A macskák így hódították meg a világot

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A macskák sikeresen manipulálták az embereket, céljuk beteljesült: mára ők lettek a világ urai. Kutatók nemrég arra a kínzó kérdésre is választ adtak, hogy mikor és hogyan kezdtek bele a szőrös kis négylábúak világhódító útjukba.

Már tudjuk, hogy a ma ismert házimacskák őse a vadmacska volt (Felis silvestris), amely Európában, Ázsia nyugati részén és Afrikában is honos. A vadmacska fajnak a kutatók egy 2007-es vizsgálatsorozat segítségével öt különböző vadon élő alfaját különítették el, amelyek különböző kontinenseken élnek. Ezek az alfajok egyébként csontvázuk alapján nagyban hasonlítanak egymáshoz.

Az alfajok a következők:

  • Kínai hegyimacska (Felis silvestris bieti) - Kína
  • Felis silvestris cafra - Dél-Afrika
  • Felis silvestris lybica - Észak-Afrika, Közel-Kelet, Közép-Ázsia nyugati része
  • Ázsiai vadmacska (Felis silvestris ornata) - Pakisztán, India, Közép-Ázsia
  • Európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) - Európa, Anatólia

Annak érdekében pedig, hogy megállapítsák, pontosan mikor és hogyan történt, hogy az első vadmacska átlépte az ember házának küszöbét, a kutatók nemrég 352 macska maradványait vizsgálták meg. Ezek a maradványok 9000 és 100 év közöttiek voltak, és a világ különböző pontjairól gyűjtötték be őket.

Sztereotípiák nemcsak az emberek, hanem a házi kedvencek esetében is vannak. A gonosz, önző és fondorlatos macska képe például mélyen beleégett a legtöbb ember tudatába. Pedig egyáltalán nem mindig a macskák rosszak, van, hogy az emberek előítéletesek. Korábbi cikkünkből megtudhatja, mit miért is tesz egy cica. 

Háziasítás a Közel-Keleten

Az eredmények bebizonyították azokat a korábbi feltételezéseket, hogy a házimacskák a vadmacskák egyik alfajától, a Felis silvestris lybicától származnak, és körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt azért háziasíthatták őket, hogy segítsenek a ház körül a kártevők elleni védekezésben. De arra is rájöttek, hogy nem egy földrajzi helyhez köthető a macskák domesztikációja, hanem valószínűleg nagyjából egyszerre ment végbe az ókori Közel-Kelet több régiójában.

"Még mindig nem tisztázott, hogy a domesztikáció az Arab-félszigeten, illetve Egyiptomban egymástól függetlenül ment-e végbe, vagy az előbbi területről vitték-e be Egyiptomba a már háziasított macskákat. További kutatások szükségesek még a témában" - hangsúlyozta Claudio Ottoni, a Nature Ecology és Evolution című tanulmány társírója. 

Meghódították a világot

Természetüket ismerve kijelenthetjük, hogy a vadmacskák háziasítása nem lehetett éppen egyszerű feladat, hiszen olyan territoriális állatokról van szó,  akik magányos vadászok és alapvetően nem hierarchikus szerkezetű közösségekben élnek. Mégis: évszázadok alatt a tappancsos hódítók az egész világot uralmuk alá hajtották.

A házimacskák a vadmacskák egyik alfajától, a Felis silvestris lybicától származnak
A házimacskák a vadmacskák egyik alfajától, a Felis silvestris lybicától származnak

A kutatók úgy vélik, hogy az egyiptomi kereskedelmi központból a macskákat a kereskedelmi és migrációs útvonalak mentén hajókon és szárazföldi közlekedési eszközökön szállították a világ különböző pontjaira. Így lehetséges, hogy még a Balti-tenger partján lévő egykori viking településen is találtak egyiptomi macskamaradványokat. 

Sokat elárul a bundájuk

Az ókori macskák DNS-elemzésével a kutatók válaszokat kaptak azzal kapcsolatban is, hogy milyen volt az első háziasított macskák bundájának színe és mintázata, a további DNS-vizsgálatok pedig abban is segíthetnek, hogy megértsük, egészen pontosan miért és hogyan domesztikálták legelső alkalommal a macskákat.

A tudósok egyébként arra jutottak, hogy az ókori Egyiptomból származó macskáknak csíkos bundájuk volt, tehát nagyjából valóban úgy nézhettek ki, mint ahogy a különböző ókori egyiptomi emléktárgyakon vagy falfestményeken ábrázolták őket. Ez a minta dominálhatott több ezer évig.


 

De a kutatások arra is bizonyítékot találtak, hogy a cirmos minta egészen a középkorig nem jelent meg. A cirmos macskák egyébként délnyugat-ázsiai eredetűek, onnan terjeszkedtek aztán Európa felé. Mindebből pedig a kutatók arra következtettek, hogy az emberek a macskákat nem szépségük, esztétikai értékük, hanem sokkal inkább gyakorlati hasznuk miatt kezdték el házukba fogadni.

Forrás: iflscience.com

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős, borult lesz az ég, de délkelet felől elkezd vékonyodni, szakadozni a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag