A vércsoportunktól függ, mennyire jó az agyunk?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A AB vércsoportúaknál magasabb az időskorú elbutulás veszélye - derült ki egy tanulmányból, amelyről a Scientific American számolt be.

A vércsoportunknak hatása lehet az agyunk működésére, ahogy öregszünk - derült ki egy nagy mintán készített longitudinális vizsgálatból. A ritka AB vércsoporttal rendelkező emberek esetében, akik a populációnak nagyjából a 10 százalékát alkotják, nagyobb az életkorral járó kognitív problémák előfordulásának az esélye, mint a többieknél.

Miért léteznek a vércsoportok?

Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem mindenki vére egyforma, különböző vércsoportok léteznek. Azt azonban a mai napig nem tudjuk, miért is léteznek a vércsoportok. Tudjon meg többet, kattintson!

A vermonti egyetem hematológusa, Mary Cushman és munkatársai 30 ezer 45 évnél idősebb afroamerikai és eurázsiai egyént vizsgáltak meg 2007-től kezdődően. A vizsgálat célja az volt, hogy megmagyarázzák, miért érinti a délkelet-amerikai népességet, közülük is elsősorban a feketéket az agyvérzés sokkal súlyosabban, mint másokat. A vizsgálatban évente kétszer végeztek kérdőíves felmérést, amelynek alapján kiértékelték a kognitív képességeket (például tanulás, rövid távú memória, végrehajtó funkciók). A kutatás végén 495 egyén mutatott szignifikáns romlást legalább 2-3 telefonos teszten.

Amikor a kognitív leépülést mutató csoportot összevetették egy 587 fős, kognitív romlást nem mutató csoporttal, az derült ki, hogy az AB vércsoportúak esetében 82 százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kognitív romlás bekövetkezik, mint az A, a B, vagy a 0-s vércsoportúak esetében.

Kutatók a vércsoportok és az agyműködés összefüggéseit vizsgálják

Kutatók a vércsoportok és az agyműködés összefüggéseit vizsgáljákA vizsgálat meglepő eredményei nem előzmények nélkül valók. Korábban kiderült ugyanis, hogy a nem 0-s vércsoportúak esetében a szívbetegség, az agyvérzés és a trombózis kialakulásának nagyobb a valószínűsége. Ugyanakkor ezeket az érrendszeri problémákat nem kötötték össze a kognitív képességekkel. A kutatók most arra keresik a választ, hogy hogy függenek össze a kognitív képességek ezekkel a betegségekkel. Cushman szerint további kutatásokra lesz szükség a vércsoport és a kognitív funkciók összefüggésének bizonyításához.

A vércsoportot eddig már számos mentális problémával összekötötték, de ezek az összefüggések igen gyenge lábakon állnak. Más faktorok sokkal döntőbbek egy-egy mentális betegség kialakulásában, mint a vércsoport. Ugyanakkor sok kutató hisz abban, hogy a vércsoportokhoz köthető biológiai háttér föltérképezése közelebb vihet a mentális betegségek gyógykezeléséhez.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag