A pánikroham okai

Zavar a "processzorban"
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Hajnal Éva

  Nők Lapja Egészség

hasmenés, szerotonin, neurotranszmitter, pánik, pánikbetegség, dr. Csonka Andrea, szorongásoldó

A processzor a számítógép lelke: dekódolja az utasításokat, vezérli a műveleteket. Akárcsak az agyunk! De ha hiba támad a processzorban, téves jeleket fog leadni. Az emberi szervezetre lefordítva pánikreakciók sorát indíthatja el.

Pánikrohammal szinte minden ember találkozik az élete során. Bármely életszakaszban, élethelyzetben előfordulhat, nem lehet előre megjósolni, hogy mikor fog bekövetkezni, és védekezni sem igazán lehet ellene. Jó tudni azonban, hogy néhány pánikroham még nem jelenti azt, hogy pánikbetegséggel állunk szemben.
Pánikbetegségről akkor beszélhetünk, ha a rohamok rendszeressé válnak, és már akadályozzák a hétköznapi életet. Általában fiatalabb korban kezdődik, és nőknél kétszer-háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Arra, hogy előforduljon velünk életünk során, körülbelül öt-tíz százalék az esély. Abban az esetben, ha a családban valaki küzdött már pánikbetegséggel, megötszöröződik az előfordulás gyakorisága.

A kiváltó okok

Tudta-e?

A pánikroham váratlanul kezdődő, viszonylag gyors lefolyású (általában maximum 20 perc időtartamú) szorongásos roham.

- A lelki problémák oka és megoldása a testi problémákhoz hasonlóan összetett. A legnagyobb nehézség a lelki bajoknál, hogy hajlamosak vagyunk úgy gondolni, a test legyen tökéletes, a lélek majd csak túléli a történéseket. De hogyan értsük meg a testünk jelzéseit, ha nem figyelünk önmagunkra, csupán megfelelni vágyunk a külvilágnak? - teszi fel a kérdést szakértőnk, dr. Csonka Andrea. - Javítsuk meg a testemet, a lelkemet, de gyorsan, mert sietek - hangzik a kimondatlan elvárás, amikor valaki orvoshoz fordul. Szoktam mondani a betegeimnek, ha most adnék egy pirulát, amit ha bekap, újra a régi lesz minden, az valóban jó lenne? Vagy változtatni kellene pár dolgon az életében? A pánikkal a test figyelmeztet: valami nem jó, nem vagyok önmagam! Sokféle érzés lehet az ilyen intenzív félelem mögött: egy hazugság, egy titok, önbecsapás, harag, elhagyatottság vagy magány.

Mit tudnak a gyógyszerek?

A pánikroham a molekulák szintjén leginkább a szerotonin nevű neurotranszmitter (idegi ingerületátvivő anyag) zavarával jár, amely zavar különösen az agy bizonyos területeink jelenik meg. Ezeken a területeken hatnak a korszerű gyógyszerek is, megemelve a szerotoninszintet az idegsejtek közötti résben (nevük is erre utal: SSRI, azaz szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók) negatív visszacsatolás révén csökkentik a receptorok számát, és érzékenységét, így a túlérzékennyé vált szerotoninrendszer ismét megfelelően fog működni. Az akut pánikroham tünetei emellett oldhatók korszerű szorongásoldókkal is, amik egy bonyolult folyamat révén a sejtmembrán érzékenységét csökkentik. - Az előbbi gyógyszerek az úgynevezett antidepresszánsok közé tartoznak, és hatásuk körülbelül két hét alatt alakul ki - magyarázza a szakértő. - Utóbbiak a szorongásoldók, ezek a bevételüket követő tíz percen belül oldják a pánikroham tüneteit. A gyógyszereket egyes esetekben kombináltan alkalmazzuk, a betegség tüneteinek súlyosságától függően. Én személy szerint ezek mellett homeopátiás készítményeket is gyakran ajánlok.

Tünet és betegség

Mondja el!

Beszélgessen másokkal a problémáról a HáziPatika.com fórumán!

A szervek és a szervezet szintjén a pánikroham a vegetatív idegrendszer túlzott érzékenységével jellemezhető, ami többek között a roham alatti vérnyomás-emelkedés, hasmenés, izzadás, ziháló légzés (légszomj), kipirulás, szívdobogásérzés tüneteivel jár.

De mit ér vele a beteg, ha tudja, hogy a pánikbetegség kialakulásakor a vegetatív (vagyis a zsigereket beidegző nem tudatos irányítású idegrendszeri központ) idegrendszer túlzott érzékenysége áll elő, emellett az agy bizonyos területein a szerotonintermelődés zavara alakul ki? Mi van akkor, ha tudja, hogy túl sok stressz éri, vagy hogy azért van rosszul, mert nem figyelnek rá eléggé, nem szeretik, és egyedül érzi magát? - A tudás még nem gyógyít, csak a szakszerű segítség, és a beteg együttműködése. A pánikbetegeknek a gyógyszerek mellett komplex terápiára van szüksége - mondja dr. Csonka Andrea.

Az pszichoanalitikusok és fejlődéskutatók a pánikroham okát a szeparációs szorongásra és a fokozott pszichofizológiai hajlamra vezetik vissza (vagyis a szorongást provokáló impulzusokat nem, vagy nehezen tudjuk elhárítani). A kognitív pszichológia mindezt megfejeli azzal, hogy igen, ez egy rossz tanulási mechanizmus, megtanulja az idegrendszer, hogyan reagáljon, ha valamit el szeretnénk kerülni. - Ha pánikrohamom van, kell, hogy valaki vagy valami mellettem legyen, különben rosszul leszek.

Például egy gyógyszer (még ha csak egy szem, akkor is) a zsebemben, amit ha bekapok, minden jó lesz, elmúlik a "veszély". Annak a veszélye, hogy egyedül kell lennem - magyarázza a szakértő. Arra, hogy vajon gyógyítható-e ez a betegség, határozott igennel válaszol. - Minél hamarabb keressük a megoldását, annál gyorsabban gyógyulhatunk, bár volt olyan paciensem is, aki húszévnyi pánikbetegség után, pszichoterápia segítségével lett jobban. Én a pszichoterápiát és gyógyszeres terápiát együtt szoktam ajánlani, a kutatások egyértelműen igazolják e kettő együttes hatékonyságát.

Ha kíváncsi Fezekas Ildika (kineziológus) és Szemerédy Viktória (pszichológus) gondolataira a témában, keresse a Nők Lapja Egészség 2012. szeptemberi számát, vagy fizessen rá elő a Sanoma Magazincentrumában!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag