A jövő ételei: ezeket fogjuk enni?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Enne ön rovarokat és génmódosított növényeket, vagy esetleg a laboratóriumban készült, szintetikus húst választaná? Tudta-e, hogy nem csupán az alacsony kalóriabevitel a probléma világszerte, de az ásványi anyagok, a vitaminok és a fehérje hiánya is katasztrofális következményekkel jár?

Alultápláltság - a szó hallatán felpuffadt hasú gyerekek, aszály és éhezés képei villannak fel előttünk. De nem csupán az alacsony kalóriabevitel jelent problémát. A rosszul tápláltság is jelentős kárt okoz, azaz ha nem kap a szervezet elég vitamint, ha kevés az ásványi anyag és fehérje-bevitel. Ezek ugyanis kulcsfontosságú tápanyagok, melyek hiányában például a gyermekek elmaradhatnak a fejlődésben, csökken az immunitás, gyengül a szív és a légzőrendszer, vakság vagy szellemi fogyatékosság okozója lehet - idézi Michael Mosley-t a BBC.

Európa: jódhiány

Az alultápláltság és a rosszul tápláltság világszerte probléma - csak éppen földrészenként más-más oka van. Az európaiaknak például mintegy negyven százaléka jódhiányos. Nyilván több szintje van a jódhiányos állapotnak is - súlyos esetben komoly fejlődési rendellenességeket okozhat. Világszerte mintegy ötvenmillióan szellemi fogyatékosak a jódhiány következtében. Kínában, Latin-Amerikában és Afrikában viszont a proteinhiány a legnagyobb gond: emiatt marad el a fejlődésben például az afrikai gyerekek negyven százaléka.

Észak-Amerikában a feldolgozott ételek miatti rosszul tápláltság okoz problémákat, a rostban szegény étkezés, valamint a kálium, kálcium és D-vitamin hiánya. Délkelet-Ázsiában az emberek mintegy fele A-vitamin hiányos. Az ok az egyoldalú étkezés - annyira szegények, hogy jóformán csak rizst esznek. Az anyai halálozások (terhességgel és szüléssel kapcsolatos halálozások) mögött pedig húsz százalékban a vashiányos vérszegénység áll.

Aranyrizs, rovarmenü és hús a laboratóriumból

Az alultápláltság igen összetett probléma, melynek megoldásán több tudóscsoport is fáradozik. Egy lehetséges megoldás lehet a laboratóriumban fejlesztett, új típusú élelmiszer, illetve hogy olyan élelmiszereket dúsítanak vitaminokkal és extra tápanyaggal, amelyeket már egyébként is fogyasztanak az emberek. A cukor vagy a rostok hozzáadása már ma is bevett szokás, de kísérleteznek több fronton is. Az egyik ilyen projekt az aranyrizs előállítása. A génmanipulált rizs az A-vitamin elővitaminját, béta-karotint tartalmazza. Arra viszont nincsenek konkrét adatok egyelőre, a béta-karotinnak valójában mekkora hányada alakul át a szervezetben ténylegesen A-vitaminná.

Jövő étele a rovarmenü?

Jövő étele a rovarmenü?


A rovarok is kiváló állatifehérje-források, magas a zsír-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk. Többek között erről is beszél A BBC Stefan Gates a BBC 4 Can Eating Insects Save the World? (Megmentheti a rovarevés a világot?) című dokumentumfilmjében. Becslések szerint már jelenleg is mintegy kétmilliárd ember eszik rendszeresen rovarokat. Thaiföldön például mintegy húszezer rovargazdaság létezik: részben a rovarok váltják ki a szárnyasokat és az emlősök húsát.

Szintetikus hús

A világ népességének növekedésével arányban nő az igény a húsra is. Ezt előteremteni azonban hatalmas erőforrásokat igényel. Alternatívaként a tudósok laboratóriumban előállított hússal is kísérleteznek - például tehenektől vett őssejtből tenyésztenek húst petricsészében. Egyelőre csak kis mennyiségben tudtak így húst készíteni, melynek ráadásul az íze sem emlékeztet a valódi húsra, de az eljárás nagy jövő előtt áll.

Apró tápanyagok óriási hatása

Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon működni, nem csak elegendő kalória szükséges, de protein, vitaminok és ásványi anyagok is. Különösen igaz ez a gyermekek esetében, különben nem tudnak megfelelően fejlődni, növekedni.

A protein a szervezet alapvető építőeleme. Krónikus hiánya fáradtsághoz, izomtömeg-veszteséghez vezet. De nem csupán a testi, hanem a szellemi fejlődés is visszamarad hiányában. Befolyásolja az immunrendszer működését is, mivel nélküle a szervezet nem képes elegendő antitestet előállítani.

Az A-vitamin hiány vaksághoz vezethet és gyengíti az immunrendszert is. A fejlődő országokban az A-vitamin hiány miatt megnő az elhalálozás veszélye egyéb, alapesetben nem halálos betegségek esetében is, mint a hasmenés, a kanyaró vagy a malária.

A vashiány gyakran okoz vérszegénységet - ennek tünete fáradtság és letargia. Terhes nők súlyos vagy kezeletlen vérszegénysége miatt megnő a szövődmények kockázta.

A jód a pajzsmirigy normális működéséhez szükséges. A pajzsmirigy általános hatású, a test egészére ható hormonokat termel, az alacsony jódbevitel pedig megzavarhatja normális hormonműködést. Enyhe jódhiány miatt alacsonyabb lehet a gyermek IQ-ja, súlyos jódhiány retardációt és egyéb veleszületett rendellenességeket okozhat.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Elek Csaba
nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30058

További nőgyógyász magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag