Konyhai eszközök: mi lehet veszélyes?

Kövessen minket!

Fa legyen, műanyag vagy esetleg alumínium? Tisztában vagyunk-e azzal, milyen (tároló)edényeket, konyhai eszközöket érdemes használnunk, és hogy hogyan hatnak ezek az egészségünkre? Zoltai Annát, a Nébih osztályvezetőjét kérdeztük.

Számos tévhit kering az edények - legyen szó műanyagról, fáról vagy alumíniumról - használhatóságával kapcsolatban. A tévhitek elosztására megkérdeztük Zoltai Annát, a Nébih Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályának vezetőjét, milyen edényeket használjunk a főzés során, illetve miben tároljuk a megmaradt ételt, és mi az, amit igyekezzünk elkerülni.
Zoltai Anna szerint a legtöbb kérdés a vágódeszkákkal kapcsolatban szokott felmerülni: melyik a jobb, mit érdemes inkább kerülni. A válasz egyszerű: mindkettő használható, amennyiben megfelel a követelményeknek. Az eszközzel szemben támasztott elvárások közül a legfontosabb talán az, hogy legyen kemény, résmentes és kopásálló - akár műanyagról, akár fáról van szó. Az igaz, hogy a műanyag kiegészítők sérülékenyebbek, a folyamatos használat hamar kikezdheti ezeket, így élelmiszerbiztonsági szempontból felmerülhetnek problémák.

Tényleg jobb a fa vágódeszka?

Tényleg jobb a fa vágódeszka?

Az üveg vágódeszka is jó választás lehet - idővel sem keletkezhetnek rajta rések, illetve könnyen tisztíthatók - ám balesetveszélyesek, mivel a kés megcsúszhat rajtuk. Érdemes arra is figyelni, hogy mindig legyen külön deszka a nyersanyagoknak és a kész élelmiszereknek is.

Mit mond a jogszabály?

Az élelmiszerrel érintkező anyagokra vonatkozó jogszabály alapján különböző követelményeket kell teljesíteni. Ezek az anyagok rendkívül összetettek és sokfélék lehetnek, ezért szigorú rendeletek állnak a háttérben a forgalomba hozatalt illetően. Így például:

  • semmilyen módon nem veszélyeztethetik az emberi egészséget
  • nem idézhetnek elő elfogadhatatlan változást az élelmiszer összetételében
  • nem változtathatják meg kedvezőtlen irányba az élelmiszerek összetételét
  • nem téveszthetik meg a fogyasztót

A különböző anyagokra más és más szabályok, tanácsok érvényesek. De mi a helyzet azokkal a népszerű anyagokkal, melyeket a mindennapokban is használunk?

Műanyag: elöregszik

Az anyag egyre népszerűbb, hiszen könnyen előállítható és olcsó - ám pont ezek a tulajdonságok vetnek fel kérdéseket azzal kapcsolatban, egészséges-e a használatuk. A szakember szerint nincs baj velük, ha megfelelően használjuk őket. Azonban ami fontos, műanyag edényekben, flakonokban ne tároljunk savanyú élelmiszert huzamosabb ideig, erre a célra sokkal megfelelőbb az üveg és a porcelán. Kivétel ez alól a kifejezetten savanyú étel (savanyúságok) tárolására készített műanyag hordók, edények. Az olcsó, erős színű, újrafelhasznált műanyagot is érdemes kerülni.

Külön figyelmet kell fordítani a műanyag edények élettartamára, mivel ezek az anyagok elöregszenek, elfáradnak. Elszíneződés, eldeformálódás esetén célszerű megválni tőlük. Ugyanez igaz az eldobható eszközökre, melyeket érdemes egy használat után kidobni.

Alumínium: teának nem a legjobb

Mivel az élelmiszer tárolása során az edényből kioldódhat az alumínium, ezért érdemes külön odafigyelni használatukra, savanyú, vegyi hatású élelmiszert ne tároljunk alumíniumedényben. A teafőzőket ne súroljuk ki, hagyjuk meg a bennük keletkezett réteget. Ami viszont fontos, ne tároljuk benne hosszasan a teát, mivel annak csersavtartalma agresszíven viselkedik az alumíniumedénnyel.

Mázas agyagedény: ólmot tartalmazhat

A mázas edények közül azok használhatók, amelyeken ott a jelzés, miszerint étkezési célokra készítették. Sok esetben ezek csak dísztárgyak, így kerüljük azok konyhai használatát, a máz ugyanis ólmot tartalmazhat, melynek kioldódása mérgezéshez vezethet. Tehát az ólomtartalmú mázas edényeket is kerüljük el.

Zománcos edények: ne sérüljön!

Ezek az eszközök biztonságosak, de ha lepattan róluk a zománcos felület, akkor az abban rejlő fémek kioldódhatnak, ráadásul így nehezebb tisztán tartani is.

Gyorsriasztási rendszer működik

Az Európai Unió gyorsriasztási rendszere hatékonyan figyelmezteti a tagállamokat, ha egy-egy termékkel kapcsolatban probléma merülne fel. 2014-ben például öt esetben jelzett a rendszer: egyszer egy spanyol ételforgató kapcsán, kétszer kínai tálban és tányérban találtak kivetnivalót, majd egy szívószálas pohárban, valamint egy német teaszűrőnél vettek észre nikkelkioldódást. Ezzel szemben 2015-ben "csak" két esetet regisztráltak: egy kínai bögrével és egy magyar kupakzáródással kapcsolatos problémát.

Ha bármely edénnyel, eszközzel probléma lépne fel, azt a Nébih azonnal kivonja a forgalomból. Azon termékek, melyek nem kapták meg az "étkezési célokra használható" jelzést, nem hozhatók forgalomba.

Tényleg dobjuk ki a serpenyőinket?

A PFAS jelzésű serpenyőről már írtunk korábban - felreppenhetnek ugyanis olyan hírek, hogy jobban járunk ha inkább kidobjuk ezt az eszközt, mivel káros anyagok oldódhatnak ki belőle főzés közben. A szakember szerint a PFAS jelzésű serpenyőket 2010 óta vizsgálják, ekkor ugyanis több panasz is érkezett e konyhai kiegészítőkkel kapcsolatban. A hatóságok elrendelték a termékek azonnali ellenőrzését, annak ellenére, hogy megállapították, a serpenyők nincsenek káros hatással a lakosság egészségére. Az anyagot azóta vizsgálják, ám nincs további információ az egészségkárosító hatásáról.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag