Hírlevelek
Regisztráció
Egészségváros

Fókuszban


Gyógyszerkereső

RIGESOFT 750 µg tabletta

Hatóanyag: Levonorgestrel

Kiszerelés: 2x


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 5215 Ft *Támogatott ár: 5215 Ft

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6372/01

gyártó: Richter Gedeon* a "NEM TÁMOGATOTT" gyógyszerek körében az árak csak tájékoztató jellegűek.
Ezek a készítmények szabadárasak, az árak patikánként eltérőek lehetnek.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A RIGESOFT 750 MIKROGRAMM TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Rigesoft tabletta szintetikus sárgatest-hormonszerű hatóanyagot, levonorgesztrelt tartalmaz.
Az egyébként létrejövő terhességek kb. 85%-át lehet megelőzni a Rigesoft tabletta alkalmazásával, ha az első tablettát a védekezés nélküli közösülést követő 72 órán (3 napon) belül alkalmazzák. A Rigesoft tabletta nem akadályozza meg a teherbeesést minden esetben, de a készítmény hatékonysága annál nagyobb, minél rövidebb idő telik el a közösülés és a tabletta bevétele között (a nagyobb hatékonyság érdekében jobb, ha az első tablettát már a közösülést követő első napon beveszi és nem vár az alkalmazással a 3. napig). A második tablettát az első tabletta bevételét követő 12 (de nem több mint 16) óra múlva kell bevenni.
A Rigesoft tabletta hatását az alábbiak szerint fejti ki:
- megakadályozza a petesejt kijutását a petefészekből
- megakadályozza a már kijutott petesejt megtermékenyülését
- megakadályozza a megtermékenyített petesejt beágyazódását az anyaméhbe.
Így a Rigesoft tabletta megakadályozhatja a terhesség létrejöttét. A már fennálló terhességet a Rigesoft tabletta nem szakítja meg.
2. TUDNIVALÓK A RIGESOFT 750 MIKROGRAMM TABLETTA SZEDÉSE ALKALMAZÁSA ELŐTT
Kérjük, beszéljen gyógyszerészével a Rigesoft tabletta szedésének megkezdése előtt, mert a sürgősségi fogamzásgátlás nem mindenki számára megfelelő.
Ha Ön még nem töltötte be 16. életévét, fel kell keresnie orvosát vagy a sürgősségi fogamzásgátló ambulanciát, amennyiben sürgősségi fogamzásgátlásra van szüksége.
A Rigesoft tablettát a menstruációs ciklus bármelyik napján lehet alkalmazni, kivéve abban az esetben, ha a menstruációja késik. Amennyiben a menstruációja késik, konzultáljon nőgyógyászával.
A készítmény szedésének megkezdése előtt gyógyszerésze kérdéseket tehet fel azzal kapcsolatban, hogy Ön terhes-e, a menstruációjával kapcsolatban, illetve arra vonatkozóan, hogy mikor történt a közösülés.
Ne szedje a Rigesoft tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a levonorgesztrelre vagy a Rigesoft egyéb összetevőjére.
A Rigesoft fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Ki kell kérnie orvosa tanácsát a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban az alábbi esetekben:
- amennyiben felszívódási zavarral járó vékonybél betegségben szenved (pl. Crohn betegség);
- súlyos májműködési zavarok esetén;
- ha az alábbiakban felsorolt gyógyszerek bármelyikét szedi, mert ezek a gyógyszerek csökkenthetik a Rigesoft tabletta hatékonyságát:
- barbiturátok és egyéb epilepszia kezelésére használt szerek (pl. primidon, fenitoin és
karbamazepin);
- tuberkulózis kezelésére használt gyógyszerek (pl.: rifampicin, rifambutin);
- HIV fertőzés kezelésére szolgáló szerek (pl. ritonavir);
- gombaellenes készítmények (pl. griseofulvin);
- Hypericum perforatumot (orbáncfű) tartalmazó gyógynövény készítmények.
- Amennyiben ciklosporin tartalmú gyógyszert szed.
Ha a fent említettek közül bármelyik vonatkozik Önre, akkor a Rigesoft tabletta nem megfelelő az Ön számára, illetve egyéb típusú sürgősségi fogamzásgátló módszer alkalmazását kell megfontolni.
Szexuális úton terjedő betegségek
A sürgősségi fogamzásgátlás nem pótolja a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés szükségességét. Amennyiben további kérdései vannak, forduljon gyógyszerészéhez, orvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátló ambulanciához.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Kérjük, tájékoztassa gyógyszerészét, ha a "Ki kell kérnie orvosa tanácsát a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban..." fejezetben felsorolt gyógyszerek közül bármelyiket szedi.
