A pszichózis ritkán vezet erőszakhoz

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Általánosan elterjedt nézet, hogy a mentális betegségek erőszakos bűncselekmények forrásai lehetnek. Csakhogy ez a kép alapjaiban hamis.

A Berkeley egyetem tanulmánya azt mutatja, hogy hallucinációkkal és téveszmékkel kapcsolatos pszichiátriai betegségek ritkán vetítenek előre támadó cselekményeket - írja a News Medical.
Amikor a kutatók alaposan felülvizsgáltak 305 erőszakos eseményt az Egyesült Államokban, azt találták, hogy csak ezek 12 százalékát előzte meg pszichózis. Miközben számos tanulmány megállapította már, hogy a brutalitás és a vérontás nagy valószínűséggel a harag, a lőfegyverekhez való hozzáférés és a kábítószerekkel való visszaélés következménye, a tanulmány először vizsgálja a pszichózis okozta erőszak és az elmebetegség között kimutatható szabályszerűségeket. Az eredmények a Clinical Psychological Science folyóiratban jelentek meg.

Zseni vagy gyilkos az iskolai mészáros?

A 2012-es newtowni iskolai vérengzés elkövetője feltehetően Asperger-szindrómás volt. A betegséget nehéz felismerni, jellemzője az empátia hiánya, a bezárkózottság, ami gyakran magas intelligenciával párosul. Az agresszió viszont nem velejárója. Kattintson!


Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a pszichózis ritkán vezet közvetlenül az erőszakhoz - állítja a tanulmány vezető szerzője, Jennifer Skeem, aki kutatótársaival együtt egy 1998-as átfogó vizsgálatban szereplő különösen erőszakos 1100 elkövető esetét tekintették át, akiket korábban egy a pszichiátriai intézményben tartottak fogva.
Különösen arra az alcsoportra fordítottak nagy figyelmet, amelyben 100, olyan magas kockázatú beteg tartozott, akik két vagy több erőszakos incidensben vettek abban az évben, amikor elbocsátották őket egy pszichiátriai intézetből, mert megfelelőnek látták a mentális állapotukat, és letöltötték a bűncselekmény miatt kirótt büntetésüket.
Hamis a kép a pszichiátrián kezelt betegek erőszakosságáról

Hamis a kép a pszichiátrián kezelt betegek erőszakosságáról

"Azt akartuk kideríteni, hogy az emberek egy kis csoportjában az ismételt erőszak a hallucinációk és téveszmék miatt jelent-e meg" - mondta Skeem.
Amellett, hogy felülvizsgálták az aktákat, megkérdezték az egykori betegeket, hogy mit gondoltak, és éreztek, közvetlenül azelőtt, hogy részt vettek az erőszakban, továbbá kikérték a barátok és a családtagok véleményét is. Az eredmények azt mutatták, hogy a pszichózis csak 12 százalékuknál előzte meg az erőszakos cselekményeket azt követően, hogy kiszabadultak az elzárásból. Továbbá, amikor a pszichózis kiváltott egy erőszakos incidenst, hasonló csak ritkán történt meg még egyszer ugyanazzal a beteggel.
A tanulmány meghatározta azokat az akkumulálódó tényezőket, amelyek az erőszakot előidézik, a fizikai sérülést, a szexuális zaklatást és a fegyveres támadásokat és fenyegetéseket. Az erőszakkal összefüggésbe hozható mentális betegségek között a szkizofréniát és bipoláris zavart és a súlyos szorongás illetve a depressziót találták.
Mentálhigiénés szakember és ügyvédek arra figyelmeztetnek, hogy a nagy nyilvánosságot kapó, nagy horderejű ügyek állandósítják a mentális betegségben szenvedők megbélyegzését, és visszatartja őket attól, hogy felfedjék az állapotukat, és segítséget kérjenek. Sőt, a mentális betegek nagyobb valószínűséggel lesznek az erőszak áldozatai, mint fordítva.
A tanulmány februárban az American Journal of Public Health megállapította, hogy kevesebb, mint 5 százaléka a 120.000 fegyvert kapcsolatos gyilkosságok az Egyesült Államokban 2001 és 2010 között követték az emberek diagnosztizáltak mentális betegség, és hogy a szellemi fogyatékosok, sokkal valószínűbb, mint az átlagember, hogy az erőszakos bűncselekmények áldozatainak.
Skeem szerint fontos megjegyezni, hogy az erőszak kockázati tényezői - mint a túlzott gyógyszerfogyasztás, a gyermekkori bántalmazás vagy a környezetből fakadó hátrányos helyzet - nagyban megegyeztek a mentális betegségekben szenvedők, és az e nélkül élők esetében - tudtuk meg a News Medicaltól.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag