Miért alakul ki bőrirritáció a jegygyűrű viselésétől?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokan panaszkodnak, hogy a folyamatosan viselt eljegyzési és házassági gyűrűk alatt az évek múlásával a gyűrűsujjak tövénél pirosas kiütések és egyéb bőrirritációk jelentkeznek. Vajon fémallergia áll a jelenség hátterében vagy valami egészen más?

Dr. Carolyn Jacobs, chicagói bőrgyógyász meglátása szerint nem allergiáról van szó, sőt még csak nem is a gyűrűről, hanem a gyűrű alá szoruló anyagokról. Ha valaki soha nem veszi le a házassági gyűrűjét, még kézmosáskor se, akkor a szappandarabkák könnyen megülhetnek a gyűrű alatt. A lerakódott vékony szappanréteg irritálni kezdi a bőr külső felületét és a bőr ettől gyakran kisebesedik, kipirosodik.

Ez a fajta ekcéma vagy érintkezéses dermatitisz nagyon elterjedt bőrbetegség, amely különösen a kismamákat érinti, akik a gyakori pelenkacseréből kifolyólag az átlagnál többször mosnak szappannal kezet, és ha mindez a hideg, téli hónapokban történik, máris könnyen kialakul az ekcéma - mondta Dr. Jacobs.

Ettől függetlenül a fémallergiát sem lehet kizárni a bőrirritáció lehetséges okai közül, az aranygyűrűkbe ugyanis gyakran kevernek egyéb fémötvözeteket. Egy 14 karátos aranygyűrűben vagy egy fehéraranygyűrűben sok esetben kimutatható a nikkel, ami könnyen allergiás reakciókat válthat ki. Dr. Carolyn Jacobs szerint ebben az esetben sokat segíthet, ha a jegygyűrű belső felületét vékonyan átlátszó körömlakkal vonjuk be, ami meggátolja, hogy a nikkel bármiféle érintkezésbe kerüljön a bőrrel.

Akik platinagyűrűt viselnek, azoknál kizárható az allergia, de ha bőrirritáció jelentkezik, azok számára a szappanos kézmosás utáni alapos öblítést és ceramidtartalmú hidratáló krém használatát ajánlja Dr. Jacobs. A ceramidok olyan zsírok, melyek segítik a bőr természetes védekezését, de a gyakori kézmosástól ez a réteg elvékonyodhat és kialakulhat a bőrirritáció.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mi az urea?

Tippek

A reggeli arcbőr gyűröttebb, mert éjszaka a nyirokkeringés lassulásával lassul a fölös salakanyagok elszállítása is. Az éjszakai krémek táplálják a bőrt, serkentik a nyirokkeringést.