Amennyiben további kérdései vannak, forduljon gyógyszerészéhez, orvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátló ambulanciához.
Terhesség és szoptatás
Amennyiben Ön terhes
A készítmény nem alkalmazható, amennyiben Ön már terhes. Ha 72 óránál korábban, és az utolsó menstruációja óta történt védekezés nélküli közösülés, előfordulhat, hogy Ön már terhes és ebben az esetben a kezelés eredménytelen lesz. Amennyiben menstruációja több mint öt napot késik, vagy a megfelelő időben jelentkezik ugyan, de lefolyása eltér a megszokottól, vagy a terhesség gyanúja (émelygés, hányinger, hányás, emlőfeszülés, stb.) fennáll, forduljon orvosához egy esetleges terhesség kizárása érdekében.
Ha Ön a készítmény alkalmazása mellett lesz terhes, fontos hogy felkeresse orvosát. Nincs bizonyíték arra, hogy a Rigesoft tabletta káros hatást fejtene ki a fejlődő magzatra, de szükséges lehet annak ellenőrzése, hogy a terhesség nem méhen kívül alakult-e ki. Ez különösen fontos, ha Önnek erős hasi fájdalma jelentkezik a Rigesoft tabletta alkalmazását követően, vagy korábban méhen kívüli terhessége, kismedencei gyulladása volt, illetve kismedencei műtéten esett át.
Ha Ön szoptat
A Rigesoft tabletta hatóanyaga nagyon kis mennyiségben kiválasztódik az anyatejbe. Ez feltehetően nem jelent veszélyt a gyermekre, de ha Ön szoptat, akkor a tablettákat mindkét esetben közvetlenül szoptatás után vegye be. Ebben az esetben még marad idő a következő szoptatásig arra, hogy csökkenjen az anyatejbe kerülő hatóanyag mennyisége.
Fontos információk az Rigesoft tabletta egyes összetevőiről
Tejcukor (laktóz) érzékenység esetén figyelembe kell venni, hogy a készítmény 71,25 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként, mely az arra érzékeny egyénekben panaszokat okozhat.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A RIGESOFT 750 MIKROGRAMM TABLETTÁT?
- A tablettát a védekezés nélküli közösülést követő legrövidebb időn belül (maximum 72 órán belül) kell bevenni. A tablettát szétrágás nélkül, egészben kell bevenni kevés vízzel. Az első tablettát minél korábban kell bevenni. A készítmény hatékonysága annál nagyobb, minél rövidebb idő telik el a készítmény alkalmazása és a védekezés nélküli közösülés között.
- A második tablettát az első tabletta bevételét követő 12 óra (de nem több mint 16 óra) múlva kell bevenni. Előfordulhat, hogy a második tabletta bevétele az éjszaka folyamán történik. Amennyiben további kérdései vannak a tabletták bevételével kapcsolatosan, forduljon gyógyszerészéhez.
Milyen gyakran alkalmazható a Rigesoft tabletta?
A Rigesoft tabletta csak ún. "vészhelyzetben" alkalmazható készítmény, semmi esetben sem pótolja a rendszeresen alkalmazandó fogamzásgátló módszereket. Ugyanazon menstruációs cikluson belül kerülendő a Rigesoft tabletta ismételt alkalmazása a cikluszavarok előfordulásának lehetősége miatt.
A Rigesoft tabletta hatékonysága kisebb a rendszeresen alkalmazandó fogamzásgátló módszerek hatékonyságánál. Ha Ön úgy gondolja, hogy több alkalommal lenne szüksége sürgősségi fogamzásgátlásra mindenképpen meg kell fontolnia valamilyen hosszú távú módszer alkalmazását.
Ha az előírtnál több tablettát vett be (túladagolás)?
Nagydózisú orális fogamzásgátló készítmény bevételét követő súlyos nemkívánatos eseményről nincs adat. A túladagolás émelygést (hányást), vérzészavarokat okozhat. Forduljon gyógyszerészéhez, orvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához tanácsért.
Mi a teendő hányás esetén?
- Ha az első tabletta bevételét követő három órán belül hányás lép fel, azonnal be kell venni a csomagban lévő második tablettát. Ilyen esetben azonnal forduljon gyógyszerészéhez, orvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához.
- Ha a második tabletta bevételét követő három órán belül hányás fordul elő, azonnal forduljon gyógyszerészéhez, orvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához, mert ezekben az esetekben a készítmény hatékonysága csökken.
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát?
- Mindkét tablettát be kell venni (a fent leírt módon) és a két tabletta bevétele között nem telhet el 16 óránál hosszabb idő (lehetőleg 12 óra).
- Ha Ön elfelejti bevenni a második tablettát (vagy több mint 16 óra telik el az első és a második tabletta bevétele között), vegye be azonnal, amikor eszébe jut és minél előbb keresse fel gyógyszerészét, orvosát, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciát.
Teendők a Rigesoft tabletta alkalmazása után
Amennyiben Ön nem szed fogamzásgátló tablettát, és ugyanabban a ciklusban ismét közösülés történik a Rigesoft tabletta alkalmazását követően, kondomot vagy hüvelysapkát és spermicidet kell alkalmazni, ugyanis a Rigesoft kezelés hatása nem terjed ki a következő menstruáció jelentkezése előtt lezajló védekezés nélküli közösülésre.
A Rigesoft tabletta alkalmazását követően kb. három hét múlva ajánlatos felkeresni orvosát, és meggyőződni arról, hogy a kezelés eredményes volt. Amennyiben menstruációja több mint öt napot késik, vagy a megfelelő időben jelentkezik ugyan, de lefolyása eltér a megszokottól, mielőbb forduljon orvoshoz. Ha Ön a készítmény alkalmazása mellett lesz terhes, fontos hogy felkeresse orvosát.
Orvosával beszélje meg, hogy milyen hosszú távú fogamzásgátló módszert alkalmazzon a továbbiakban.
Ha a kezelést követően rendszeres hormonális fogamzásgátló tabletta szedése mellett a gyógyszermentes napokon nem jelentkezik megvonásos vérzés, keresse fel orvosát a terhesség kizárása céljából.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Rigesoft tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori mellékhatások (>1/10, azaz 100 nő közül 10-nél több esetében fordul elő):
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: alhasi fájdalom, hányinger
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: menstruációtól független vérzés
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: fáradtság
Gyakori mellékhatások (>1/10-1/100, azaz 100 nő közül 1-10 esetben fordul elő):
Idegrendszeri betegségek és tünetek: fejfájás, szédülés
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: hasmenés, hányás
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek: emlőfeszülés, menstruáció 7 napot meghaladó késése, rendszertelen és pecsételő vérzés.
- Émelygés jelentkezhet a gyógyszer bevételét követően.
- Hányás is felléphet a gyógyszer bevételét követően. Ilyenkor olvassa el a "Mi a teendő hányás esetén?" című fejezetet.
- A kezelést követően megváltozhat a menstruációja. A legtöbb esetben a menstruáció a megfelelő időpontban jelentkezik és normális lefolyású. Ritkábban azonban pár nappal korábban vagy később jelentkezhet. Rendszertelen vérzés vagy pecsételő vérzés is előfordulhat a következő menstruáció jelentkezéséig. Amennyiben menstruációja több mint öt napot késik, vagy a megfelelő időben jelentkezik ugyan, de lefolyása eltér a megszokottól, mielőbb forduljon orvoshoz.
- Előfordulhat emlőfeszülés, fejfájás, alhasi fájdalom, hasmenés, szédülés vagy fáradtság a készítmény alkalmazása után. Ezek a tünetek általában néhány napon belül elmúlnak.
Bármilyen szokatlan tünet fellépése esetén tájékoztassa gyógyszerészét, vagy forduljon orvosához vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához.
5. HOGYAN KELL A RIGESOFT 750 MIKROGRAMM TABLETTÁT TÁROLNI?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Rigesoft tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Rigesoft tabletta:
- A készítmény hatóanyaga 0,75 mg levonorgesztrel tablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, burgonyakeményítő, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (71,25 mg).
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Csaknem fehér, kerek, metszett élű, lapos tabletta, egyik oldalán "INOR" jelzéssel ellátva.
2 db tabletta Alu-PVC buborékfóliában, dobozban.
További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez, orvosához, vagy bármelyik sürgősségi fogamzásgátló ambulanciához.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2014. 09. 01.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© UBM Medica Magyarország Kft. 2014

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Tudjon meg többet lexikonunkból!

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag