Melanoma: megtalálták a gént, amely a növekedésért felel

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Létezik egy gén, amely drámaian befolyásolhatja a melanoma fejlődését és lefolyását. Ezt sikerült beazonosítaniuk a Yale egyetem kutatóinak. Mindez segíthet megérteni melanoma növekedését, ami a betegség kezelésében, terápiájában újabb előrelépést jelenthet.

Létezik egy gén, amely drámaian befolyásolhatja a melanoma fejlődését és lefolyását. Ezt sikerült beazonosítaniuk a Yale egyetem kutatóinak. Mindez segíthet megérteni melanoma növekedését, ami a betegség kezelésében, terápiájában újabb előrelépést jelenthet.

Kritikus szerepet játszanak a gének kifejeződésének szabályozásában, annak fejlődésében azok a DNS metiltranszferáz enzimek, amelyek kémiailag képesek módosítani a DNS-t. Ezek a speciális enzimek tulajdonképpen a melanoma növekedését szabályozzák ? erre világítottak rá az egyetem kutatói abban a tanulmányban, amelyet a Cell Reports közölt. Ez a felismerés idővel lehetővé teheti, hogy az orvosok beavatkozzanak a betegség lefolyásába.

melanoma 44

Ezekről az enzimekről azt lehet tudni, hogy a rákos betegségeknél kórosan magas a szintjük. Ezzel a gond az, hogy a túlzott DNS-metiltranszferáz-termelés helytelenül kapcsolja ki- és be a géneket, ami hozzájárulhat a tumor kialakulásához és növekedéséhez. Emiatt lehetne elérni sikereket azzal, ha olyan gyógyszereket fejlesztenének ki, amelyek képesek megcélozni és kiiktatni ezek jelátviteli útvonalait. A most bemutatott kutatás tehát olyan új stratégia kidolgozását segítheti, amely egy konkrét enzimhatás célzásával lelassíthatja a melanoma növekedését.

Mindez azért komoly eredmény, mert a melanoma nagyon gyakori ráktípus, a világon mindenütt küzdenek vele. Ráadásul ez a legveszélyesebb bőrdaganat: az összes bőrrákos haláleset 80 százalékáért ez a felelős. Jelentőségét kiemeli az is, hogy előfordulása az elmúlt 30 évben megkétszereződött: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világon összesen több mint 130 ezer új esetet regisztrálnak évente. A helyzet hazánkban sem jó: nálunk évente 2 ezer új érintettet diagnosztizálnak melanomával, a ráktípus pedig 400 ember halálát okozza.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia