bezár

FIGYELMEZTETÉS

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Elmúltam 18 évesNem múltam el 18 éves

A jó szexet is tanulni kell

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Sok nő éli meg a szexuális beteljesülés hiányát úgy, mintha az valami fogyatékosság lenne. Pedig a jó szexhez két ember kell. Akik kezdetektől egymást vezetik a szexualitás útvesztőiben, gyakran együtt követik el a hibákat is.

Bede Zsuzsa szexológus rendszeresen válaszol olvasói kérdésekre, hogy pároknak és egyedülállóknak is segítsen szexuális problémáik megoldásában. Az alábbi levél kapcsán azt boncolgatja, hogyan lehet teljessé és egyre jobbá tenni a szexuális együttléteket:
Huszonöt éve élek házasságban. A gyerekeink lassan kirepülnek, tartalmas, szép évek állnak mögöttünk, azt hittem, minden tökéletes. Még a szex is működik, ha nem is gyakran, de a férjem időről időre jelzi, hogy kedve volna szerelmeskedni. Ezzel nincs is semmi baj, de körülbelül egy évvel ezelőtt véletlenül igazi orgazmust éltem át szex közben. Tudom, furcsán hangzik a "véletlenül" egy ilyen mondatban, de ez történt. Egyszer csak jött egy semmivel össze nem téveszthető érzés, amit én elementáris testi-lelki felszabadultságként fogalmaztam meg. Nagyon megdöbbentett, ugyanis közel harminc évig éltem abban a hitben, hogy számomra tökéletesen kielégítő a szex. Azóta sokat gondolkodom az elmúlt évekről, és arra jutottam, hogy a szerelmet és a gyengédséget tévesztettem össze a kielégüléssel. Azóta a fantasztikus együttlét óta keresem újra ezt az érzést, de hiába, nem tudom felidézni, akkor mi váltotta ki. Talán valami más testhelyzet? De nem volt ez olyan jelentős változás, hogy vissza tudnék rá emlékezni. A férjemnek nem mertem elmondani, mert úgy érzem, egy világ dőlne össze benne, ha megtudná, eddig nem tudott örömet szerezni nekem. Sőt a saját szememben is leértékelődtem, úgy érzem, nem vagyok teljes értékű nő. Hogyan tudnám kiköszörülni a csorbát, rávezetni magunkat a megoldásra?

Cikksorozat

Olvassa el korábbi hat cikkünket is, amit sorozatban adtunk közre Bede Zsuzsa válaszaiból! Kattintson ide a sorozat első részéért, a cikk alján pedig további ötöt talál!

A szakértő a felvetett kérdésre az alábbi választ adta: "El sem tudja képzelni, hány jó orgazmussal rendelkező nő érzi magát "selejtnek"! Érdemes szerintem egy-két dolgot tisztába tenni: az orgazmus nem mindig jelent kielégülést, az orgazmus hiánya pedig nem mindig jelent kielégületlenséget. A testi és pszichés átélés el tud válni egymástól a nőknél. Persze nem kérdés, hogy a kettőt együtt jó átélni! Ön sem tévesztette össze a gyengédséget és a szerelmet az orgazmussal, mert azt nem lehet, de lelkileg szerencséjére kielégült volt, ezért nem érezte magát rosszul a szexben.

A nőknél a szexualitás, az érzékiség, az orgazmus megélése érési, tanulási folyamat eredménye. Nehéz így utólag megmondani, hogy önnél mért pont akkor "érett be" a dolog. Biztos, hogy fontos az egymásra hangolódás, a jó hangulat, de nem titok, hogy a szexben a technika, a tapasztalat, a pózok variálása és az újítások is fontosak. Ha egy nő fejben már rá van hangolódva a szexre, akkor jöhet a kísérletezés, de ha nem, nincs az a férfi, aki a testből csodákat tud kihozni.Jó lenne, ha a férjével mégis tudnának a történtekről beszélni. Ne azzal kezdje, hogy "most volt először orgazmusom", de talán így nem olyan kellemetlen: "Hú, a múltkor, emlékszel, amikor szeretkeztünk, nem mondtam még neked, de ilyen fantasztikus érzést még nem éltem át. Hogy a fenébe csináltuk?" Vagyis kicsit humorosan, kicsit megsimogatva a férje hiúságát, de megadva a felidézés lehetőségét. Ha a férje szereti a szexet, ennek biztos örülni fog! És ne feledje, ön is ismeri már az orgazmus élményét, úgyhogy nyugodtan érezheti magát teljes értékűnek!"

N�vjegy: Bede Zsuzsa

Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag