Ezért tilos az sms a kocsiban!

Egy friss kutatás szerint a figyelemzavaros-hiperaktív tinédzserek rosszabb autóvezetők, mint azok a kortársaik, akiknél nem áll fenn ilyen állapot, a volán mögötti sms-ezés pedig csak tovább ront ezen a helyzeten.

Sőt mi több, a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a vezetés közbeni sms-írás hatására az átlagos tinik vezetési technikája is a figyelemzavaros (ADHD) társaik szintjére csökkent, mindez pedig arra figyelmeztet, hogy sofőrként bárki számára veszélyekkel jár a megosztott figyelem.

ADHD

A figyelemzavaros hiperaktivitás (más néven ADHD) jeleit fontos időben felismerni. Cikkünk ehhez nyújt segítséget.

Amint azt dr. Andrew Adesman, a New York-i Steven és Alexander Cohen Gyermek Orvosi Központ munkatársa a Pediatrics című lap hasábjain kifejtette, a tizenéveseknek körülbelül a fele beismerte, hogy vezetés közben szokott sms-t írni. Az Egyesült Államokban a 18 éven aluliak közül nagyjából 6,4 millió gyereknél diagnosztizáltak figyelemzavaros hiperaktivitást életük valamely szakaszában.

A fenti vizsgálat során a szakemberek összesen hatvanegy 16-17 éves fiatal autóvezetőt kísértek figyelemmel, akiknek nagyjából a felénél jelentkezett a hiperaktivitás. Valamennyiüket megkérték, hogy negyven percen át vezessenek egy autó szimulátort, az idő felében városi vagy vidéki körülmények között teljes zavartalanságban, kétszer tíz percen át pedig úgy, hogy egy másik szobában tartózkodó kutatóval kellett telefonon beszélniük, illetve szöveges üzeneteket váltaniuk.Az eredmények azt mutatták, hogy a figyelemzavaros-hiperaktív (ADHD-s) fiatalok eleve rosszabbul vezettek, nehezebben maradtak a saját sávjukban, és nehezebben tartották a sebességüket, ám amikor vezetés közben még sms-t is kellet írniuk, a közlekedési vétségeik duplájára nőttek. Ugyanakkor az egészséges tizenéveseknél is jelentős teljesítményromlást okozott a telefonhasználat, ezért a tanulmány készítésében résztvevő Jeffery Epstein, az ohiói Cincinnati Gyermekkórház Orvosi Központjának munkatársa egyenesen azon a véleményen van, hogy a volán mögötti minden ilyen jellegű tevékenységet be kellene tiltani. Javaslata alapján akár egy olyan mobil applikációt is elérhetővé kellene tenni, amely automatikusan letiltja a mobilt, ha az azt érzékeli, hogy az autó mozgásban van. Emellett egy olyan szemkövető eszköz is nagy segítséget jelenthetne, amely automatikusan riaszt, vagy rezegtetni kezdi a sofőrülést, ha a vezető két másodpercnél tovább leveszi a szemét a forgalomról.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt megnövekszik a felhőzet, átmenetileg erősen felhős időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag