A génkutatás forradalmasíthatja a személyre szabott betegterápiát

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az emberi gének többnyire egyeznek, egészen apró különbségeik miatt vagyunk csak különbözőek: ezek miatt nem egyforma például a hajunk vagy szemünk színe. Ma már tudjuk, hogy ezek a minimális eltérések betegségek kialakulásáért is felelősek lehetnek. Ami egyben azt is jelenti, hogy a gének föltérképezése segíthet abban, hogy a kutatók megértsék, bizonyos betegségekben miért betegedhet meg valaki, miközben más egészséges marad. Ez a módszer segíthet...

Az emberi gének többnyire egyeznek, egészen apró különbségeik miatt vagyunk csak különbözőek: ezek miatt nem egyforma például a hajunk vagy szemünk színe. Ma már tudjuk, hogy ezek a minimális eltérések betegségek kialakulásáért is felelősek lehetnek. Ami egyben azt is jelenti, hogy a gének föltérképezése segíthet abban, hogy a kutatók megértsék, bizonyos betegségekben miért betegedhet meg valaki, miközben más egészséges marad. Ez a módszer segíthet abban is, hogy a kutatók előre láthassák, hogy egy adott kezelésre vagy hatóanyagra ki hogyan reagál, reagál-e egyáltalán.

parkinson 2

A géntérképezés a gyógyításban is komoly eredményeket hozhat, hiszen rámutat az összefüggésekre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Human Genom Projectnek hála ma már tudjuk, legalább 1800 olyan genetikai kapcsolat létezik, amely valamilyen betegségnek a kiváltó oka. A tudósok már hatalmas adatbázisokat hoztak létre annak érdekében, hogy az ilyen összefüggések minél jobban azonosíthatók legyenek. Az ezek segítségével végzett kutatások segíthetnek ugyanis abban, hogy a terápiák és a gyógyszerhatóanyagok személyre szabottan legyenek meghatározhatók ? úgy, hogy azok az adott beteg genetikai állományának a lehető legjobban megfeleljenek.

Ennek érdekében ma már komoly összegeket áldoznak a gyógyszergyárak is arra, hogy tanulmányozzák a különböző betegségekben szenvedő páciensek DNS-t. Ettől a módszertől a Parkinson-kór esetében is sokat várnak: a betegek génjeinek szekvenálása ez esetben is segítheti azt, hogy az érintettek minél jobban személyre szabott gyógyszereket kaphassanak.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Tippek

Mindig tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét, ha a jelenleg szedett gyógyszereivel bármilyen problémája van (nem tudja előírás szerint szedni gyógyszereit)!