Ezért hatástalan sok arckrém: az arc csontjai is öregednek

Az arcfelvarrás és egyéb ránccsökkentő eljárások segítségével sokan szeretnék eltüntetni az öregedés jeleit, azonban egy új kutatás eredménye szerint a fiatalos megjelenés nemcsak a bőr feszességének visszaállítását jelenti.

A Rochester Egyetem kutatói az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság éves találkozóján, San Antonióban március 23-án mutatták be tanulmányukat, miszerint az arccsontok - főként az álkapocs - változásai szintén hozzájárulnak az öregedési folyamathoz. Ezzel összhangban a jövőben a fiatalító műtétek kétlépcsősek lehetnek: először a váz visszaállítása, majd a bőrműtét következhet be.

A vizsgálat alapját 120 CT-felvétel képezte, melyet egészséges arccsontokról készítettek. A vizsgált csoport fele férfi, fele nő volt (20-20), és a korszerinti eloszlás is egyenletesnek bizonyult (20-36, 41-64, illetve 65-nél idősebb betegek szerepeltek a vizsgálatban). A kutatók számítógép segítségével meghatározták az alsó állkapocs (orvosi szóval mandibula) szögét - a CT felvétel pontos, három dimenziós rekonstrukciót tett lehetővé.
Az eredmények felvetették, hogy az életkor előrehaladtával a mandibula kifejezetten tágul, a szögeket elemezve a legkisebb a hajlása fiatalkorban, a jóval tompább szöget zár be időskorban. "Az arc alsó részét az állkapocs határozza meg, melynek változása befolyásolja az esztétikai megjelenést" - magyarázza Howard N. Langstein professzor. - "Mivel a csontos váz csökken, ez a lágyrészek felpuhulásában, rugalmasságuk elvesztésében nyilvánul meg."

Habár már korábban ismert volt, hogy a csontok állapota az életkorral párhuzamosan változik, azonban ennek megjelenésre való hatását eddig még senki nem vizsgálta.

A Stanford Egyetemmel és a Harvard Egyetemmel együttműködésben született tanulmány felveti, hogy az arccsont öregedése a jövőben behatással lesz a fiatalítást célzó műtéti módszerekre is, ugyanis a jövőben speciális felső és alsó állkapocs-implantátumok terjedhetnek el.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szombaton délelőtt Zömében erősen felhős lesz az ég, helyenként szakadozhat fel a felhőzet, a köd, ködfelhőzet északon, északkeleten lassan oszlik fel.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag