Gyorsabban fejlődik az emberi faj, mint valaha

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokkal gyorsabb az emberi evolúció tempója az eddig feltételezettnél. A mai emberek genetikailag jobban különböznek ötezer évvel ezelőtti társaiktól, mint azok a 30 ezer évvel ezelőtt eltűnt neandervölgyiektől, mondta a Reutersnek John Hawks, a wisconsini egyetem antropológusa.
Ahogy a kutatásból kiderül, az emberi evolúció sokkal gyorsabb annál, mint ahogyan a kutatók eddig kezelték a jelenséget. "Az evolúció legnagyobb tempónyerése az elmúlt tízezer évben volt, ez egybe is esik azon népességnövekedéssel, amit a mezőgazdaság feltalálása volt maga után", mondta Hawks a hírügynökségnek adott telefoninterjúban.
A genetikai változások nemcsak a mezőgazdaságnak köszönhető étrendi változásokban, hanem többek között a járványokkal szembeni ellenállásban is megmutatkoznak. Példának okáért az afrikai népességben olyan gének jelentek meg, amelyek immunitást biztosítanak a maláriával szemben. Az európaiakban ezzel szemben olyan génváltozásokról beszélhetünk, amelyekkel felnőttként jobban fel tudják dolgozni a tejet. A változásokat az emberi populáció óriási növekedése hozta létre - az elmúlt tízezer évben pár millióról 6.5 milliárdra ugrott a globális népesség, az embereknek pedig alkalmazkodniuk kell az új környezetbe, amelybe kerülnek, tette hozzá Henry Harpending, az utahi egyetem antropológusa.
A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent kutatási anyagból kiderül, a kutatók az emberi történelem elmúlt 80 ezer évében megjelent kedvező génmutációk megjelenését vizsgálták. Ehhez egyfelől 270, különböző területeken élő ember DNS-állományát, másfelől az International HapMap Project genetikai katalógusát vizsgálták meg - az utóbbi listában a ma élő emberek genetikai különbségei és hasonlóságai találhatók meg.
A kedvező genetikai változások az elmúlt ötezer évben százszor gyakrabban fordultak elő, mint az emberi evolúció bármely más időszakában. A kutatók azt is megjegyezték, hogy ugyan az emberi gének 7 százaléka gyors és viszonylag újszerű evolúciós fejlődésen megy keresztül, a változásokkal együtt is az emberi DNS-állomány több mint 99 százaléka egyezik. Harpending még kitért arra is, hogy a gének ugyan gyorsan fejlődnek a különböző kontinenseken, de a változások földrajzi helyekhez, illetve népcsoportokhoz kötöttek - feltehetőleg azért, mert az emberek között a körülbelül 40 ezer évvel ezelőtti afrikai szétszóródást követően már nem volt szabad génáramlás.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag