Miért hidegülnek el a házastársak?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A hűtlenség nem a férfiak természetéből fakad, az otthoni érdektelenség okát máshol kell keresni.

Szakértőnk, Bede Zsuzsa szexológus és pszichológus az alábbi olvasói kérdésre válaszolt. "Egy házasságom már ráment a szex hiányára. A feleségem tízévi együttélés után kijelentette, hogy ő már egyáltalán nem kívánja a szexet. Nagyon megdöbbentett, de próbáltam elfogadni, hogy neki nem fontos a testiség. Nem ment sokáig. Túl azon, hogy negyvenévesen még bőven erőm teljében voltam, sértett is az elutasítása. Kezdtem megfordulni a csinos nők után, és nem is hittem volna, milyen könnyen megy a hódítás. Pár év alatt jelentős tapasztalatot szereztem a nők terén...
Amikor a feleségem megtudta, hogy kettős életet élek, elvált tőlem. Mivel nem akartam egyedül maradni, kezdtem másképp nézni a nőkre: társat kerestem. És találtam is. Én most 48 vagyok, ő hat évvel fiatalabb. Csinos, gyengéd és kedves, büszke vagyok rá. Mégis gyakran megtörténik, hogy hetekig rá sem nézek, egyszerűen nem kívánom. Lehet, hogy öregszem, vagy a kicsapongó élet a véremmé vált? Egyre gyakrabban vágyom más nőkre, új kihívásra, hódításra. Amikor engedek a kísértésnek, otthon is megtáltosodom. Tudom, nincs ez így jól, de nem akarok újra válni."

Bede Zsuzsa válasza

A téma cikkei

Nem írta, második kapcsolata mióta tart, de az biztos, hogy mostani párjával eleve nem ifjan ismerkedtek meg, így kizárt, hogy visszajöjjön, ami sose volt! Az otthoni "kötelező gyakorlat" nem feltétlen függ össze a korral. Nem egy páciensem volt, aki még a harmincon innen, a kapcsolat 1-2 éve után magyarázkodott, hogy "ugye nem csoda az érdektelenség?" Tényleg nem csoda, de nem azért, mert a férfi természetéből fakad, hanem azért, mert ha a nő igazán nem is vonzó az illető számára, ha nincs, ami megfogná őt, akkor csak az újdonság, a becserkészés öröme, a megkaptam birtoklási érzése okozhat szexuális izgalmat.

Ha a nő személyisége, egyéni értékei, lénye nem hat a férfira, nem csoda, ha érdektelenné válik egy párkapcsolat. Nagy kérdés, egyedül maradva nem siette-e el a választást. Azt kellene végig gondolnia, szereti-e párjának a nőiségét, az ölelését, vagy inkább irritálja a viselkedése, esetleg a monotonitás, a mindennapi rutin ölte meg az intimitást maguk közt.

Tény, hogy a monotonitás és az életkor is okozhat érdektelenséget, de az már nem mindegy, hogy magánál melyik az igaz. A kicsapongó élethez kell egy olyan karakter, akinek ez belefér az erkölcsi érzésébe, és ha már jól működik, tényleg nehéz lemondani róla! Ha jól belegondol, ezeknél a kalandoknál alig kell önmagból adni, felszínes marad a kapcsolat - minimális idő és energia elég hozzá. És nincs szükség intimitásra, bensőséges hangulatra, anélkül is működik a szexuális együttlét. Ezek ugyanis a maga férfiasságáról szólnak, a hiúságáról, sőt talán a férfiasságának elmúlásától való félelméről és nem a szerelmeskedés igazi öröméről.A párja alig lehet túl a 40-en, nem akart közös gyereket? Nem volt téma maguk között? Sokan nem is gondolnák, de a jól működő szexuális életet is képes elrontani a gyerekvállalás témája, és a nyílt ellenkezés helyett a test "mondja el", mi zajlik a férfi fejében. Szó mi szó, párkapcsolatát kellene átgondolnia, mennyire látja a párját még nőnek, mennyire fontos ő magának. Ha pozitív a válasz, akkor közösen kellene újítani a kapcsolatukon, az életmódjukon. Nem nagy dolgokra gondolok: az is csodát tesz, ha kettesben sétálnak a szép tavaszi estéken, elmennek vacsorázni, kiruccannak egy wellness-hétvégére. Ha régebben jó volt együtt, és nem hidegültek el egymástól, akkor ez nem lehetetlen vállalkozás!

Névjegy: Bede Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31015

Orvos válaszol
Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +22 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a derült, napos időben gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag