Évente 700 halálos áldozatot követel a bőrrák Magyarországon

Kövessen minket!

Hétszázan halnak meg bőrrákban évente Magyarországon, pedig ez a legegyszerűbben, legolcsóbban szűrhető daganatos betegség, amely korai stádiumban felismerve gyógyítható. Azok, akiknek az életét nem tudják megmenteni az orvosok, általában túl későn fordultak orvoshoz, amikor a rák már belső szervi áttéteket okozott. Éppen ezért, a szűrés fontosságának megismertetése érdekében rendeznek idén is Melanoma Napot május 17-én az ország több városában - hangzott el a Magyar Dermatológiai Társulat sajtótájékoztatóján.

Tavaly volt az első Melanoma Nap, akkor 55 helyszínen, 94 orvos segítségével 4243 embert vizsgáltak meg. Közülük 32 betegnél találtak melanomát, 300 embernél gyanús anyajegyet fedeztek fel és 100 esetben hámeredetű daganatot diagnosztizáltak.

A betegség a 20-30 év közötti, tehát egyébként egészséges nők között a vezető halálokok között van. Körülbelül minden negyedik beteg életét nem tudják megmenteni, pedig a kezdődő bőrrák laikusnak is könnyen észrevehető, gyanút keltő, és kimetszésével tökéletes gyógyulás érhető el - mondta dr. Gyulai Rolland, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára. A bőrgyógyász hozzátette, hogy míg 1935-ben csak minden ezerötszázadik embernek lett bőrrákja, addig 2000-ben már 75 emberből 1-nél kialakult ez a betegség. A tendenciát figyelembe véve pedig 2010-re 50 ember közül 1 lesz élete során melanomás.

A betegség legfőbb rizikófaktora a napsugárzás, egyre többet vagyunk napon, az utóbbi években hódított a szolárium, ez is az oka annak, hogy az utóbbi évtizedekben egyre több a bőrrákos beteg, illetve az is, hogy a légkör rongálásával egyre több káros sugárzás éri a bőrt.

Dr. Oláh Judit egy olyan esetet ismertetett a sajtótájékoztatón, amikor egy negyvenes éveiben járó nőnek 6 hámeredetű daganatot talált a testén, és a kórelőzményben kiderült, hogy az illető éveken keresztül heti 2 alkalommal szoláriumozott. A szakemberek ezért itt is felhívták a figyelmet arra, hogy a legfőbb megelőzés a káros sugárzás elkerülés ruházattal, napszemüveggel, kalappal, jó minőségű, magas faktorszámú fényvédő krémekkel.

Újságírói kérdésre válaszolva Oláh doktornő elmondta, hogy a szakma szabályai szerint minden egyes bőrgyógyászati rendelésen megjelent beteget tetőtől talpig meg kellene néznie az orvosnak, csakhogy erre nincs elég idő.

A 2008. május 17-i, országos Melanoma Napon szeretnének eljutni a kistelepüléseken élőkhöz is, azt remélik, hogy sokan vesznek majd részt az ingyenes szűrésen.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Hozzászólások

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Hol érdemes bőrtesztet végezni új kozmetikum alkalmazása előtt?

Tippek

Az arclemosót finom, körkörös mozdulatokkal kell könnyedén felvinni a bőrre, majd egy-két perc behatási idő után, meleglangyos, a zsíros szennyeződést oldó vízzel lemosni.