Epilepsziásokban szívmegálláshoz vezethet a genetikai mutáció

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Epilepsziában szenvedő emberekben egy genetikai mutáció az agyban szabálytalan szívverést és hirtelen halált válthat ki.

Epilepszia

Epilepszia

A The Journal of Neuroscience szaklapban megjelenő tanulmány magyarázattal szolgál arra, hogy a máskülönben egészséges epilepsziás betegek az általános népességnél több mint 10-szer nagyobb a valószínűséggel halnak meg hirtelen és váratlanul. A kutatás azoknak a személyeknek az azonosításában is segíthet, akik a hirtelen szívmegállás kockázatának vannak kitéve, és a kezelések továbbfejlesztéséhez is hozzájárulhat.

A Baylor College of Medicine kutatói Jeffrey Noebels vezetésével az abnormális ioncsatornákra összpontosítottak az agyban, amelyek epilepsziát okoznak, és a hirtelen, váratlan halál kockázatának is kiteszik az embereket. Az ioncsatorna olyan fehérje, amely a töltéssel rendelkező részecskéket be-, illetve kiengedi a sejtből, hogy elektromos jeleket hozzon létre, ami az idegi kommunikáció alapvető folyamatának számít. Noebels munkatársaival kiderítette, hogy ezek a csatornák a megfelelő szívműködéshez is szükségesek. A kísérletek kimutatták, hogy az e csatornákkal nem rendelkező egerek a súlyos epilepszia és akaratlan mozgás jeleit mutatják, és korai halált szenvednek.

A kutatók rögzítették az elektromos jeleket olyan egerek agyából, amelyeket úgy tenyésztettek ki, hogy ne rendelkezzenek a Kv1.1 nevű ioncsatorna génjével. Az eredmények azt mutatták, hogy a mutáns egerek szíve időszakosan kihagyott egy-egy verést.

Ingervezető rendszer

Ingervezető rendszer
Amikor az egereknek epilepsziás rohama volt, szívverésük még szabálytalanabbá vált, ami arra utal, hogy az agyból a szívbe irányuló jelek rendellenessé váltak. Az egerek a szívmegállás több epizódját követően hamarosan elpusztultak.

"A Kv1.1 csatornával nem rendelkező egerekben véleményünk szerint a bolygóideg elveszíti az irányítást és extra idegi impulzusokat küld a szívnek, ami arra utasítja a szívet, hogy lassuljon le, vagy akár álljon le, pedig nem kellene" - nyilatkozta Edward Glasscock, a tanulmány vezető szerzője.

Philip Schwartzkroin, a Kalifornia Egyetem epilepszia szakértője, aki nem állt kapcsolatban a tanulmány készítőivel, azt állítja, hogy az eredmények figyelemreméltó jelentőséggel bírhatnak, és segítségükkel olyan információkra tehetünk szert, ami a kockázatnak kitett betegek kezelésének javításához vezethet.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag