8 tipp nyári sportoláshoz

Hogy valóban aktív legyen a pihenés!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  ÁNTSZ OTH Kommunikációs Főosztály

mozgás, sport, hőség, kánikula, edzés, Monspart Sarolta, Médiaunió

A nyári szabadság az aktív pihenés időszaka. De kell a testedzés a nyári kánikula idejére eső maradék munkanapokon is!

Július, augusztus hónapokban is sportoljunk, élvezzük a testedzéses szórakozást, akár az úszást kint a természetben vagy a strandon, akár a kirándulást a hegyekben, árnyékos utakon, vagy esténként a táncolást. Lehet az egész évben már megszokott sportolást - futás, Nordic Walking, aerobik, kerékpározás, labdajátékok stb. - is folytatni a kánikulai hőségben kora reggel, esetleg késő este. Kezdhetünk a nyaralás helyszínén gyaloglással reggeli előtt, a legjobb városnéző körutak lesznek a gyalogos félórákból - írja Monspart Sarolta az ÁNTSZ honlapján.

Következzen nyolc praktikus tanács azoknak, akik a kánikulai napokon sem kívánnak lemondani a testedzés nyújtotta örömökről!

A legjobb kora reggel, reggeli előtt sportolni. Esetleg késő este, bár ekkor érdemesebb a kiegészítő szabadidős sportokat - tánc, séta - választani.

Olyan sportot válasszunk, amelyet szívesen űzünk, mert sikeresek vagyunk benne. Ez lehet valamely labdajáték, ám ehhez társ vagy csapat szükséges. Lehet bármelyik vizes sport. Lehet állóképességi, ciklikus sport, mint például a gyaloglás, a futás, a Nordic Walking, a kerékpározás, a kirándulás, az úszás, az evezés, ahol egyéni felkészültségnek megfelelő tempóban sportolhatunk. Ha szerencsénk van, még a szél is segít!

A legfontosabb a folyadékpótlás: legalább napi 1,5-2 liter folyadékot fogyasszunk. Ha sportolunk, még a 3 liternél is több elfogyhat a kánikulában! Az egy óránál hosszabb sportedzés alatt is szükséges frissíteni. Az elvesztett folyadék pótlására, a szomjúság oltására az egyik jó lehetőség a csapból folyó ivóvíz. A legjobb, ha a napi több liter ital változatos összetételű: jó minőségű ivóvíz; ásványvíz; gyümölcstea; világosra főzött, citromos zöld és fekete tea; frissen préselt gyümölcslé; kereskedelemben vásárolt 100 százalékos rostos gyümölcslevek. A sportolás után közvetlenül fogyasztott frissítő legyen langyos, testhőmérsékletű. Ha így teszünk, hamar jelez a szervezetünk, hogy a folyadék-központunkba megérkezett az ital! Így nem vedelünk több liter hideg üdítőt vagy sört például egy-egy sportverseny után. Alkoholos "frissítőt" mértékkel és csak este igyunk!

A sportöltözet legyen szellős, kényelmes. Ne legyen testre feszülő, sehol ne szorítson (melltartó, szuszpenzor, deréköv stb.), szellőzzön megfelelően!

Nyáron - az izzadás miatt - minden sportolás után legalább öblítsük ki, akár csak hideg vízben is a sportruhát, és szárítsuk meg a szabadban. Zoknit, alsóneműt nem viselünk egymásután több edzésen mosatlanul!

Mezítláb csak ott sportoljunk, ahol biztosan nem lépünk üvegszilánkba vagy valami más vágó- és szúróeszközbe. A gondozott labdarúgópálya füves területe megfelelő lehet. Arra ügyeljünk, hogy ne legyen a fűben darázs vagy méhecske. Ha mezítláb sportolunk, több kis segédizom is dolgozik, mint a jó sportcipőben.

Kánikulai, fülledt hőségben kis segítség a csuklóra kötött vizes kendő, a bevizezett vászonsapka a fejen, a pucér felsőtest (sajnos csak férfiaknak), a tarkó folyamatos nedvesítése, a folyadékpótlás negyedóránként.

Próbáljunk meg heti 3x1 órát sportosan mozogni, játékosan szórakozni. Ehhez találhatunk segítséget a Médiaunió honlapján: www.sportolnijo.hu, s őszre már fizikailag és szellemileg is jobb lesz a teljesítményünk, jobb lesz az önértékelésünk és nagyobb az önbizalmunk - tanácsolja Monspart Sarolta.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag