A párkapcsolat és vonzódás 5 fázisa

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy tanulmány nem csupán a párkapcsolat és a vonzódás öt fázisát különbözteti meg, hanem arra is kitér, hogy ezek milyen fiziológiai változásokat hoznak életünkben.

Az izgatott lelkesedés

A kutatások szerint 33 millió párkapcsolatban lévő emberből 2 százalék, közel 588 ezer ember éli meg éppen ezt a fázist, amely főként rajongással és szexuális aktivitással telik, a fő szimptómák pedig a súlyvesztés (30 százalék) és a produktivitás csökkenése (39 százalék). Ezen időszakban sokkal erősebb a tesztoszteron és ösztrogén szexhormonok termelése, a vizsgált alanyok 56 százaléka pedig libidójának emelkedéséről számolt be.

Tipp

A romantikus könyvek és filmek olyan mítoszokat állítanak fel a szerelemről és a párkapcsolatokról, amelyeknek a valódi életben nehéz megfelelni. Így teszik tönkre a mítoszok a párkapcsolatainkat!

Dr. Papadopolous elmondása szerint a vonzalom és a szex jegyében telik ez az időszak, az emberek elfelejtenek enni és annyira máshol van a fejük, hogy munkateljesítményük is csökken. Érdekes módon a pattanások megjelenése ebben az időszakban kifejezetten jellemző: a tesztoszteron emelkedése extra faggyútermeléssel is jár, ami elzárhatja a pórusokat és így pattanásokhoz vezethet.

Az építkezés

Ahogy a kezdeti vonzalom során elkezdünk többet megtanulni a másikról, elkezdődik a párkapcsolat érése: az eHarmony adatai szerint az angol párkapcsolat 3 százaléka tart itt. Ebben a fázisban jelentős a monoaminok termelődése, amelyek a pulzusszámot emelik, az örömérzetet fokozzák és amelyek az A osztályú drogok hatásaihoz köthetőek.

A "boldog aggódás" kifejezés elég jól lefedi mind a hatásmechanizmust, mind pedig az időszakot. A résztvevők 44 százaléka állította, hogy alig tud aludni, 29 százalék pedig sokkal rosszabbul tudott figyelni. Ami érthető is a szakértő szerint, hiszen ilyenkor a partnerünkre és a kapcsolatunk építésére figyelünk, nem pedig más dolgokra.

Asszimiláció

Miután sikerült megállapítani, hogy kapcsolatunk másik fele "jó lesz", ebben a fázisban a pár kezdi el azt megkérdőjelezni, hogy maga a párkapcsolat "jó-e". A jövővel kapcsolatos kérdések és a párkapcsolat határának kialakítása a stressz új, eddig ismeretlen szintjeihez vezethet, jelezte a résztvevők 27 százaléka. Dr. Papadopoulos szerint "Itt lesz komolyabb a kapcsolat, itt kezdjük el azt érezni, hogy komolyabb, mint gondoltuk, itt kezdjük el azt számolgatni, hogy el tudjuk-e helyezni párunkat az életünkben, itt indul meg az asszimilációs folyamat."
Az esküvőig több lépcsőn át vezet az út

Az esküvőig több lépcsőn át vezet az út


Őszinteség

Ez az a fázis, amikor az emberek elkezdenek megnyílni párjuk előtt és megjelenik az "igazi én", a stressz és az idegesség pedig itt kezd el igazán emelkedni. Dr. Papadopoulos szerint akárhogy is mutattuk meg legideálisabb arcunkat és akárhogy is tettük vonzóvá magunkat a social media felületeken, itt kezd először látszódni, hogy mi rejlik minden mögött, eddig minden boldogsággal és elégedettséggel telt el. A kapcsolat komolyodásával azonban megjelenik a kérdés az emberekben: "azt látom, ami tényleg történik vagy ha nem, mi rejlik mindez mögött a páromban?" Ezen fázisban a kutatás résztvevőinél 15 százalékkal emelkedett a kétely és a sérülékenység érzete, mindezek pedig többféleképpen jelentkezhetnek, az emberek sokkal kellemetlenebbül érzik magukat és sokkal kényszeresebbé is válthatnak.

Stabilitás

Ha egy párnak sikerül átvergődnie az első négy fázis érzelmi útvesztőjében, az ötödik fázisban a bizalom és az intimitás játszik nagy szerepet. Az eHarmony adatai szerint a válaszadók fele jutott el ide és 23 százalékuk azt állította, hogy boldogak is emiatt. Ami pedig a kémiát illeti: a mindkét nem által orgazmus közben termelt hormon, a vazopresszin a kötődés érzését erősíti, az általában gyermekszülés közben termelődő oxytocin szintén hasonló érzelmi hatást generál.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Gyetvai Viktória
mentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó
Kérdezek tőle

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag