Milán elrontott élete

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Minden úgy kezdődött, mint oly sokaknál. A fiatal házaspár boldogan várta első gyermeke születését, és úgy érezték, beteljesült az álmuk. Elmélyülten válogatták a kis ruhákat, és a gyerekszoba falára is felkerültek a mesefigurák. Milán hoszszas vajúdás után született meg, egészségesen.
A születés másnapján a kisfiú már nehezen vette a levegőt. Kiderült, hogy ennek oka Streptococcus baktériumfertőzés, amitől tüdőgyulladást kapott. A kórházban gyógyszert adtak neki, majd hazaengedték a babát. Kis idő múlva valami történt. A kis Milán nem tudott szopni, és a frissen fejt tejet is csak hosszas nyűglődéssel lehetett belédiktálni. Egyre magasabbra szökő láza pedig csak addig csillapodott, míg tartott a gyógyszer hatása.
- Egy éjszakát sem aludt végig, állandóan sírt. Még akkor is, amikor a kezemben tartottam - idézi fel a történteket Tavasz Andrea , Milán édesanyja. A szülők nem nyugodtak: állandóan panaszkodtak a háziorvosuknak: - Baj van!
- Nem vette komolyan. Mindig azt mondogatta: magának még nem volt gyereke, ne aggodalmaskodjon annyit! - idézi az orvos szavait az anya.
A kisfiú egyre rosszabbul lett. Egyik nap olyannyira, hogy a szülők berohantak vele a Madarász utcai Gyermekkórházba.
- Soha nem felejtem el. Péntek volt. Az ügyeletes orvos ziláltan, kigombolt köpenyben, lógó cipőfűzővel robbant be a vizsgálóba - meséli Tavasz Andrea. Aztán hazaküldték őket. Milán vasárnapra már nagyon rosszul volt, szülei ismét kórházba vitték. Az események felgyorsultak. Milán bal szeme egyszer csak becsukódott, majd a jobb is. Úgy maradt. A két hónapos kisfiú a kórházba érkezés után pár órával kómába esett. Két hét múlva tért magához. Addig a szülők nem tudták, mikor, milyen hírrel fogadják őket.
- Bekövetkezett, amitől annyira tartottunk - fordult Milán szülei felé az orvos. - Genynyes agyhártya- és agyvelőgyulladást kapott. Maradandóan sérült az agya.
A szülők nem tudtak mit kezdeni a hírrel.
- Nem értik? Ez egy súlyos szellemi fogyatékos! - mondta a doktornő fiukra mutogatva, majd rájuk nézett: - Nem akarják intézetbe adni?
Válaszolni sem tudtak a döbbenettől. Nem értették, mi történt. Nyilvánvalóvá vált, hogy magukra maradtak. Segítség híján, a saját útjukat kezdték járni. Egyre több sorstárssal ismerkedtek össze. Mániákusan kerestek és kutattak a különböző terápiák és módszerek után. Mindent kipróbálnak, ami egy kicsit is segíthet a fiukon. Milán úszik, lovagol, talpmaszszázsra és bioenergia-kezelésre jár, nemrégiben pedig őssejt-beültetést kapott. A szülők szerint a kezelések többsége nem volt hiábavaló. - Az izomzata és az ízületei nem deformálódtak, mint a hasonló sérülést szenvedett gyerekek többségének - mutatja Andrea.
Milán most múlt nyolcéves. Teljes felügyeletet igényel, még éjszakánként is. Többször előfordult már, hogy a hányásában fekve találták az ágyban. Legalább háromszor-négyszer benéz valamelyikük hozzá az éjszaka folyamán.
A szülők élete felborult. Amíg Milán kisebb volt, mindketten otthon voltak vele. Az idő múlásával úgy alakult, hogy Andrea ment vissza dolgozni és édesapja maradt otthon a fiával. Már csak azért is, mert Milán ellátását Andrea fizikailag nem bírná egyedül.
- A férjem egy szó nélkül mondott le mindenről, Milánért - mondja Andrea.
Az évek alatt felmerülő költségek elfogyasztották a háztartás tartalékait. A család eladósodott. A különböző terápiás foglalkozások és kezelések azonban nem állnak le. Ha kell, a föld alól is előteremtik a pénzt. - Nekünk Milán az első. Amíg élünk, nem nyugodunk bele a helyzetbe - mondja az anya.
A szülők kezdettől fogva firtatták annak az orvosnak a felelősségét, aki azon az ominózus pénteken hazaengedte őket. A Madarász utcai Gyermekkórház azonban minden felelősséget elhárított, így esély sem volt a megegyezésre. Maradt a pereskedés. Ám a bíróság malmai lassan őrölnek, csak nemrégiben - nyolc év után - született ítélet. A bíróság kimondta, hogy a kórház hibázott és ők a felelősek Milán állapotáért. Az ügy azonban nem ért véget. Most a kártérítés összegén folyik a vita. A szülőknek minden költségüket indokolniuk és bizonyítaniuk kell. Miért van autójuk, miért jártak ilyen-olyan kezelésre, milyen többletköltségük merült fel egyáltalán Milánnal kapcsolatban? A sor végtelen.
Mindeközben egyre nyugtalanabbul gondolnak a jövőre. Mi lesz Milánnal, ha ők már nem lesznek? A kártérítés elsősorban ezért fontos a számukra.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag