Gyógyszeres kezelés a mindennapokban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A napi praxisban ugyanaz a gyógyszer nem éri el azt az eredményt, amit a klinikai vizsgálatokban.
A gyógyszerek forgalomba kerülése igen szigorú szabályok szerint működik. Az engedélyező hatóság / pl. az Egyesült Államokban az Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság - FDA, Magyarországon az OGYI / a készítmény hatására és biztonságos alkalmazására vonatkozó összes vizsgálati eredményt ellenőrzi. Közöttük a klinikai vizsgálatoknak meghatározó jelentősége van, főként a multicentrikus, placebo kontrollált, kettős vak, randomizált vizsgálatoknak.
Mit jelent mindez?
- Multicentrikus: több vizsgálati centrumban /sokszor több országban egyidejűleg/ zajló vizsgálat.
- Placebó kontrollált: a betegek egyik csoportja a vizsgálandó gyógyszert, másik csoportja placebót kap.
- Kettős vak: sem a beteg, sem az orvos nem tudja, és csak utólag, egy kód alapján derül ki, hogy a beteg gyógyszert, vagy placebót szedett-e.
- Randomizált: a betegek csoportba sorolása véletlenszerűen történik. A vizsgálat ilyen elrendezése igen nagy garanciája az eredmények validitásának, melyet statisztikai számításokkal értékelnek. Az eredmény végül is számokban jelenik meg: pl. a vizsgált gyógyszer 5% -os, míg a placebó csak 1%-os eredményt produkált.
Forgalomba kerülése után minden gyógyszer hosszú pályát fut be, a mindennapi orvosi gyakorlatban. Sajnos tapasztalati tény, hogy a napi praxisban ugyanaz a gyógyszer nem éri el azt az eredményességet, melyet a klinikai vizsgálatokban bizonyítani lehetett. Az ok könnyen megfejthető. A betegek gyógyszerszedési szokása, a gyógyszerszedés tartóssága rosszabb a napi gyakorlatban, mint a klinikai vizsgálatok szigorúan szabályozott körülményei között.
A gyógyszerszedés változékonyságát / pl. a beteg elfelejti bevenni a gyógyszert, vagy csökkenti az előirt dózist, hét végén szünetet tart, stb./ komplajensz-nak /compliance/ nevezzük, a gyógyszerszedés tartósságát pedig a perzisztencia-val mérik.
Az a gyógyszer, melyet elfelejtünk bevenni vagy amelyet csökkentett dózisban szedünk, nem lesz hatékony, romlik a terápia eredményessége. Attól a gyógyszertől pedig, amelyet tartósan / akár egy életen keresztül folyamatosan / kellene szedni, de abbahagyjuk, egyáltalán nem várható eredmény.
Rossz komplajensz és rossz perzisztencia mellett nincs terápiás eredmény, nincs kezelési siker!
A gyógyszerek egy részét csak átmenetileg kell szedni / pl. lázcsillapítók, antibiotikumok, fájdalomcsillapítók/, másik csoportját azonban folyamatosan, akár egy életen keresztül is / pl. antihypertenziv szerek, lipid csökkentők, antidiabetikumok, vagy thromobosis gátló gyógyszerek/.
Az előbbi csoportban jobb a komplajensz és jobb a perzisztencia is, mint az utóbbiban - és nemcsak a rövidebb terápiás időablak miatt, hanem az életminőségre gyakorolt hatásuk miatt is.
A fájdalom-, vagy lázcsillapító rövid időn belül javítja állapotunkat, megszünteti a panaszt, míg pl. az antihypertenziv gyógyszer, vagy a thrombosis-gátló közérzetünket nem befolyásolja, optimális esetben is csak fenntartja a jelenlegi életminőséget. Pedig ez utóbbiak, a preventív gyógyszerek egészségünket, ezen keresztül életünket védik, ami nélkül persze életminőségről sem lehet beszélni!
Az egészségtudatos magatartás terjedőben van, de javítanunk kell a komplajenszt, és a perzisztenciát. Az orvos által javasolt gyógyszer arra való, hogy utasításának megfelelően bevegyük!
2007-04-05 10:34
Forrás: Weborvos Dr. Káli András PhD.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag