Álmosan vezetni veszélyesebb, mint ittasan

Még akkor is, ha a vezető kipihentnek érzi magát
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

álmatlanság, álmosság, alvás, autóbaleset

Azok, akik átlagosan kevesebb, mint hat órát alszanak éjszaka, gyakrabban vezetnek álmosan annak ellenére, hogy sokszor ők maguk teljesen kipihentnek érzik magukat. Ezzel pedig nagyon sok balesetet okoznak.

Az Egyesült Államok szövetségi nyilvántartásának adatai szerint az autóbalesetek mintegy 15-33 százalékát az álmos vezetők okozzák, ám kevés kutatási adat áll rendelkezésre a tekintetben, hogy mik azok az okok, amik ahhoz vezetnek, hogy sokan ilyen állapotban a volán mögé üljenek. A Pennsylvania Egyetem Perelman Egészségügyi Iskolájának az Accident Analysis and Prevention című folyóirat októberi számában megjelent kutatása kimutatta, hogy azok, akik átlagosan kevesebb, mint hat órát alszanak éjszaka, gyakrabban vezetnek álmosan annak ellenére, hogy sokszor ők maguk teljesen kipihentnek érzik magukat.

"Az egyik leggyakoribb oka az autóbaleseteknek az, hogy a sofőr elalszik vezetés közben. Ez a probléma nagyobb, mint az ittas vezetők okozta balesetek, hiszen az alvó sofőrök az éves átlag tekintetében sokkal komolyabb baleseteket okoznak, mint az alkoholos befolyás alatt állók" - nyilatkozta Dr. Michael Grandner vezető kutató, aki többek között pszichiátriát oktat és tagja az Alvási és Cirkadián Neurobiológiai Központnak is. "Laboratóriumi kutatások alapján azt eddig is tudtuk, hogy az alváshiányos emberek rossz teljesítményt nyújtanak vezetés közben, de eddig nem tudtuk definiálni, hogy milyen alvási szokások vezethetnek ahhoz, hogy a sofőrök másokat és magukat veszélybe sodorjanak" - tette hozzá.

Az álmos vezetés vizsgálata során korábban laboratóriumi eredményekre hagyatkoztak, ám az új tanulmány az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) a teljes lakosság 2009-es viselkedésbeli kockázatokra kiterjedő felmérésének adataira támaszkodik. Az adatokat az USA tagállamonkénti bontásában évente véletlenszerű telefonhívásokkal veszik fel a 18 és annál idősebb korosztály köréből. Ez a világ legnagyobb volumenű telefonos felmérése, ami az egészségi állapot és a viselkedés összefüggéseivel kapcsolatos adatszolgáltatást célozza.

Ha álmosan vezet, balesetet okozhat!

Ha álmosan vezet, balesetet okozhat!


Ezeket az adatokat megvizsgálva Grandner és társai azt találták, hogy azok a személyek, akik magukra nézve igaznak vallották, hogy átlagosan 6 órát alszanak naponta, kétszer olyan valószínűséggel ismerték el, hogy álmosan vezettek az elmúlt 30 napban, mint azok, akik átlagosan 7 órát alszanak. Még rosszabb a helyzet az átlagosan 5 órát alvók esetében, akik esetében négyszer akkora volt az álmos vezetés valószínűsége, mint a 7 órát alvóknál.

A keveset alvók körét tovább szűkítve a kutatók külön is megvizsgálták azokat, akik állításuk szerint, noha keveset, de eleget alszanak. Az ő esetükben azt találták, hogy a többet (legalább 7 órát) alvókhoz képest háromszor nagyobb valószínűséggel ismerték el, hogy álmosan vezetnek. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is veszélynek vannak kitéve, ha teljesen kipihentnek érzik magukat.

2012-ben több mint 15 ezer személysérüléses közúti baleset történt, melyek okai között elsőként a gyorshajtás (27 százalék), másodikként az elsőbbségi jog meg nem adása (24 százalék), harmadikként pedig a kanyarodás szabályainak meg nem tartása (15 százalék) szerepelt a KSH elmúlt évre vonatkozó felmérésében. Ezeken túl a baleseteket sokszor a hiányos technikai tudás, valamint a rosszul megválasztott reakciók okozzák.Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag