Kiderült, ilyen a magyar cukorbeteg

A világon több mint 400 millió, míg Magyarországon több mint hétszázezer ismert diabéteszes él, és közel félmillió lehet azok száma, akik már cukorbetegek, de még nem tudnak róla. Jó információkkal kell ellátni őket, hogy hatékonyabban küzdhessenek a betegséggel.

"Nagyon fontos tehát, hogy a cukorbetegek megfelelő információhoz jussanak és folyamatosan kontroll alatt tartsák ezt az eleinte észrevétlen, de szövődményeit tekintve igen súlyos betegséget" - jelentette ki Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke a Diabétesz Világnapon.

diabétesz világnap
Rengeteg a magyar cukorbeteg. Van egy kis javulás

A Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó 2016-os keltezésű kutatása szerint javulás észlelhető a magyarországi cukorbeteg-ellátásban. Az elmúlt 8 évben kisebb arányban jutottak a diabéteszesek kórházba, és rövidebb időt töltöttek ott. Ebben az időszakban már 1000-rel kevesebb volt a szívinfarktusok száma, jelentős mértékben csökkent a stroke kialakulásának esélye is, kevesebb lett az amputáció, és csökkent az időskorúakcukorbetegségmiatti halálozása.

"A diabéteszes betegek mintegy 40 százaléka meghal 14 évvel a diagnózis felállítását követően. Ez 70 százalékkal magasabb halandóságot jelent a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosság körében tapasztaltnál" - értékelte a kutatás eredményeit Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.


A szakemberek a folyamat legfőbb okait a modern antidiabetikus terápiák széles körű elérhetőségében, az innovatív betegtájékoztató kampányok sikerében, és az ennek köszönhető tudatosabb betegszemléletben, valamint a rendszeres mérést lehetővé tevő, korszerű otthoni vércukormérő rendszerek elterjedésében látják.

A Sanofi gyógyszergyár a világnapon jelentette be, hogy az innovatív inzulingyártásban élen járó vállalat pályázatot hirdet egészségügyi szakemberek és betegszervezetek számára, amelyben újszerű és költséghatékony ötleteket várnak a cukorbetegek sikeres terápiájának támogatására.

Mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, alkohol, stresszes életvitel, genetika és még jó pár tényező árulhat hozzá a cukorbetegség kialakulásához, amely nagyon sok embert elér. Pedig meg lehetne előzni. Részletek!

Ugyancsak erre a napra időzítette a magyar 77 Elektronika Kft. legújabb vércukormérő rendszerét. A készülék a mérési eredményekből képes HbA1c tartományt és várható hipoglikémia számot becsülni, s a mérési eredményt bluetooth-on keresztül mobiltelefonra eljuttatni. Ott aztán egy kifejezetten cukorbetegek számára kifejlesztett mobilalkalmazással az eredmények elemezhetők és azonnal megoszthatók. Azaz avércukorszintalakulását az eszköz hosszabb időtávra is képes megbecsülni, illetve kiszámolja és jelezi a betegnek, ha megnőtt az esélye az alacsony vércukorszint miatti rohamnak.

Forrás: CBE

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.