A mentális betegségek az élet fordulópontjain aktiválódnak

Nem a genetika felelős a lelki bajokért - állítják pszichológusok
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

mentális egészség, mentális betegség, mentálhigiéné

A mentális betegségek nagyrészt a közösségben megtapasztalt válságos helyzetek - munkanélkülivé válás, a gyermekkori bántalmazás, a felelőtlenül elvert túl sok pénz miatt érzett megbánás - miatt alakulnak ki, és nem a genetikai és biológiai tényezők következtében - figyelmeztetnek pszichológusok.

Bizonyos mértékig igaz, hogy mindenki saját sorsának kovácsa, de biztos, hogy az egyénekre ható események alakítják ki azokat a mentális kondíciókat, amelyek meghatározzák az egyes emberek viselkedését és viszonyát a többiekhez. A közösség pedig óriási hatást gyakorol az egyén életére.

Miközben sikerült feltárni a géneket, amelyek az egyes embereket hajlamosabbá teszik a különféle betegségekre, a szakemberek azt mondják, hogy a depresszió és a szorongás igazi okait az élet eseményeiben és a környezetben kell keresni. Egy friss kutatás azokat az indítótényezőket igyekezett feltárni, amely mindennap hatnak a lelki problémák kialakulására.

Peter Kinderman, a University of Liverpool pszichológiai klinikájának professzora azt mondta a BBC-nek, hogy minden egyes cselekvés, minden érzelem, amit valaha is éreztünk érinti az agyat, de a tudományos kutatások nem jutottak közelebb eddig annak megértéséhez, hogy ezekre a hatásokra az agy érzelmileg hogyan is reagál.

A mentális betegségek nagyrészt a közösségben megtapasztalt válságos helyzetek miatt alakulnak ki

A mentális betegségek nagyrészt a közösségben megtapasztalt válságos helyzetek miatt alakulnak ki

"A gyermekkori traumák nagyon-nagyon erős előrejelzői az olyan súlyos problémáknak, mint a a felnőtt élet pszichotikus eseményei. Ezekben természetesen az agy érintett, és természetesen a gének is részt vesznek, de nem nagyon, és a túlzott hangsúlyozása ezeknek a tényezőknek csak elvonja a figyelmet a nagyon fontos társadalmi, közösségi tényezőkről" - fejtette ki a professzor.

Étrendünk nagyban befolyásolja mentális egészségünket is, állítja egy tanulmány és össze is foglalja, hogy hatnak a különböző tápanyagok, illetve hiányuk a szervezetre. Részletek!

Csaknem a felnőttek fele szenved mentális egészségi problémák miatt az élete egy adott szakaszában, és több mint az egyharmaduk konzultál a háziorvosával a mentális problémái miatt.

Négyből egy felnőttet már diagnosztizáltak valamilyen mentális egészségügyi problémával, a leggyakrabban depresszióval. Emellett 18 százalék vallota be, hogy szenvedett ilyen betegségben, de azt soha nem diagnosztizálták.

Richard Bentall, aki szintén a Liverpool University professzora a következőket tette hozzá: "A brit Orvosi Kutatási Tanács (MRC) az egyik legnagyobb finanszírozója az orvosi kutatásoknak az Egyesült Királyságban, de többnyire olyan dolgokra adna k pénzt, mint az agyszkennerek vagy génszekvenáló gépek, de szinte semmi sem megy a pszichológiai mechanizmusok megértésére vagy a társadalmi körülmények elemezésére, amelyek ezeket a problémákat kiváltják. Ez egy tragédia."

Más tudósok, például Dr. Jeff Barrett, a Wellcome Trust Sanger Institute kutatója, aki gének elmebetegségekben játszott szerepének feltárásán dolgozik úgy vélik, hogy ha megértjük az alapvető biológiai problémákat, az fontos támpontokat adhat az új terápiák kidolgozásához, amelyek sokféle beteg esetében alkalmazhatók. Ugyanakkor azt senki sem tagadja, hogy a mentális egészség nagyon összetett probléma, és ezért alapvető, hogy megértsük a mentális betegségek kifejlődésének menteté és okait.

Forrás: Stuff

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag