A biológiailag rögzülő protézisek sok ezer emberen segíthetnek hazánkban

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Néhány napja mutatta be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Ortopéd Sebészete azt az újszerű, kötőanyag nélküli, cementmentes térdprotézis beültetést, ami operálhatóvá teszi azokat a fiatalabb, jelentős porcproblémákkal küzdő betegeket is, akiknek a protézissel való ellátására az életkorukból adódóan nem volt lehetőség.

A fiatalabbak hagyományos műtéti kezelése előtti legnagyobb akadályt az jelenti, hogy a protézis idővel elhasználódik, s muszáj kicserélni. Ez egy bonyolult sebészeti beavatkozás, amely ráadásul csontveszteséggel jár. Ezért a revíziós beavatkozásnál döntő a csont állapota. Minél roncsoltabb a felszíne, annál több pótlás szükséges, ami rendkívül megnöveli a műtét hosszát és kockázatát. A fiatalok esetében emiatt nem javasolják a térdprotézis beültetését, a betegeknek panaszaikkal együtt kellett élniük. Erről a Magyar Hírlapnak beszélt Dr. Papp Miklós, kórház ortopéd sebészetének vezetője.

Ebben változást hozott a cement nélküli térdprotézis megjelenése. Ezzel lehetővé tette, hogy a fiatalok is kapjanak protézist. Az első cementmentes, biológiai úton rögzülő térdprotéziseket 2011-ben ültették be Magyarországon Budapesten és Miskolcon nagyjából azonos időben.

Az igény jelentős az ilyen operációkra, hiszen csak a miskolci intézményben nyolcvanan várnak térdprotézis műtétre a fiatal korosztályból, országszerte pedig több ezer beteget érint a probléma. Papp főorvos szerint világtendencia az ízületi kopással küzdő fiatal korosztály arányának növekedése, amely többek között az elhízásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza - írja a Magyar Hírlap.

Magyar térdprotézis: világújdonság

Kortól függetlenül, egyre több emberre igaz, hogy az ízületi porckopás miatt a térdprotézis beültetése jelenti számára az egyetlen megoldást. Míg korábban ez kizárólag az idős korra volt jellemző, ma már a középkorúakat is érinti ez a probléma. Részletek!

Gyorsabb gyógyulást, kevesebb szövődményt, érzékelhető várólista-rövidülést ígér az a fejlesztés, amelyet pár hónapja mutatott be Hangody László professzor, az Uzsoki Utcai Kórházban ortopéd-traumatológiai osztályának vezetője, aki az eljárást a Sanatmetal magyar protézisgyártó cég mérnökeivel közösen fejlesztett ki. Akkor a Népszabadság tudósított is az első műtétről.

Az ízületi porckopás miatt sok fiatalabb ember számára is a térdprotézis beültetése jelenti az egyetlen megoldást. Egy Magyarországon fejlesztett világújdonság új utat nyit a kezelésben (Képünk illusztráció)

Az ízületi porckopás miatt sok fiatalabb ember számára is a térdprotézis beültetése jelenti az egyetlen megoldást. Egy Magyarországon fejlesztett világújdonság új utat nyit a kezelésben (Képünk illusztráció)

A fejlesztés lényege, hogy a térdprotézist ragasztó nélkül, néhány önvágó csavarral rögzítik a combcsont és a lábszárcsont közé. Ez a módszer 15 perccel lerövidíti a műtétet, de a fájdalom miatt addig ágyhoz kötött beteg akár már másnap lábra tud állni.

A rövidebb műtéti idő azt jelenti, hogy a jelenlegi négy helyett naponta átlagban öt operációt végezhet el egy csapat. S miután három műtőben folyamatosak az operációk, ezzel naponta három további betegen tudnak segíteni. Mivel országosan mintegy nyolcezer ember érintett, a legkisebb kapacitásnövekedésnek is van jelentősége.

A professzor elmondta, hogy hosszú kísérletek előzték meg a ragasztó nélküli protézis létrehozását. Azért kereste konokul a megoldást, mert amíg a ragasztó köt, addig melegszik, s ez csontszövet-károsodást okozhat. A műtét felgyorsításával pedig a seb rövidebb ideig van nyitva, így az kevésbé fertőződhet.

Sikerhez két tényező megváltozása kellett: a csavaros rögzítés lehetővé válása, illetve a technológia fejlődése, amelynek köszönhetően ma már olyan protézisfelszínt képes az ipar gyártani, amelybe a csont képes belenőni. Így a beteg már a műtét másnapján rá tud lépni a lábára, és használhatja a térdét. A protézist nagyjából hat hét alatt növi be a csontszövet, amely stabil kapcsolatot jelent.

Forrás: nol.hu, magyarhirlap.hu
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Ormos Gábor
orvos csontkovács, manuálterapeuta, reumatológus
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30058

További orvos csontkovács magánrendelésekért kattintson!

Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag