FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Mai "szakmabeliek"

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Prostituált, aki anyagi ellenszolgáltatás fejében szexuális szolgáltatást nyújt. A meghatározás férfira vagy nőre egyaránt vonatkozik. Az ősi mesterség korántsem halt ki: a kereslet mindig megtermeli a kínálatot is.

Kínos téma

A latin prostare, vagyis "kiszolgál" szóból terjedt el az európai nyelvekben a prostituált szó. Hagyományosan főként nőkre használják, de újabb időben így nevezik azokat a férfiakat is, akik nőknek vagy férfiaknak nyújtanak pénzért szexuális szolgáltatást. Bár a prostitúció olyan kérdés, amiről az emberek általában nem szívesen hallanak, nem illik beszélni róla, sőt, a legtöbben - főleg a tisztes polgári körülmények közt, családban élők közül - legszívesebben meg sem látnák az út szélén vagy szórakozóhelyen kliensre váró nőket, de ettől még a probléma létezik, és a legkülönbözőbb társadalmi, közegészségügyi, jogi gondokat veti fel.
Hazánkban 1949-ben született egy rendelet, amely a prostitúció minden formájának felszámolását mondta ki, és innen kezdve a rendőrség igen szigorúan lépett fel a "közveszélyes munkakerülés" és a "hivatásszerű kéjelgés" minden formája ellen. 1955-ben Magyarország is ratifikálta azt a nemzetközi ENSZ egyezményt, amely tiltja a nőkereskedelem és a prostitúció minden formájának engedélyezését. Ez az alapvetően jószándékú és az emberi jogokat, jó erkölcsöt figyelembevevő egyezmény máig érvényben van, és sajátos módon mára akadályává vált a kérdés megnyugtató rendezésének. A prostitúció ugyanis a teljes tiltás évtizedei alatt sem szűnt meg, csak rejtetté vált, és ma, a rendszerváltás utáni elnézőbb hatósági hozzáállás mellett sem várható a megszűnése. Tudomásul kell venni, hogy ez a "szolgáltatás" egy továbbra is létező igényt elégít ki, és folyamatosan számolni kell az újjászerveződésével. Így a legfontosabb az lenne, hogy olyan formát találjanak neki, amelyben a lehető legkevésbé sérülnek a szolgáltatást nyújtók és az azt igénybe vevők emberi jogai, méltósága, és a lehető legteljesebben kontroll alatt lehet tartani a közegészségügyi feltételeket, illetve, amelyben a legkisebb a kriminalizálódás veszélye.

Türelmi zónák

Egy 1999-es hazai törvény meghatároz védett övezeteket, tilalmi zónákat, ahol szankcionálják a prostitúciót, illetve a szexuális szolgáltatást végzőket. Az ún. türelmi zónákban (ahol nincs a közelben iskola, templom, más középület, védett intézmény), viszont lehetővé teszi, feltéve, ha a prostituált nagykorú, orvosi papírjai rendben vannak és csak felkínálkozik. Ez a törvény azonban betarthatatlanul felemásnak bizonyult: az önkormányzatoknak kellett volna kijelölni ezeket az övezeteket, utcákat, de ez csak egy-két helyen történt meg. Másrészt érvényben van az "ahol nem tilos, ott szabad" elve, így a prostituáltak maguk kerestek olyan területet, amely megfelel a jogszabályoknak. Jelenleg Budapesten a rákospalotai Felsőkert utca, a ferencvárosi Szabadkai út, a kőbányai Gyógyszergyári út valamint a budafoki Kamaraerdei út egyaránt türelmi zónának számít, ahol legálisan dolgozhatnak a prostituáltak, így ott a rendőrség sem zaklathatja őket, feltéve, hogy nagykorúak, az orvosi papírjaik rendben vannak és csak felkínálkoznak. Ez utóbbi kitétel arra vonatkozik, hogy azok a cselekmények, amelyek a prostitúcióhoz kapcsolódnak, továbbra is büntetendőek. Ilyen például az üzletszerű kéjelgés elősegítése (ebben a szobáztatás, a nyilvánosház, bordélyház fenntartása is) másnak erre való rábírása (közte minősített esetként a 18 éven aluliak beszervezését, a kerítést emeli ki a törvény). Sokak szerint a türelmi zónák kijelölése nem lehet megoldás, hiszen a prostituált maga is áldozat, és a törvénynek nem szabadna még ennyire sem elősegíteni e tevékenység legalizálását.

Piros lámpák alatt

Vigalmi negyed, bordélynegyed, piroslámpás negyed - ezek a kifejezések utalnak arra, amikor a prostituáltak tevékenysége ellenőrzött, kulturált formában helyet kap egy-egy város életében. Ezekben a városrészekben megtalálható minden, ami a "szexiparhoz" kapcsolódik: a nyilvánosházak mellett mulatók, szórakozóhelyek, live show-k, peep show-k, szexshopok stb. Ebben az elkülönített negyedben ez a tevékenység nem sérti a közszemérmet, ide azok látogatnak, akik ezt a világot keresik, a civilek érzékenységét nem zavarja a prostitúció jelenléte. Annyira, hogy nem egy helyen szó szerint a kirakatokban is közszemlére teszik a felkínált bájakat, és ezen az adott város "vigalmi negyedében", a testi kéjeknek ezen a sajátos piacán meg sem lepődik senki. Ilyen negyedeket a világ minden részén találhatunk: a távol-keleti Hongkongon, Thaiföldön vagy Tokióban éppúgy, mint a nyugat-európai nagyvárosokban. A párizsi Pigall, a londoni Soho, a hamburgi Sankt Pauli, a frankfurti Bahnhof Viertel egyre jobban vonzza a szexturizmust.

Szexuális munkások

Több fejlett polgári nyugati társadalomban a szexuális szolgáltatást nyújtó hölgyek üzleti alapon, regisztráltan, engedéllyel végezhetik a tevékenységüket, adózó, dolgozó állampolgároknak számítanak, egyéni vállalkozóként vagy rész- illetve főállású alkalmazottként, egyénileg vagy nyilvános házhoz csatlakozva, bordélyrendszerben vállalnak munkát. Helyénvaló itt ez a szó, hiszen ők valóban munkaként fogják fel a szolgáltatást, aminek semmi köze nincs a magánéletükhöz, érzéseikhez, saját intim kapcsolataikhoz. A szolgáltatás lényege, hogy a pácienst testi kielégüléshez juttassa, leggyakrabban nemi közösülés útján, de sokszor más módon is, például "kézimunkával" vagy fellációval. A tevékenységet hivatásszerűen űző örömlány megszabott keretek között végzi a munkát, megállapítva annak idejét, módját, helyét, a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségtől való védekezés eszközét, stb. Törődik a saját biztonságával, például ragaszkodik a kondom használatához. A partner kiválasztásakor, az "üzlet" létrejöttekor ezeket a feltételeket le is szögezi, természetesen az ár meghatározása mellett. Bár a "Micsoda nő" nem nevezhető dokumentumfilmnek, de annyiból mindenképpen hiteles, hogy a szexből élő, az utcán kuncsaftokat szerző lányok többsége a maga módján szigorúan védi az intimitását: például noha az orális szex legtöbbször a szolgáltatáshoz tartozik, de a szájcsókot nem engedi meg, a szex mintegy a munka része, de a gyengédséget, a valódi női érzelmeket saját párjának tartja fenn.

A saroktól a luxuslakásig

Ahogyan a történelem évszázadai alatt megfigyelhettük, a "legősibb mesterség" űzői között jól érzékelhető társadalmi rangsor alakult ki. A legelegánsabb, legelőkelőbb körökben forgó görög hetérák, japán gésák, francia ágyasok mellett minden időben járták az utcákat, illetve megtalálhatók voltak a kikötői kocsmákban, sötét lebujokban az utcalányok. Ma a női prostitúciónak a következő típusait tartják számon: az utcai, országúti prostituáltak, a strichelők képezik a legalsóbb "lépcsőfokot". Ők a legkiszolgáltatottabbak, egyrészt a potenciális kuncsaftoknak, másrészt a hatóságok, a helyi lakosok zaklatásának is, ők végzik a legalantasabb körülmények között (autóban, szabadban, kapualjban, ágyra járva, stb.) a szolgáltatást. Az utcalányok vannak kitéve leginkább azoknak a jelenségeknek is, amelyek a prostitúció kriminalizálódásából fakadnak. Ezért a legtöbbjük (többnyire nem önszántából) stricit tart, aki a "védelme" fejében a jövedelme nagyobb részét elveszi. A (masszázs)szalonok, illetve ahol legálisan működtethető, a bordélyházak örömlányai jobb helyzetben vannak, mivel többnyire rendelkeznek bejelentett állással, egészségügyi ellátáshoz is eljutnak, de a keresetüknek ők is csak egy részét kapják meg, és a partnereket nem választhatják meg. A szállodai prostituáltak, a konzumnők jobban keresnek (már csak azért is, mert a "jobb" helyekhez illő ruháról, stb.-ről is gondoskodniuk kell), de többnyire őket is vállalkozásként "futtatja", szervezetten működteti valaki. A legelegánsabbak a call-girlök, akik legtöbbször önállóan dolgoznak, kuncsaftjaikat maguk válogatják meg, és nem annyira alkalmilag, hanem inkább havi járandóságként, apanázsként, adott esetben lakás-, kocsihasználat formájában kapják kitartójuktól a szolgáltatásaik honoráriumát. Ők azért is tartanak a luxus-kategóriába, mert, mondjuk az ókori hetérákhoz hasonlóan, többnyire iskolázott, több nyelven beszélő, "szalonképes" barátnőként is meg tudnak jelenni, társasági eseményre, külföldi utazásra is elkísérhetik a "munkaadójukat".

Munkaköri veszélyek

Az intenzív szexuális szolgáltatást, különösen a sűrű partnercsere miatt a legveszélyesebb munkakörök közé lehetne sorolni. Az utcai prostituáltak naponta több "fuvart" is teljesítenek, ami nagy fertőzésveszéllyel jár. Ha sikerül minden esetben ragaszkodniuk az óvszer használatához, az valamelyes biztonságot jelent a legveszélyesebb nemi úton terjedő betegségekkel, például a HIV-vírussal szemben, de a kockázatot teljesen nem lehet kiküszöbölni, hiszen adott esetben akár a bőrfelületen vagy a szájban is lehet olyan kis seb, amely észrevétlenül továbbadja a fertőzést. A kankó (tripper), a szifilisz, a klamídia, a herpeszvírus, a kandidiázis, trichomonázis hasonlóképpen a foglalkozással együtt járó kockázatok közé tartozik. A prostituáltak leginkább jellemző betegsége az elhanyagolt altesti fertőzések miatt kialakult méhnyak- illetve kismedence-gyulladás. A kezeletlen, vagy rosszul kezelt fertőzéseknek számos esetben később daganatos elváltozás lehet a következménye.

A veszélyek között sorolható fel természetesen a nem kívánt terhesség, az ennek következményeként többször elszenvedett abortusz is, amelyek szintén nagyon gyakoriak ebben a körben. Az pedig már az eddig leírtakból is nyilvánvaló, hogy egy prostituált szinte sosem érezheti magát teljes biztonságban: mindig ki van téve a munkaköréből adódó kriminalizálódás veszélyének, az őt futtató strici vagy alvilági szervezet erőszakos beavatkozásának, nem ritkán a "civilek" vagy éppen a hatóságok zaklatásának is.
Hitek és tévhitek az influenzáról
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32884

Orvos válaszol
Aktuális
Élményfotel otthonra: helyettesítheti-e a kézi masszázst?Élményfotel

Élményfotel otthonra: helyettesítheti-e a kézi masszázst?Ellazít, megnyugtat, testünket és lelkünket is gyógyítja

Miért hasznos a masszázs?Masszázs

Miért hasznos a masszázs?Fellazítja a feszes, görcsös izmokat, kiegészíti a mozgást

Miért fontos az énidő?Énidő

Miért fontos az énidő?Sokan nem tudják, mit is jelent valójában

Fájdalomcsillapítás a masszázs erejévelFájdalom

Fájdalomcsillapítás a masszázs erejévelA klasszikus masszázs öt alapfogást különböztet meg

Különböző italok az étrendünkbenFolyadékpótlás ősszel

Különböző italok az étrendünkbenA folyadékfogyasztás egészségünk egyik alappillére

Mi az életmód orvoslás?Egészség

Mi az életmód orvoslás?Tízből nyolc betegségért az életmódunk a felelős

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +20 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a reggeli párásság megszűnik, a köd is fokozatosan ritkul, de közben északnyugat felől megnövekszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag