Inkontinencia - hogy senkit ne érjen meglepetés

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az inkontinencia, akármilyen fokú, mindenképpen megnehezíti otthon gondozott betegünk életét. A mi feladatunk ápolókként az, hogy minél gyorsabban és diszkrétebben gondoskodjunk a problémáról, és a beteg egy pillanatra se érezze kellemetlenül magát.

Az inkontinencia egy olyan betegség, melyről az érintettek nem szívesen beszélnek, sőt gyakran a teljes tagadásba menekülnek, annyira kellemetlen számukra, hogy ilyen gondjaik vannak. Biztosítanunk kell őket arról, hogy semmi visszataszítót vagy kellemetlent nem találunk abban, hogy ellássuk őket. A lelki támogatáson kívül van még pár egyszerű, könnyen megvalósítható tipp: nem is gondolnánk, milyen sokat segíthetnek betegnek és ápolónak egyaránt.

Általános ápolási tanácsok

Amennyiben ápoltunk ki tud menni a mellékhelységbe, fontos, hogy akadálymentesítsük a lakás oda vezető részeit. Éjjel lehetőség szerint tompa világítással, tegyük láthatóvá ezt a "menekülő utat". Mindenképpen jó, ha a beteg közlekedőképességétől függetlenül a hálószobában és a wc-ben is elhelyezünk egy jól lezárható fedeles edényt a használt inkontinencia-betétek tárolására.
Az inkontinencia egy olyan betegség, melyről az érintettek nem szívesen beszélnek
Az inkontinencia egy olyan betegség, melyről az érintettek nem szívesen beszélnek
Ha a beteggel időnként kimozdulunk a lakásból, mindig legyen nálunk egy kis "elsősegély-csomag", ami pár tiszta betétből vagy nadrágpelenkából, a használt betétek tárolására alkalmas műanyag zacskóból és nedves törlőkendőből áll.
Figyeljünk arra, hogy az inkontinenciában szenvedő könnyen eltávolítható ruhát: bő szoknyát, gumis derekú nadrágot hordjon. Vegyünk a beteg ruháinak és ágyneműjének egy külön, nagyobb méretű szennyestartó kosarat, lehetőleg műanyagból: a beteg szégyellheti szennyesét a többi családtaggal egy tárolóba helyezni.
Ha betegünk fizikai akadályozottsága miatt nem képes önállóan intézni folyó ügyeit, még fontosabb, hogy gondoskodjunk az inkontinenciabetétek rendszeres cseréjéről, illetve arról, hogy a bőr tiszta és száraz maradjon az érintett területeken.

Segédeszközök

Akár ki tud menni az ápoltunk a toalettre, akár nem, az inkontinenciabetétek viselése nagyobb biztonságérzetet és magabiztosságot ad nekik. Ezért a probléma fokától függően mindenképpen ajánljuk fel neki ezt a lehetőséget. Meg kell értetni a beteggel, hogy a tisztasági betétek vagy menstruációs betétek nem képesek ilyen feladat ellátására, a ma forgalomban lévő inkontinenciabetétek pedig jóval diszkrétebbek és kényelmesebbek, mint elődeik.
Mindig biztosítsunk a betegnek választási lehetőséget, azaz többféle márka többféle termékét is kínáljuk fel neki kipróbálásra, hogy maga dönthesse el, neki melyik betét vagy nadrágpelenka-típus a legkényelmesebb és legbiztonságosabb. Csak akkor halmozzunk fel nagyobb készleteket, amikor ez a döntés már megszületett. Mindig tartsunk megfelelő mennyiségű tiszta betétet és nedves törlőkendőt a beteg keze ügyében, hogy ha szükségét érzi, maga is gondoskodni tudjon a cseréről.
Középsúlyos inkontinencia fennállása esetén a gyártók a fehérneműbe rögzíthető, légáteresztő inkontinencia betétek viselését ajánlják. E termékek követik a test vonalát, dupla cellulóz magjuknak, oldalsó gumírozásuknak és speciális szagmegkötő rendszerüknek köszönhetően kényelmes és biztonságos viseletet nyújtanak.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Ne beszéljünk a sérülés ellátása közben: szájából mikroorganizmusok juthatnak a sebbe!