Ezért vannak mélyebben a nők, ha depressziósak

Szakemberek szerint a nemek közti biológiai különbségek magyarázatot adhatnak arra, miért súlyosabb a depresszió a nőknél, mint a férfiaknál.

Azt már korábban felismerték a tudósok, hogy a nőknél mindenféle depresszió és szorongás fokozott mértékben jelentkezik, ám ennek pontos okát eddig nem ismerték.
Amint arról Debra Bangasser, a philadelphiai Temple Egyetem pszichológusa beszámolt, sokáig még a szakemberek is úgy gondolták, hogy a fenti jelenség hátterében csupán az áll, hogy a nők érzékenyebbek, mint a férfiak, és másképp számolnak be érzelmeikről, pedig valójában ennél többről van szó.

Depresszió?

vagy inkább csak rosszkedv? Töltse ki a Beck-féle depressziótesztet és kiderül!

A Biology of Sex Differences című lapban megjelent tanulmány során Bangasser és munkatársai hím és nőstény patkányok agyában követték nyomon a stresszre leadott reakciókat, és elsősorban két stresszhormon receptoraira fordították figyelmüket, melyek az emberi agyban stressz esetén aktiválódnak, és abban segítenek, hogy megfelelő módon reagáljunk a feszült helyzetre. Ha ezek a hormonok - vagyis a CRF, illetve a glükokortioid - a megfelelő időben nem aktiválódnak valakinél, az szorongáshoz, depresszióhoz vagy akár poszttraumás stresszhez is vezethet.

A vizsgálatok során a szakemberek azt találták, hogy a nőstény patkányok jóval érzékenyebbek voltak a CRF alacsony szintjére, és kevésbé voltak képesek adaptálódni, ha ennek a hormonnak a szintje megnőtt bennük. Amint azt Bangaress kifejtette, az ember azt várná, hogy a CRF hímekben és nőstényekben egyformán aktiválja a neuronokat, a kísérlet azonban nem ezt mutatta, ami magyarázatot adhat arra, miért jelentkeznek a nőkben fokozott mértékben az izgalmi tünetek, mint a férfiakban. A kérdés már csak az, vajon mindez ugyanígy működik-e az emberek esetében is, mint a patkányoknál, mert ha ez beigazolódik, akkor lehetséges, hogy a két nem számára eltérő orvosságokat kell alkalmazni depresszió esetén.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag