A mozgás ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszerek

Krónikus betegeket vizsgálatak
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

mozgás, sport, prevenció, krónikus betegségek, cukorbetegség

A testmozgás legalább olyan hatásos a komoly betegségek megelőzésében, mint a legmodernebb gyógyszerek - derült ki egy most megjelent átfogó kutatásból.

Egy, közel 300 kísérlet adatainak összegzésével készült tanulmány szerint a fizikai aktivitás a gyógyszereknél sokkal hatékonyabban segíti az agyvérzésen átesett páciensek felépülését - és legalább olyan hatékony a cukorbetegség és a már kialakult szívbetegségek rosszabbodásának megelőzésében.

A British Medical Journal című orvosi szaklapban publikált tanulmány elkészítése során a tudósok összesen 340 000 szívbeteg, krónikus szívelégtelenségben szenvedő, valamint agyvérzésen átesett, illetve cukorbeteg páciens adatait dolgozták fel.

A tudósok a vizsgálati adatok alapján bizonyítottnak látják, hogy a rendszeres testmozgás rendkívül hatásos eszköz lehet a túlélési esélyek javításában, de ez egyelőre természetesen nem jelenti azt, hogy a betegeknek fel kéne hagyniuk gyógyszereik szedésével.

A 305 kísérletben részt vevő páciensek nagy része gyógyszereket szedett a betegsége ellen, 57 kísérlet azonban (melyekben összesen 15 000 önkéntes vett részt) a testmozgás betegségekre gyakorolt hatásait vizsgálta.

A kutatásból kiderült, hogy bár a gyógyszeres kezelés leginkább a szívelégtelenségben szenvedőkön segített, a rendszeres testmozgás minden csoportban legalább olyan hatékony volt, mint a hagyományos gyógyszeres terápia. Azoknak a szívbetegeknek, akik rendszeresen mozogtak, de nem szedték az ilyenkor általában felírt gyógyszereket (például sztatinokat és a vérrögök kialakulása elleni szereket), pontosan akkora esélyük volt rá, hogy a betegségük a halálukat okozza, mint azoknak, akik szedték a gyógyszereket.

A rendszeres testmozgás kiválthatja a gyógyszereket (Fotó: Europress)

A rendszeres testmozgás kiválthatja a gyógyszereket (Fotó: Europress)


Hasonlóképpen, a cukorbetegek esetében is a túlélési esélyek pontosan ugyanúgy alakultak a magukat testmozgással és gyógyszerrel kezelők csoportjaiban.

"Hatalmas problémát jelent, hogy az orvosok egyre több gyógyszer írnak fel, a páciensek ugyanakkor egyre kevésbé aktívak" - nyilatkozta Huseyin Naci, az LSE Health munkatársa. "A brit felnőtteknek például mindössze 14 százaléka mozog rendszeresen."

2010-ben átlagosan 17,7 receptet írtak fel az orvosok egy-egy páciens számára, ami jelentős növekedést jelent a 2000-es 11,2-höz képest. "Pedig, amint láthatjuk, a rendszeres testmozgás remek alternatívát jelenthet a gyógyszerekkel szemben, vagy akár velük kombinálva is" - nyilatkozta Naci.

A WHO (Word Health Organization) ajánlása alapján egy átlagos, 18-64 éves felnőtt esetén heti 150 perc mérsékelt vagy 75 perc intenzív, aerob típusú mozgást kellene teljesítenünk - két vagy több napon izomerősítéssel kiegészítve - annak érdekében, hogy a sport pozitív élettani hatásait élvezzük.Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bányai Csaba
személyi edző, rekreációs szakértő
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30030

További személyi edző magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag