AIDS-terápia: megvan a végső megoldás?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  weborvos.hu

Már csaknem egy éve, hogy dr. Joachim Haubernek sikerült meggyógyítania egy HIV-pozitív "páciensét".
A hamburgi Heinrich-Pette-Institut kutatója határozottan és nem titkolt büszkeséggel állítja: egy új módszerrel egyszerűen kiirtotta a '80-as évek óta rettegett kórokozót. A Spiegel híre akkor is fantasztikus, ha a "beteg" átlátszó, meglehetősen lapos, és porszemnél is sokkal kisebb volt: egy emberi kötőszövet-sejt.
A Science meleg szavakkal méltatja Hauber sikerét, amely egy vadonatúj molekuláris biológiai princípiumon alapul.
Gyakorlatilag minden évben jelennek meg új injekciók és tabletták, amelyek valamilyen módon mérséklik a gyilkos vírus ámokfutását - összesen már mintegy húsz ilyen szer áll az orvosok rendelkezésére, akik újabb és újabb koktélokban vetik be ezeket. Ennek ellenére mindeddig nem volt hatásos módszer a kórokozó feltartóztatására. A tabletták túlságosan drágák, semhogy kezelni lehetne velük a harmadik világ-béli betegek millióit, az ipari országokban pedig egyre újabb egy vagy több gyógyszerrel szemben rezisztens AIDS-vírus-változatot fedeznek fel.
Az ellenük való küzdelem annál is nehezebb, mert kizárólag immunsejteket támadnak meg - azokat tehát, amelyeknek a fertőzést fel kellene számolniuk -, ráadásul olyan "makacsul" fészkelik be magukat a gazdaszervezetbe, hogy a kutatók már kezdtek lemondani arról, hogy valaha is sikerülhet kiűzniük őket onnét.
Az eddigi legnagyobb eredmény a vírusok szaporodásának blokkolása volt, örökítő anyagukat azonban hiába igyekeztek károsítani, ezért a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után nyomban új életre támadtak.
Úgy tűnik azonban, hogy a hamburgi AIDS-kutató, drezdai kollégái segítségével megtalálta a módszert a HIV-vírus örökítő anyagának megsemmisítésére.
A felfedezés kiindulópontját egy molekula jelentette, amely már korábban is foglalkoztatta a szászországi Max Planck Molekuláris Sejtbiológiai Intézet tudósait: a rekombináz nevű fehérje képes arra, hogy felismerje, és sebészi pontossággal kimetssze az örökítő anyag egyes szakaszait. Frank Buchholz drezdai AIDS-kutató szerint a molekula kifejlesztésével "fantasztikus szerszám"-hoz jutottak. A rekombinázt 129 sejtmásolás során adaptálták-optimalizálták a HIV-vírusra.
Megkezdődhettek a kísérletek a hamburgi Heirich-Pette-Intézetben, melyek során a Spiegel megfogalmazása szerint "rászabadították zsákmányukra a beidomított rekombinázokat". Mintegy tíz hétig tartott, mire a sejtből az utolsó vírus is eltűnt - örökítő anyagostul.
A tudomány hatalmas sikert aratott, ki kell azonban még deríteni, vajon a rekombináz nem károsítja-e az emberi szervezetet is. Ráadásul a "molekuláris vérebeknek" a fertőzött sejtekbe juttatására sincsen meg a tökéletesen megbízható módszer. (A német hírmagazin szerint valószínűtlen, hogy a rekombinázt tabletta formájában juttatják majd a betegek szervezetébe.)
Hauber természetesen áll a feladat elébe; derűlátóan közölte a Spiegellel: "Becslésem szerint még két-három évig kell állatkísérleteket folytatnunk, azután pedig kezdhetjük a klinikai teszteket".
Forrás: www.spiegel.de
2007-07-01 10:33
Forrás: Weborvos K.L.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag