A korral összemegy a szív

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Szívünk mérete életünkben évről évre csökken, ahogyan az a képessége is, hogy keringesse a vért a szervezetben - derül ki egy amerikai egyetemi kutatásból.
A Johns Hopkins Egyetem kutatói mágneses rezonanciás vizsgálatokat végeztek, hogy kiderítsék, az évek folyamán milyen változásokon megy át az emberi szív. A tudódok több mint ötezer 45 és 84 év közötti férfit és nőt vizsgáltak meg, olyanokat, akiknek korábban nem volt szívbetegségük.
A kutatás megmutatta, hogy a szív izomtömege évente átlagosan 0,3 grammal csökken, és azt is, hogy a szervnek esztendőről esztendőre 2-5 százalékkal több időre van szüksége ahhoz, hogy összehúzódjon, majd elernyedjen. Változik a szív vérpumpálási képessége is: évről évre csökken, körülbelül 9 milliliterrel.
A vizsgálatok eredményeit a kutatók vasárnap mutatták be az Amerikai Szív Szövetség összejövetelén. A szakértők szerint a kutatásból kiderül, hogyan fejlődik ki a szívbetegségnek az a formája, amikor a szerv már képtelen megfelelő módon keringetni a vért a szervezetben.
"Azt már tudtuk, hogy a szív folyamatosan alkalmazkodni próbál a rizikófaktorokhoz, és most már azt is tudjuk, hogy ez egyre nehezebbé válik, ahogyan a szerv öregszik, és fokozatosan veszít működési kapacitásából" - mondta a Johns Hopkins Egyetem korábbi munkatársa, Susan Cheng.
Az elhízottság és a magas vérnyomás szintén közrejátszhat a tágulásos szívbántalmak kialakulásánál, amelyeket olyan tünetek kísérnek, mint a légszomj vagy a kimerültség.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag