A dohányos autója kevesebbet ér

Jóval a dohányos távozása után is megmarad a másodlagos dohányfüst toxicitása
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

dohányfüst, cigarettafüst, dohányzás

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a másodlagos dohányfüst toxicitása jóval azután is megmarad a helyszínen, hogy a dohányos távozott, sőt valami életveszélyesebbé is átalakul.

A harmadlagos dohányfüst, vagyis a cigarettafüst a levegőben való eloszlása utáni maradékának vizsgálata viszonylag új kutatási téma, de a szakértők máris bebizonyították, hogy rengeteg káros hatást fejt ki a por és egyéb felületek behatása, amelyek magukba szívták a füst mikroszkopikus részecskéit.

A Kalifornia Egyetem Egészségügyi Világnap című konferenciáján Manuela Martins-Green, az egyetem sejtbiológiai és idegtudományi tanszékének professzora munkatársaival a harmadlagos dohányfüst méreganyagainak hosszú távú hatásaival kapcsolatos kutatásukról tartottak beszámolót.

Az emberek kitettségét utánzó körülmények között vizsgált egerekben a harmadlagos dohányfüst hatására lelassult a sebgyógyulás, sőt krónikus sebek is kialakulhatnak. A májban a harmadlagos dohányfüst olyan rendellenességeket okozhat, amelyek szív-érrendszeri megbetegedésekhez és diabéteszhez vezethetnek. A tüdőben a hatások a fibrózissal hozhatók összefüggésbe, ami tüdőbetegséghez és asztmához vezethet. A viselkedés tekintetében a kutatók azt derítették ki, hogy a harmadlagos dohányfüst behatása hiperaktivitáshoz vezethet, mely hatást a dohányosok otthonában élő gyermekekben már kimutatták.

E hatásokat eddig még nem vizsgálták embereken, de amennyiben a fent említett állatkísérlet eredményeit a későbbiekben alátámasztják, az jelentős gazdasági következményekkel járhat a szállodai szobákra, gépjárművekre és otthonokra. Az például már most is elfogadott tény, hogy a dohányosok által vezetett használt autóknak gyorsabban csökken az értéke.

A Kalifornia Egyetem kutatói néhány éve foglalkoznak behatóan a harmadlagos dohányfüst hatásaival. Bár a kép egyelőre nem teljes, a szakértők azt már tudják, hogy amikor a füst alkotóelemei, például az ismert rákkeltő anyagoknak számító nitrozaminok és benzolszármazékok, valamint a nikotin kölcsönhatásba lépnek például az ózonnal, az újonnan létrejött toxikus vegyület még nagyobb kockázatot jelent. Ilyen és ehhez hasonló kémiai átalakulások következnek be, miközben a füst maradványai egyre hosszabb ideig megmaradnak.

Bár a harmadlagos dohányfüsttel kapcsolatos kutatás új területnek számít, a szakértők mégis azt javasolják, hogy mindenkit tájékoztassanak a harmadlagos dohányfüst behatásának lehetséges veszélyeiről.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag