Előre tör az idegtudomány

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az idegrendszeri betegségeket gőzerővel kutatják, már a Parkinson-kór esetében is körvonalazódik egy olyan új készítmény, amelyet célzottan juttatnak be az agyba, és amely képes megakadályozni a dopamintartalmú sejtek rohamos fogyását, vagyis a betegség okát. Az idegtudományban ma igazi forradalom zajlik.

Az idegrendszeri betegségeket gőzerővel kutatják, már a Parkinson-kór esetében is körvonalazódik egy olyan új készítmény, amelyet célzottan juttatnak be az agyba, és amely képes megakadályozni a dopamintartalmú sejtek rohamos fogyását, vagyis a betegség okát. Az idegtudományban ma igazi forradalom zajlik.

A 2000-es évek első évtizedétől drámai fejlődés kezdődött az idegrendszer kutatásában. Számos agyi, idegi folyamatot eddig elképzelhetetlen részletességgel vizsgálhattak, és jóval pontosabban megérthettek, mint korábban. Ezek alapján várhatóan sok orvosi tankönyvet kell majd újraírni. Másrészt az új eredményekre alapozva a jövőben mindenképpen gyorsabban és sikeresebben lehet majd gyógyítani az idegrendszer betegségeit ? áll a Magyar Tudományos Akadémia közleményében.

A fejlődésnek három alapvető módszertani-technológiai pillére van. Az első az idegi aktivitásban szereplő egyes molekulák funkciójának minden korábbinál pontosabb vizsgálati lehetősége, azaz a molekuláris biológia betörése az idegtudományba. A második az egyes idegsejttípusok, agyterületek tetszés szerinti ki- és bekapcsolásának lehetősége, az úgynevezett optogenetika alkalmazása. A harmadik a mikroszkópos vizsgálatok óriási fejlődése, azaz a szuperrezolúciós képalkotás elterjedése.

A molekuláris biológia módszereivel az vált lehetővé, hogy a kutatók tetszés szerint vizsgálják a molekulákat. Jó példa erre az, amikor az idegrendszer egyik legfontosabb ingerületátvivő anyagát, a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű vegyületet vizsgálták. Az ezt érzékelő receptorokból nagyon sokféle létezik, ezeken hat az idegrendszer gyógyszereinek jelentős része. Állatkísérletekben ma már megoldható az is, hogy a kutatók kiválaszthassanak egyet a sokféle GABA-receptorból, azt módosítsák, és csak ennek az egynek a hatását vizsgálják különféle tevékenységekben, például az egyes idegrendszeri betegségek kialakulásában.

Ha az egyes molekulák szerepe, működésük pontos helye tisztázódik, akkor ezt fel lehet használni a célzott gyógyításban. Ennek köszönhető, hogy ma már vannak olyan klinikai próbák, amelyek során egészen súlyos esetekben ?hasznos? vírusok segítségével fehérjéket, ingerületátvivő anyagokat, gyógyszermolekulákat juttatnak be az emberi agyba azért, hogy lokálisan fejtsék ki a hatásukat. Az ilyen kutatások eredményeként már a Parkinson-kór esetében is körvonalazódik egy olyan új készítmény, amelyet célzottan juttatnak be az agyba, és amely képes megakadályozni a dopamintartalmú sejtek rohamos fogyását, vagyis a betegség okát.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia