Lustábbak a kislányok

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy kutatás szerint a 8-10 éves gyerekek csupán ébren töltött idejük 4 százalékát, napi legfeljebb 20 percet töltenek aktív mozgással az ajánlott 60 perc helyett.

A Newcastle Egyetem és a Strathclyde Egyetem kutatói több mint 500 gyereket láttak el aktivitásmérő készülékkel a 8-10 éves korosztályból, így nagyon pontos képet kaptak arról, hogy mennyit mozognak. Az eredményeket a PLoS ONE tette közzé. Olyan mozgásformákat figyeltek meg nálunk, hogy mennyit járkálnak, másznak lépcsőt, futnak, játszanak, ugrálnak. Kiderült, hogy az ébren töltött idejüknek csak a 4 százalékát teszi ki a közepes és intenzív mozgás, ami napi 20 percet jelent. Ezzel szemben az egészség megőrzése érdekében javasolt időtartam napi 60 perc.
Már 8 évesen is a lányok mozognak kevesebbet a fiúknál. Eddig azt tartották, hogy a nemi különbség csak középiskolás korban mutatkozik meg, de a kutatás rámutatott, hogy ennél sokkal korábban. Az idősebb apák gyermekei is jobban kedvelik a tétlenséget. A sportklubokba járó gyerekek érthetően többet mozognak kortársaiknál. Visszafogottabbak azok is, akiknek a szülei korlátozzák a televízió előtt töltött időt.

"Mivel a mozgás nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából, ezért rá kell vennünk a gyerekeinket, hogy legyenek aktívabbak. Amit eddig nem tudtunk, hogy melyik életkorban kell őket erre rászoktatni, illetve, hogy mitől lesznek lusták. Már a nyolc évesek körében tetten érhető, hogy a lányok visszafogottabbak lesznek, ráadásul tudvalevő, hogy ez később csak még rosszabb lesz" - mondta a kutatás vezetője, dr. Mark Pearce, a Newcastle Egyetemről. "Jó tudni, hogy a lányok egyszerűen nem tekintik menőnek a sportolást. Korábban kell foglalkozni ezzel a problémával, és több lehetőséget biztosítani számukra a mozgásos tevékenységek terén. Jó lenne, ha a médiából is kerülnének ki szerepmodellek, akikkel azonosulhatnának."

Arra a kérdésre, hogy az idősebb apák gyermekei miért folytatnak mozgásszegényebb életmódot, Dr. Pierce ezt válaszolta: "Ennek több oka is lehet, például, hogy felelősebb beosztásban, többet dolgoznak; esetleg hagyományosabb módon élnek és kevesebbet játszanak a gyermekeikkel." A kutatás másik munkatársa, John Reilly professzor szerint "életbevágóan fontos lenne ezen változtatni iskolai és családi szinten egyaránt, hogy az általános iskolások többet mozogjanak."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag