Egy új anyaggal korábban mutatható ki a melanóma

Kövessen minket!

Ausztrál kutatók arról számoltak be, hogy kísérleti állatokon a rosszindulatú melanóma, a bőrrák legsúlyosabb formájának diagnosztizálására alkalmas új anyagot fejlesztettek ki és tesztelték is azt.
Ivan Greguric és munkatársai a Cooperative Research Consortium for Biomedical Imaging Develop kutatóintézetben azt állítják, hogy évente körülbelül 130 000 új rosszindulatú melanómás eset fordul elő világszerte. A betegeknek akkor a legjobb az esélyük a túlélésre, ha korán kimutatják a betegséget, és gyorsan megkezdik a kezelést. A néha a diagnosztizálásra használt pozitron emissziós tomográfia (PET) szken azonban esetenként nem mutatja ki a kisebb daganatokat, ami késlelteti a diagnózist és a kezelést.

A pontosabb diagnosztizálás utáni kutatás elvezette a kutatókat a radioaktív képrögzítő anyagok új csoportjához, a fluoronikotinamidokhoz, amelyeket melanómás laboratóriumi egereken teszteltek.

A felfedezett legígéretesebb anyag nagyobb pontossággal mutatta ki a melanóma sejteket, mint a jelenleg használt képrögzítő anyagok. Következésképpen ebből az anyagból jobb PET képalkotó anyag lehet, amely javítja a diagnózist és a melanóma-kezelés hatékonyságának ellenőrzését.

A szóban forgó anyag klinikai kísérletei a tervek szerint 2010-ben kezdődhetnek el. A tanulmány az Amerikai Kémikusok Társaságának szakfolyóirata, a Journal of the Medicinal Chemistry szeptember 10-i számában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Miért feketék a mitesszerek?

Tippek

A mindennapi bőrápolás legtöbb mozzanatát otthon végezzük, de havonta-kéthavonta érdemes ellátogatni a kozmetikushoz egy-egy tisztító, masszírozó kezelés erejéig.