5 ok, amiért kövér a gyerek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az amerikai Betegségellenőrző és Megelőző Központ (Centers for Disease Control and Prevetion) arra a felfedezésre jutott, hogy a mai amerikai gyerekek napi 150 kalóriával többet visznek be, mint hasonló korú társaik 1989-ben.

Bár a tanulmány értelemszerűen amerikai fiatalokra vonatkozik, megállapításai alighanem a magyar gyermekekre is igazak. 3500 kalória bevitele kell ahhoz, hogy testsúlyunkat mintegy 40 dekagrammal (amerikai mértékegységben: 1 font) növeljük. Egy átlagos amerikai gyermek manapság annyi többletkalóriát visz be, hogy húsz nap alatt 1 fonttal súlyosabb lesz, mint hasonló korú társa 1989-ben. Egy év leforgása alatt ez 18 font (8 kg) súlytöbbletet jelent.

A gyerekek lettek torkosabbak, vagy a szülők engedékenyebbek? Alighanem mindkettő, hiszen nemcsak a gyerekek esznek jóval többet. 1971-ben egy átlagos amerikai férfi 2450 kalóriát fogyasztott el egy nap, egy nő pedig 1542-t. 2000-re viszont a férfiaknál a napi kalória bevitel 2618-ra (7%-kal), a nőknél pedig 1877 kalóriára nőtt. (Ez 18%-os növekedés, vagyis 335 plusz kalória minden nap!) A valódi ok az, hogy azok az ételek, amit ma az amerikaiak fogyasztanak, teljesen különböznek azoktól, amit 20-30 éve fogyasztottak.

Íme a tanulmány által összefoglalt konkrét okok:

1. Többletkalória hozzáadása a hagyományos ételekhez

Az 1970-es évektől az élelmiszeripar a cukrot egy olcsóbb anyaggal, a magas fruktóz tartalmú kukorica-sziruppal helyettesíti. Mára ez a vegyület szinte minden élelmiszerben megtalálható, a kenyérben, a ketchupban, a szószokban, a gyümölcslevekben, és még hosszan sorolhatnánk. Ennek köszönhetően az átlag amerikai minden nap 82 gramm hozzáadott cukrot fogyaszt el, ami 317 üres kalóriát jelent.

2. A "kihagyhatatlan" ajánlatok

Nehezen állunk ellen annak, ha valamiből többet kaphatunk ugyanazon az áron. Az élelmiszergyártók kihasználják ezt, és különféle akciókkal ösztönzik az embereket többletkalória bevitelére. A baj azzal van, ahogy az ennivalóra tekintünk: azt kellene keresnünk, hogy hogyan vigyünk be kevesebb kalóriát, és ha okosak lennénk, a gyorsétterem akkor számítana fel felárat, ha kisebb adagot kérünk.

3. Időzített bomba az ételekben

Egy generációval ezelőtt, még nehezen állítottak elő olyan előre sütött élelmiszereket, amik sokáig elálltak a polcokon. A 60-as évektől a gyártók és éttermek előszeretettel használják az úgynevezett transzzsírokat, amik jobb eltarthatóságot biztosítanak. Ezek a transzzsírok viszont a vér "rossz koleszterin" szintjét emelik, míg a "jó koleszterin" szintjét csökkentik, és jelentősen megemelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

4. Több kalóriát "iszunk meg", mint valaha

Az Észak-Karolinai Egyetem felmérése szerint 450 kalóriával többet "iszunk meg", mint 30 évvel ezelőtt. Ez évente 23 font (10,5 kg) súlytöbbletet jelent, amit le kell dolgoznunk, vagy cipelhetünk magunkon. Ezeknek a kalóriáknak a többsége is a hozzáadott cukrokból származik. A legtöbb gyümölcslé is csak vízből, színezékből és hozzáadott cukorból áll. Egyszóval ne tétovázzunk: olvassuk el az italok címkéjét!

5. Nem tudjuk mit tartalmaznak az ételeink

A gyártók egyre több és egyre újabb összetevőkkel, tartósítószerekkel, zsírokkal, cukrokkal dúsítják ételeinket. Legtöbbször nem is tudjuk, mit eszünk, nem is beszélve az éttermekről, ahol meg sem említik, hogy mit tartalmaz az elénk tett étel. Tehát, hacsak nem közvetlenül a fáról szedjük le, fogalmunk sincs róla, hogy mi is van abban a ínycsiklandó ételben.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag