Aki szerelmes, tovább él?

A jó párkapcsolat a vérnyomást is csökkenti
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

szex, szerelem, szívbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, szív és érrendszeri betegségek

Egy kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat nemcsak a hétköznapjainkat teheti szebbé, de az életünket is meghosszabbíthatja, ugyanis jó néhány kutatás bizonyította már: a szerelemnek számos pozitív egészségügyi hatása van.

A párkapcsolatban élők körében például kevesebb a szívbeteg, és egy kiegyensúlyozott kapcsolat növelheti a túlélési arányt a szívműtéteket követően. A boldogságnak legalább olyan erős pozitív hatása van a szívbetegségek rizikójának csökkentésére, mint annak, ha valaki leszokik a dohányzásról.

Ez többek között azért is lehetséges, mert a szerelmünkkel együtt könnyebb megszabadulni a rossz szokásinktól és egészségesebb életmódot követni. A szerelem a vérnyomást is csökkenti, különösen azokban az esetekben, amikor az a stressz miatt ugrik meg: egy kísérletből kiderült, hogy azok, akik tíz percig a kedvesük kezét foghatták, majd egy ölelést is kaptak, alacsonyabb vérnyomással voltak képesek végigcsinálni egy stresszes feladatot (melyben nyilvánosság előtt kellett beszélniük), mint azok, akik tíz percig csendben, egyedül üldögéltek.

Ki kapta a világ legszebb szerelmes levelét? Itt megnézheti!

Bár hagyományosan a párunkkal vitatkozunk a legtöbbet, de a kapcsolatunknak köszönhetően mégis könnyebben képesek vagyunk megbirkózni a stresszel, így ez a mentális egészségünknek is jót tesz. Például a rendszeres nemi élet hatására jobbak lesznek a kognitív képességeink, de a boldog párkapcsolat az egész egészségünkre pozitív hatással van, főleg arra, hogy mi magunk hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Egy felmérés szerint, akik boldog kapcsolatban éltek, gyakrabban ítélték a saját egészségi állapotukat jónak vagy kitűnőnek, mint azok, akik egyedülállók voltak.

Szerelmünkkel együtt könnyebb megszabadulni a rossz szokásinktól

Szerelmünkkel együtt könnyebb megszabadulni a rossz szokásinktól


A szexnek is jó néhány kedvező hatása van, a depresszió csökkentésétől és az önbizalom növelésétől kezdve a kardiovaszkuláris betegségek rizikójának mérsékléséig. A szexuális együttlét vagy más, hasonlóan intim esemény hatására a szervezetünkben oxytocin nevű hormon termelődik, mely erősíti a kötődést és többek között fájdalomcsillapító hatásáról is ismert.

Szerencsére, azoknak sem kell rosszul érezniük magukat, akik éppen egyedülállóak - még akkor sem, ha Valentin-nap környékén ezek az érzések felerősödhetnek. Azonban szakemberek szerint a barátságok legalább olyan jó hatással lehetnek az egészségünkre, mint a párkapcsolat. Egy kutatás például bizonyította, hogy azok a 70 éven felüliek, akiknek több barátja van, tovább élnek, mint akik egyedül vannak. A barátok tehát nemcsak fiatalon tartanak, de a pozitív hatású szokásokat is támogatják.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Elek Csaba
nőgyógyász, humángenetikus, homeopata orvos
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30044

További nőgyógyász magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag