A kopasz férfiakra a prosztatarák nagyobb kockázata leselkedik?

Számíthat, mennyi haja van
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

prosztatarák, férfiak, kopasz

Van haja? Ha nincs, egy kutatás szerint a prosztatarák nagyobb kockázata leselkedhet önre.

A szakértők arról számoltak be, hogy a prosztata-biopszián átesett kopasz férfiakban nagyobb valószínűséggel alakult ki a daganat, mint azokban, akiknek fejét több haj borítja.

"A kopasz férfiaknak tudatában kell lenniük azzal, hogy esetükben érdemes lehet korábban elkezdeni a szűrést, és szükség esetén biopsziát végezni" - állítja a kutatás vezetője, Dr. Neil Fleshner, a Torontói Egyetem urológusa. "Kutatásunkból az derült ki, hogy minél kopaszabb valaki, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki benne prosztatarák."

Már korábbi kutatások is kimutattak összefüggést a férfias típusú hajhullás és a prosztatarák között. A pontos mechanizmust ugyan nem ismerjük, a kutatók úgy vélik, hogy az androgén férfi hormonok játszhatnak szerepet a kopaszodásban és a prosztatarák kialakulásában egyaránt. Az androgének, köztük a tesztoszteron is, gátolhatják a hajnövekedést, és serkenthetik a prosztatasejtek növekedését. Úgy vélik, hogy a dihidrotesztoszteron (DHT) szintje a kopasz férfiakban megemelkedik, ami a szőrtüszők fokozatos zsugorodását eredményezi. A szőrtüszők kisebbedésével a haj meggyengül, végül pedig megáll a növekedésben. A DHT szerepét a prosztatadaganat kialakulásában is kimutatták.Az Amerikai Urológus Társaság kedden megrendezett atlantai éves konferenciáján közzétett kutatásban 214 ötvenkilenc és hetven év közötti beteget vizsgáltak, akik emelkedett prosztataspecifikus antigén (PSA) szinttel rendelkeztek. Mindegyik férfit beutalták prosztata-biopsziára, és a vizsgálat előtt kiértékelték az alanyok kopaszságát.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél súlyosabb volt a férfiak kopaszodási mintája, annál nagyobb volt a valószínűsége a pozitív biopsziának. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy tanulmányuk összefüggést mutatott ki ugyan a kopaszság és a prosztatarák között, ez mégsem jelent ok-okozati összefüggést.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag