Új ráktípus alakulhatott ki a műmellek miatt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az egészségügyi hatóságokat egy új típusú rák miatt riadóztatják Franciaországban. Az utolsó három évben olyan daganatos betegséget azonosítottak, amely összefüggésben lehet a mellimplantátumokkal.

A francia hatóságok ismét figyelmeztetést adtak ki: egy új típusú rákbetegség összefügghet a mellimplantátumokkal.(Mindez egy 2010-es botrány után, rövid időn belül immár másodszor következik be tehát.) Az onkológusok szerint az AGC-AIM limfóma, vagy más néven: nagysejtes anaplasztikus limfóma egy olyan tumor, amely soha nem jelent meg olyan személyben, aki nem visel ilyen típusú implantátumot. Erről a francia Le Parisien című lap számol be.
Franciaországban az utolsó három évben 18 ilyen esetet regisztráltak, a nagyvilágban pedig 173-at. A 18 franciaországi eset közül 14-ben olyan személy érintett, aki egy bizonyos amerikai gyártó, az Allergan által készített implantátumot visel. A rizikó viszonylag kicsi a francia lap szerint, de hozzáteszik: 2014 óta emelkedő a tendencia. Az Allergan máris bejelentette: teljes átláthatóságot nyújt az ügyben. A nagysejtes anaplasztikus limfóma egy ritka - immunrendszerbeli - daganatos betegség.

Így végezzük a mell önvizsgálatát!

A mellrák elleni leghatásosabb védekezési mód a betegség minél korábbi felismerése. Korai felismerés esetén a betegség sikeresen gyógyítható. Tudjon meg többet, kattintson!

A francia egészségügyi miniszter máris reagált a Le Parisien cikkére. Marisol Touraine bejelentette: nem tanácsolják azt, hogy az érintett nők kivetessék a beültetett implantátumokat. Ezt a miniszteri nyilatkozatot immár a tekintélyes Le Figaro és a gazdasági lap, a Les Échos is közölte.

A miniszter megszólalása után egy francia egészségügyi szakértő, Agnés Buzyn megemlítette, hogy a 18 daganatos megbetegedésben egyelőre a rákbetegségekhez képest viszonylag jók a gyógyulási esélyek. Eddig egyetlen haláleset következett be.

A hatóságok számára ugyanakkor most komoly problémát jelent a Le Parisien szerint, hogy be kell-e tiltaniuk ezeket az implantátumokat? Vagy legalább egy részüket? A francia lap úgy tudja, hogy tíz napon belül tart kulcsfontosságú ülést az ügyben a francia nemzeti gyógyszerbiztonsági hatóság (Agence nationale de sécurité du médicament: ANSM).

A hatóság aligazgatója megerősítette a Le Parisiennek: ha úgy gondolják a szakértők, akkor akár a tiltásról is dönthetnek. Az ANSM feladata lesz annak a megállapítása, hogy egy korábbi, 2010-es botrány után hogyan fordulhatott elő ismét hasonló eset egy implantátumgyártónál.

A mellimplantátum rákot is okozhat

A mellimplantátum rákot is okozhat


A francia egészségügyi minisztérium részéről korábban Benoit Vallet professzor szólalt meg: az egészségügyi főigazgató kezdetben annyit mondott a Le Parisiennek, hogy látják, emelkedik az esetszám és kapcsolatban vannak amerikai kollégáikkal (az FDA nevű egészségügyi hatóságról van szó: Food and Drugs Administration). A francia egészségügyi hatóságok mindenesetre többpontos akciótervet dolgoztak ki. Egyrészt kérik az orvosokat, hogy jelentsék az esetekkel kapcsolatos tapasztalataikat. Azt is tanácsolja a hatóság, hogy az egészségügyi dolgozók legyenek éberek és figyeljenek az esetleges kockázatokra. Az implantátumokat hordó nőket pedig évente meg kell vizsgálni.

A statisztikák szerint 400 ezer nő hord Franciaországban mellimplantátumot. Döntően esztétikai okokból teszik ezt, mindössze 17 százalék azoknak az aránya, akik daganatos betegség miatt esnek át rekonstrukciós műtéten. A francia nemzeti rákkutató intézet szakértői véleménye szerint az AGC-AIM limfóma egy új betegség. Ez egy mellimplantátumhoz kötődő nagysejtes anaplasztikus limfóma. A betegséget hamarosan a nemzetközi osztályozásba is be kell vezetni a francia szakértők szerint. Ezt a WHO (Egészségügyi Világszervezet) következő terminológiai felülvizsgálatakor kellene majd megtenni - írja a Le Parisien. A 173 világszerte regisztrált AGC-AIM limfómás eset kapcsán azt írják, hogy ez a limfóma egy "specifikus egységet" képez a szakértők szerint.

Az interneten böngészve megtalálható egy korábbi tanulmány, amely az érintett amerikai cég termékeinél és általában az implantátumot viselő nőknél nem mutat ki a normál népességhez képest gyakoribb nagysejtes anaplasztikus limfómát (ALCL). Hogy itt ugyanarról a betegségről van-e szó, amit a franciák AGC-AIM néven emlegetnek, az egyelőre nem dönthető el a hírek alapján.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32442

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag