Gyógyszerkereső

RIGESOFT 750 µg tabletta

RIGESOFT 750 µg tabletta

Hatóanyag:
levonorgestrel

ATC:
Levonorgestrel

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
2x


Kedvezményes árak:

6492 Ft *

6492 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6372/01
Gyártó: Richter Gedeon

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Rigesoft és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Rigesoft tabletta szintetikus sárgatest-hormonszerű hatóanyagot, levonorgesztrelt tartalmaz.
Az egyébként létrejövő terhességek kb. 85%-át lehet megelőzni a Rigesoft tabletta alkalmazásával, ha az első tablettát a védekezés nélküli közösülést követő 72 órán (3 napon) belül alkalmazzák. A Rigesoft tabletta nem akadályozza meg a teherbeesést minden esetben, de a készítmény hatékonysága annál nagyobb, minél rövidebb idő telik el a védekezés nélküli közösülés és a tabletta bevétele között (a nagyobb hatékonyság érdekében jobb, ha az első tablettát már a közösülést követő első napon beveszi és nem vár az alkalmazással a 3. napig). A második tablettát az első tabletta bevételét követő 12 (de nem több mint 16) óra múlva kell bevenni.
A Rigesoft tabletta hatását az alábbiak szerint fejti ki:
- megakadályozza a petesejt kijutását a petefészekből;
- megakadályozza a már kijutott petesejt megtermékenyülését.
Így a Rigesoft tabletta megakadályozhatja a terhesség létrejöttét. A már fennálló terhességet a Rigesoft tabletta nem szakítja meg.
2. Tudnivalók a Rigesoft szedése előtt

Ne szedje a Rigesoft-ot
- ha allergiás a levonorgesztrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések

Amennyiben az alábbiak közül bármelyik eset igaz Önre, kérjük, forduljon kezelőorvosához a Rigesoft bevétele előtt, mert előfordulhat, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás Önnél nem alkalmazható. Ilyen esetben lehetséges, hogy kezelőorvosa másfajta sürgősségi fogamzásgátlást javasol majd Önnek.
- Ha Ön már terhes, vagy feltételezi, hogy terhes. Ez a gyógyszer fennálló terhesség esetén már nem hat. Amennyiben Ön terhes, a Rigesoft nem tudja megszakítani a terhességét, mert a Rigesoft nem \"abortusztabletta\".
Ön már terhes lehet, ha:
- a menstruációja több mint öt napot késik, vagy a megfelelő időben jelentkezik ugyan, de lefolyása eltér a megszokottól
- ha ugyanabban a menstruációs ciklusban 72 óránál korábban is történt védekezés nélküli közösülés.

A Rigesoft szedése nem ajánlott:
- amennyiben felszívódási zavarral járó vékonybél betegségben szenved (például Crohn betegség);
- súlyos májműködési zavarok esetén;
- Önnél már előfordult méhen kívüli terhesség
- Önnek volt már méhkürtgyulladása.
A már előfordult méhen kívüli terhesség és méhkürtgyulladás megnöveli az újabb méhen kívüli terhesség kockázatát.
Ha a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre, akkor a Rigesoft tabletta nem megfelelő az Ön számára, illetve egyéb típusú sürgősségi fogamzásgátló módszer alkalmazását kell megfontolni.
Minden nőnek a lehető legrövidebb időn belül alkalmaznia kell a sürgősségi fogamzásgátlót a védekezés nélküli közösülést követően. Bizonyos adatok alapján felmerült, hogy a Rigesoft esetleg kevésbé hatékony magas testtömeg vagy BMI esetén, de ezek az adatok korlátozottak és nem meggyőzőek. Ezért, a Rigesoft továbbiakban is ajánlott minden nőnek, tekintet nélkül a testsúlyra vagy a BMI-re.
Forduljon egészségügyi szakemberhez, amennyiben a sürgősségi fogamzásgátló szedésével kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel.
Szexuális úton terjedő betegségek miatti aggodalom
Amennyiben Ön a közösülés során nem használt óvszert (illetve ha használt, az elszakadt vagy lecsúszott), előfordulhat, hogy elkapott valamilyen szexuális úton terjedő betegséget vagy a HIV vírust.
Ez a gyógyszer nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől, erre csak az óvszer képes. Ha Ön aggódik a szexuális úton terjedő betegségek miatt, forduljon tanácsért kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához.
Egyéb gyógyszerek és a Rigesoft
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Rigesoft teljes hatásának kifejtését néhány gyógyszer gátolhatja, többek között:
- a barbiturátok és más epilepszia kezelésére használatos szerek (például primidon, fenitoin és karbamazepin)
- a tuberkulózis (TBC) kezelésére használt gyógyszerek (például rifampicin, rifabutin)
- a HIV-fertőzés gyógyszere (ritonavir, efavirenz)
- egy gombaellenes készítmény (grizeofulvin)
- a közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövény-készítmények
- a ciklosporin nevű gyógyszer (immunrendszer működését elnyomó gyógyszer).
A Rigesoft használata előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével amennyiben a fenti gyógyszerek valamelyikét szedi.
Milyen gyakran használható a Rigesoft?
Kizárólag sürgősségi fogamzásgátlásra szabad a Rigesoft-ot használni, és nem rendszeres fogamzásgátlóként. Amennyiben egy menstruációs ciklus alatt többször is használja a Rigesoft-ot, az kevésbé lesz megbízható, és nagyobb valószínűséggel borítja fel a menstruációs ciklusát (vérzését).
A Rigesoft nem a fogamzásgátlók szokásos elvén működik. Az Ön kezelőorvosa vagy a sürgősségi fogamzásgátlási ambulancia szakembere javasolni fog Önnek olyan hosszútávú fogamzásgátló módszereket, amelyek hatékonyabbak a terhesség megelőzésében.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Ezt a gyógyszert nem szedheti, ha terhes. Ha Ön mégis terhes lesz a gyógyszer alkalmazása mellett, úgy fontos, hogy felkeresse kezelőorvosát! Nincs rá bizonyíték, hogy a Rigesoft-nak lenne magzatkárosító hatása, ha az előírásnak megfelelően használják. Ennek ellenére előfordulhat, hogy az Ön kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy nem méhen kívüli terhesség áll-e fönn. Ez különösen fontos, amennyiben Önnek komoly hasi fájdalmai vannak a Rigesoft bevétele után, vagy ha Önnek már korábban volt méhen kívüli terhessége, netalán méhkürt-műtétje, vagy medencegyulladásos megbetegedése.
Szoptatás
A Rigesoft hatóanyagából nagyon kevés választódik ki az anyatejbe. Feltehetően ez nem károsítja a kisbabát, de ha Ön aggódik emiatt, úgy a tablettát közvetlenül a szoptatás után vegye be és ezt követően legalább 8 órán keresztül ne szoptasson, ezáltal csökken az anyatejen keresztül a kisbaba szervezetébe kerülő hatóanyag mennyisége.
Termékenység
A Rigesoft növeli a menstruációs zavarok előfordulásának lehetőségét, amely esetenként korai vagy késői peteéréshez vezethet. Ezek a változások módosíthatják a megtermékenyülés időpontját, ugyanakkor nem állnak rendelkezésre hosszú távú termékenységre vonatkozó adatok.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetésre és a gépek kezelésére gyakorolt hatására vonatkozóan nem készült vizsgálat.
A Rigesoft laktózt tartalmaz
Tejcukor (laktóz) érzékenység esetén figyelembe kell venni, hogy a készítmény 71,25 mg tejcukrot (laktózt) is tartalmaz tablettánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Rigesoft-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Az első tablettát a védekezés nélküli közösülést követő legrövidebb időn belül (maximum 72 órán belül) kell bevenni. A tablettát szétrágás nélkül, egészben kell bevenni kevés vízzel. Az első tablettát minél korábban kell bevenni. A készítmény hatékonysága annál nagyobb, minél rövidebb idő telik el a készítmény alkalmazása és a védekezés nélküli közösülés között.
- A második tablettát az első tabletta bevételét követő 12 óra (de nem több mint 16 óra) múlva kell bevenni. Előfordulhat, hogy a második tabletta bevétele az éjszaka folyamán történik. Amennyiben további kérdései vannak a tabletták bevételével kapcsolatosan, forduljon gyógyszerészéhez.
Milyen gyakran alkalmazható a Rigesoft?
A Rigesoft tabletta csak úgynevezett \"vészhelyzetben\" alkalmazható készítmény, semmi esetben sem pótolja a rendszeresen alkalmazandó fogamzásgátló módszereket. Ugyanazon menstruációs cikluson belül kerülendő a Rigesoft tabletta ismételt alkalmazása a cikluszavarok előfordulásának lehetősége miatt.
A Rigesoft tabletta hatékonysága kisebb a rendszeresen alkalmazandó fogamzásgátló módszerek hatékonyságánál. Ha Ön úgy gondolja, hogy több alkalommal lenne szüksége sürgősségi fogamzásgátlásra, mindenképpen meg kell fontolnia valamilyen hosszú távú módszer alkalmazását.
Ha az előírtnál több Rigesoft-ot vett be
Nagydózisú orális fogamzásgátló készítmény bevételét követő súlyos nemkívánatos eseményről nincs adat. A túladagolás émelygést (hányást), vérzészavarokat okozhat. Forduljon gyógyszerészéhez, kezelőorvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához tanácsért.
Mi a teendő hányás esetén?
- Ha az első tabletta bevételét követő három órán belül hányás lép fel, azonnal be kell venni a csomagban lévő második tablettát. Ilyen esetben azonnal forduljon gyógyszerészéhez, orvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához.
- Ha a második tabletta bevételét követő három órán belül hányás fordul elő, azonnal forduljon gyógyszerészéhez, orvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához, mert ezekben az esetekben a készítmény hatékonysága csökken.
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát
- Mindkét tablettát be kell venni (a fent leírt módon) és a két tabletta bevétele között nem telhet el 16 óránál hosszabb idő (lehetőleg 12 óra).
- Ha Ön elfelejti bevenni a második tablettát (vagy több mint 16 óra telik el az első és a második tabletta bevétele között), vegye be azonnal, amikor eszébe jut, és minél előbb keresse fel gyógyszerészét, kezelőorvosát, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciát.
Teendők a Rigesoft alkalmazása után
Amennyiben Ön nem szed fogamzásgátló tablettát, és ugyanabban a ciklusban ismét közösülés történik a Rigesoft tabletta alkalmazását követően, óvszert vagy hüvelysapkát és spermicidet kell alkalmazni, ugyanis a Rigesoft kezelés hatása nem terjed ki a következő menstruáció jelentkezése előtt lezajló védekezés nélküli közösülésre.
A Rigesoft tabletta alkalmazását követően kb. három hét múlva ajánlatos felkeresni kezelőorvosát, és meggyőződni arról, hogy a kezelés eredményes volt. Amennyiben menstruációja több mint öt napot késik, vagy a megfelelő időben jelentkezik ugyan, de lefolyása eltér a megszokottól, mielőbb forduljon orvoshoz. Ha Ön a készítmény alkalmazása mellett lesz terhes, fontos hogy felkeresse kezelőorvosát.
Kezelőorvosával beszélje meg, hogy milyen hosszú távú fogamzásgátló módszert alkalmazzon a továbbiakban.
Ha a kezelést követően rendszeres hormonális fogamzásgátló tabletta szedése mellett a gyógyszermentes napokon nem jelentkezik megvonásos vérzés, keresse fel kezelőorvosát a terhesség kizárása céljából.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori (10 emberből több mint 1-et érint):
- Émelygés
- Rendkívüli vérzés a következő menstruáció jelentkezése előtt
- Alhasi fájdalom
- Fáradtság
- Fejfájás

Gyakori (100 emberből 1-10-et érint):
- Hányás. Amennyiben hányás jelentkezik, olvassa el a \"Mi a teendő hányás esetén?\" című fejezetet.
- Szokatlan menstruáció. A legtöbb nőnél a megszokott időben normális vérzés jelentkezik, de néhány esetben a menstruáció késik, vagy előbb kezdődik. A következő menstruációig előfordulhat némi rendkívüli vagy pecsételő vérzés is. Amennyiben a menstruáció több mint 5 napot késik vagy a vérzés szokatlanul gyenge vagy szokatlanul erős, mielőbb forduljon kezelőorvosához.
- Emlőfeszülés, hasmenés, szédülés a gyógyszer bevételét követően.

Nagyon ritka (10 000 emberből kevesebb, mint 1-et érint):
- Kiütés, csalánkiütés, viszketés, duzzanat az arcon, medencei fájdalom, fájdalmas menstruáció.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Rigesoft-ot tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszeret ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Rigesoft
- A készítmény hatóanyaga 0,75 mg levonorgesztrel tablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, burgonyakeményítő, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (71,25 mg).
Milyen a Rigesoft külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Csaknem fehér, kerek, metszett élű, lapos tabletta, egyik oldalán \"INOR\" jelzéssel ellátva.
2 db tabletta Alu-PVC buborékcsomagolásban, dobozban.
További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez, kezelőorvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!