Katéteres és infúziós kezelés otthonápolás során

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sok beteg szorul tartósan vagy átmenetileg katéter viselésére. Ismerjük meg ezek típusait, használatuk módját és a legfontosabb tanácsokat velük kapcsolatban!

Szükség lehet erre inkontinenciánál, vizeletretenciónál (ilyenkor a beteg nem képes teljesen kiüríteni a hólyagot), prosztata vagy nemi szervek sebészeti beavatkozásainál, illetve egyéb kórképeknél, így a sclerosis multiplexnél, gerincvelő-sérüléseknél vagy demenciánál is.
A katéter egy olyan csőszerű eszköz, melyet a húgyvezetőn vezetnek fel a húgyhólyagba, és feladata a képződött vizelet elvezetése. Többféle anyagból készülhetnek, például latexből, szilikonból vagy teflonból, többféle formában és méretben léteznek.

Legismertebb a Foley-katéter: ez egy steril cső, melyet az orvos vagy az ápolónő vezet a húgyhólyagba. Az elvezetett vizelet pedig egy, a katéterhez csatlakoztatott műanyag zsákba csorog, melyet hozzáerősíthetünk a beteg oldalához egy övvel, vagy rögzíthetjük a combjához, lábszárához, illetve varrhatunk hozzá egy kis tarisznyaszerű tasakot, ha az ápoltnak az kényelmesebb. Mindenképpen alacsonyabban helyezzük el, mint a hólyag, hogy a vizelet ne tudjon visszafelé áramlani. A zsákot nyolcóránként ürítsük, vagy ha megtelt, természetesen előbb.

Katéter típusok

Három gyakoribb katéter-típus van: a tartós, a condom és az átmeneti katéter.

1.Tartós katéterek

A Foley-katéter a tartósan viseltek közé tartozik. A végén kis felfújható ballon akadályozza meg kicsúszását a testből. A hozzá csatlakoztatott zacskóval egy zárt elvezető (ún. drenázs) rendszert alkot. Fontos, hogy ezt a zártságot amennyire csak lehet, megőrizzük, így kerülhetjük el, hogy baktériumok feljutásával fertőzések lépjenek föl.

Ez azt jelenti, hogy sose távolítsuk el tartósan a vizeletgyűjtő zsákot, mert a rendszer zártsága megsérül. Csak akkor csatlakoztassuk le, amikor kiürítjük a vizeletet. Ha levesszük a katéterről, mindenképpen csatlakoztassunk helyére egy új, tiszta zsákot, amíg a régit tisztítjuk. Ha ecet és víz keverékét töltjük bele, ezzel dezodorálhatjuk.

Ne felejtsük el mindennap vízzel és szappannal megtisztítani a katéter környékét a beteg testén, és magát az eszközt is. Ajánlatos olyan törülközőt használni, melyet más célra nem veszünk igénybe. A székletürítés utáni tisztálkodás, vagy a beteg tisztogatása ugyanilyen fontos.

2.Kondom katéterek

Öregebb, demenciában szenvedő férfiaknál használatos. Ilyenkor nem egy csövet vezetnek fel a hólyagba, hanem a péniszre húzható, óvszerhez hasonlatos katétert alkalmaznak. A tubus ebből vezeti a vizeletet a tárolózsákba. Ezt a típust mindennap cserélni kell.

3.Átmeneti katéterek

Ezeket a vizelet elvezetése után azonnal eltávolítják, tehát otthonápolásban nincs jelentőségük, kórházi betegápolás során, vagy például műtét előtt lehet rájuk szükség.

Hogyan akadályozhatjuk meg a katéter elfertőződést?

A rendszer zártságának fenntartásán kívül fontos, hogy az ápolt elegendő folyadékot fogyasszon, így a vizelet nem tárolódik túl sokáig a hólyagban, hanem folytonosan termelődik és ürül. Kérjünk utasításokat a kezelőorvostól a beteg folyadékfogyasztására vonatkozóan. A katéter kezelése előtt és után gondosan mossunk kezet, és a beteg érintett testtájait is tartsuk tisztán és szárazon.

Problémák

Ha a katéter környékén vizeletszivárgást tapasztalunk, annak a következő okai lehetnek:

  • valami eltömíti a csövet
  • Túl kicsi a katéter
  • Hólyaggörcs
  • Székrekedés
  • A műanyag zsák mérete nem megfelelő
  • Húgyúti fertőzés
Ha bármilyen probléma, erős fájdalomérzet jelentkezik, a katétert el kell távolítani. Ennek megítélése és végrehajtása azonban szakember feladata.

Infúziós kezelés

A vénás infúzió beadása és ellenőrzése kórházi feladat, és csak a megfelelő szakember, azaz orvos vagy ápoló jogosult annak végrehajtására. Ha a beteg otthon is kap infúziós kezelést, figyeljünk a vénában hagyott tartós kanül, a branül védelmére: laza kötéssel le is fedhetjük, hogy a beteg ne érezzen késztetést, hogy hozzányúljon.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kiemelt téma cikkei

Tippek

Ne beszéljünk a sérülés ellátása közben: szájából mikroorganizmusok juthatnak a sebbe!