Az éhséghormon antidepresszáns hatású?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A stressz miatt kialakuló depressziót és szorongást védheti ki a ghrelin nevű "éhséghormon" - derült ki egy kutatásból.

"Az egérkísérletek során történt felfedezéseink azt sugallják, hogy a krónikus stressz növeli a ghrelin szintet és a depresszióval és szorongással összefüggő magatartások csökkennek, ha a ghrelin szintje emelkedik. Egy szerencsétlen mellékhatás ugyanakkor a megnövekedett táplálékbevitel és az elhízás"- közölte dr. Jeffrey Zigman belgyógyász és pszichiáter adjunktus, valamint a tanulmány egyik szerzője, amely a Nature Neuroscience című lapban fog megjelenni.

Depresszió

Depresszió
"Felfedezéseink alátámasztják azt az elképzelést, miszerint ezek az éhséghormonok nem csak egy dologért felelősek, hanem a stresszre adott teljes magatartásbeli válasz irányítói és valószínűleg hatással vannak a hangulatra, a stressz- és az energiaszintekre is" - közölte dr. Michael Lutter, pszichiátriai oktató és a cikk első szerzője.

Ismert dolog, hogy koplalás hatására ghrelin termelődik a gyomor-bélrendszerben, és hogy a hormon szerepet játszik az éhség-jelek agyba történő küldésében. A dr. Zigman csoportjához hasonló kutatócsoportok felvetették, hogy a szervezetnek a ghrelin-jelekre történő válaszának gátlása lehet a testsúly szabályozásának egy módja, a táplálékbevitel csökkentése és az energia-leadás növelése révén.

"Ugyanakkor ez az új kutatás azt sugallja, hogy ha blokkoljuk a ghrelin útvonalat, azzal valójában a szorongást és a depressziót növeljük, ami viszont rossz" - közölte dr. Zigman.
Annak meghatározására, hogyan hat a ghrelin a hangulatra, dr. Zigman és munkatársai korlátozták a kísérleti egerek táplálékbevitelét 10 napon át. Ennek hatására a ghrelin szint megnégyszereződött. A kontrollcsoport egereihez képest, (amelyek korlátlanul fogyaszthattak táplálékot) a kalória-megvonásos egerek szorongásos és depressziós szintje alacsonyabb volt, amikor útvesztőben és a depresszió és szorongás egyéb standard magatartási tesztjében vettek részt.

Emellett a ghrelinre válaszolni képtelen, genetikailag módosított egereknek is kalória-megvonásos diétát adtak. A kalória-megvonásos vad típusú társaikkal ellentétben ezek az egerek nem tapasztaltak antidepresszáns vagy nyugtató hatásokat.
Annak tesztelésére, hogy a ghrelin képes-e szabályozni a krónikus stressz okozta depressziós tüneteket, a kutatók az egereket naponta szociális stresszadagoknak tették ki, egy standard laboratóriumi technika felhasználásával, amelynek során igen "agreszív" egerek a normál egerekben stresszt váltanak ki. Az ilyen egerek az emberi depresszió tanulmányozására alkalmas modellek. A kutatók stressznek tették ki mind a vad típusú, mind a módosított egereket, amelyek nem képesek válaszolni a ghrelinre. Azt találták, hogy a stressz után mindkét egértípusban jelentősen emelkedett a ghrelin szintje, amely a vereséggel végződő utolsó találkozás után legalább négy hétig fennállt. A módosított egerek ugyanakkor szignifikánsan nagyobb szociális elkerülő magatartást tanúsítottak vad típusú társaikhoz képest, amely depresszió-szerű tünetek megjelenését jelezte. Emellett kevesebbet is ettek a vad típusú egerekhez viszonyítva. Dr. Zigman szerint a megfigyeléseknek akkor lesz értelmük, ha egy evolúciós álláspont szerint vesszük figyelembe azokat. A modern időkig az egyetlen közös emberi tapasztalat az elegendő táplálék biztosítása volt az éhezés megelőzésére. Vadászó-gyűjtögető őseink a lehető legnyugodtabbak és legösszeszedettebbnek kellett lenniük, amikor élelem után néztek, különben maguk is vacsorává válhattak - magyarázza dr. Zigman, hozzátéve, hogy a ghrelin éhség okozta szorongás-ellenes hatásai túlélési előnyt jelenthettek.
Dr. Lutter szerint a felfedezés az olyan állapotok megértéséhez is hozzájárulhat, mint az anorexia nervosa.

"Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a ghrelin kezelés segíteni tud-e az anorexiás betegeken, abból kiindulva, hogy egy bizonyos populációban a kalória-megvonás és a fogyás antidepresszáns hatású lehet, és megerősíti az illetőt a betegségben"- közölte dr. Lutter.
Jövőbeli kutatások során a tudósok azt remélik, meghatározhatják az agy azon területét, ahol a ghrelin depresszió ellenes hatást hoz létre.

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag