Eltört valamelyik csontja? Gyorsabban is gyógyulhat!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Stanford kutatói megtalálták a módját, hogyan lehet felgyorsítani a törött csont gyógyulását egerekben. Amennyiben az eredményt emberekben is meg tudják ismételni, a csonttöréssel kórházba kerülők sokkal hamarabb megszabadulhatnak a gipszüktől.

"Óriási horderejű eredményről van szó" - nyilatkozta Dr. Victor Khabie, a Mt. Kisco-i Észak-Westchester Kórház Ortopédiai és Gerinc Intézetének igazgatóhelyettese. "A csonttörés komoly probléma, és ez még csak a jéghegy csúcsa."

A technika a csontok egyesítésében és sok más műtétben is segíthet, amelyekben a sikerhez a csont megfelelő növekedésére és gyógyulására van szükség. "Rengeteg beavatkozás támaszkodik a csontnövekedésre és a csont gyógyulására, és a sikertelen műtétek közül sok éppen azzal magyarázható, hogy a csont nem gyógyul, vagy az egyesülés nem jön létre" - magyarázta Khabie.
Dr. Jill Helms, a Stanford Orvostudományi Egyetem sebészprofesszora, a Science Translational Medicine április 28-i számában publikált tanulmány vezető szerzője szerint ráadásul ez nem csak a csontsérülésekre korlátozódik. Az is roppant érdekes, milyen szerepet játszik a kísérletekben alkalmazott fehérje a szövetregenerálódásban. Ebbe pedig a vér, az ideg- és szívsejtek is beletartoznak.

A kutatás során az állatvilágból kölcsönöztek, és az önálló regenerációra képes zebrahalat és laposférgeket vették mintának. A kutatók régóta tudják, hogy ez a képesség a Wnt fehérjéknek tudható be. Bár az emlősök nem rendelkeznek ezzel a veleszületett képességgel a regenerálódásra, a kutatók úgy vélték, egy kis segítséggel és a Wnt fehérjék közreműködésével kialakítható ez a képesség.

A kutatók két kísérletet folytattak, melyekben azt a feltételezést tesztelték, hogy a szövetek gyorsabban gyógyulnak, ha a Wnt jelet felerősítik. Mindkét kísérlet ugyanazt mutatta, mégpedig azt, hogy amikor a Wnt jelek hosszabban tartanak a sérülés helyén, akkor a gyógyulás sokkal gyorsabb.

"Amikor a fehérje e formáját egy kis zsírban juttattuk a sérülés helyére, drámai mértékben felgyorsítottuk a gyógyulást" - nyilatkozta Helms. A kutatók úgy vélik, a Wnt hatására a csont őssejtek nagyobb mértékben szaporodnak, és gyorsabban átalakulnak csonttermelő sejtekké.

A Stanford kutatói most a bőrsérüléseket, szívrohamot és stroke-ot követő szövetregeneráció felgyorsítására terjesztik ki munkájukat.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag