Érszűkület lesz az ellenségeskedés vége

Kövessen minket!

Egy olasz tanulmány szerint az ember személyisége hatással van a nyaki artéria vastagságára, ezért a manipuláló és agresszív emberek komoly árat fizethetnek.

Az ellenséges emberek esetében a vizsgálatok kimutatták a nyaki artériák falának megvastagodását, amellyel mintegy 40 százalékkal nő az érszűkület kialakulásának esélye. Ugyanakkor megnövekszik a szív- és érrendszeri betegségek, szívroham és agyvérzés kockázata is.

"A közvélemény gyakran aggódik a stressz miatt, de néha pont a mi stresszre adott reakciónk lehet hatással az egészségünkre" - mondta a tanulmányban részt nem vevő Dr. Ralph Sacco, az Amerikai Szív Szövetség (AHA) elnöke és a Miami Egyetem orvosi fakultásának vezetője.

"A felismerés az első lépés az életmód-változtatás felé" - véli Sacco. "Az, hogy ezt az összefüggést a stressz és az ellenséges érzület között felfedeztük, talán segíthet megváltoztatni az emberek viselkedését, tudván, hogy szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet."
A tanulmány a Hypertension folyóirat online változatában jelent meg. A kutatás vezetője, Angelina Sutin, a US National Institute on Aging kutatóorvosa és csapata 5600 szardíniai emberről gyűjtött be adatokat. Arra a következtetésre jutottak, hogy az ellenséges érzülettel rendelkezőknek sokkal vastagabb a nyaki artériája, mint azoknak, akik hajlandóbbak a megegyezésre. Három év után azoknál az embereknél, akik inkább antagonisztikusak voltak és kevésbé elfogadóak - tipikusan a manipulatívak és dühre hajlamosak - tovább folytatódott az ér vastagodása. Ez pedig elég komoly kockázatnövelő szívroham és agyvérzés tekintetében.

A megegyezésre legkevésbé hajlamos emberek - a 10 százalék alatti pontszámmal rendelkezők - esetében 40 százalékkal növekedett az érvastagodás esélye.
"Ezek azok emberek, akik hajlamosak a versengésre és foggal körömmel ragaszkodnak a saját érdekeikhez" - mondta Sutin. "A megegyezésre hajlamosak bizakodóak, egyenesek és törődnek másokkal, míg az ellenségesek általában bizalmatlanok, szkeptikusak, cinikusak, manipulatívak, egocentrikusak, arrogánsak és nem félnek kimutatni dühüket."

Általánosan az érvastagság a férfiaknál nagyobb volt, mint a nőknél, de az antagonisztikus tulajdonságokkal bíró nők esetében ez az érték elérte a férfiakét. Tehát a hatás sokkal inkább érvényesül a nőknél. Az érfal vastagodás a korral járó dolog, viszont az ellenséges érzületű fiatalok esetében is kimutatható volt a változás. Az eredmények még különböző faktorokat, pl. a dohányzást figyelembe véve sem tartalmaztak ellentmondást.

A felmérést négy olasz faluban végezték, de valószínűleg a világ bármely más táján, vidéken vagy városban, hasonló eredményt kaptak volna. "Nem hiszem, hogy ez csak az olaszokra lenne jellemző" - tette hozzá Sutin. "A legaktívabb, mérgező összetevő a rossz hírű A-típusú személyiségben az ellenségesség" - kommentálta a tanulmányt Dr. David L. Katz, a Yale Egyetem Prevention Reasearch Center-ének vezetője. "A dühös emberek sokkal kevésbé egészségesek. A pszicho-immunológia már feltárta, hogyan is befolyásolja érzelmi állapotunk a hormontermelést és a neurotranszmitter-szinteket, amelyek ugyanúgy visszahatnak az immunrendszerünkre, az idegrendszerünkre és ezért talán minden másra is."

A krónikus düh pl. kulcsfontosságú rizikófaktor magas vérnyomás esetében. Azonban a tanulmány összefüggéseket és nem az ok-okozatot vizsgálta, jegyezte meg Dr. Katz. "Bőséges indokunk van arra, hogy megállapítsuk, a krónikus düh igen káros" - mondta Dr. Katz. "A rengeteg stressz és irritáció mellett az ember hogyan szokjon le a dühöngésről és az ellenérzésekről? Azonban az előnyöket már felvázoltuk: a saját egészségünknek is jót teszünk vele és a társadalomnak is."

Forrás: Medipress hírszolgálat

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szombaton délelőtt Zömében erősen felhős lesz az ég, helyenként szakadozhat fel a felhőzet, a köd, ködfelhőzet északon, északkeleten lassan oszlik fel.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag