Orthorexia nervosa tünetei és kezelése

Meixner Zoltán

 Meixner Zoltán

 

Balogh Eszter, népegészségügyi ellenőr, táplálkozástudományi szakember

 Balogh Eszter, népegészségügyi ellenőr, táplálkozástudományi szakember

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi az orthorexia nervosa?

Az orthorexiában szenvedők az egészséges étkezés megszállottjai, a jelenséget itthon bio- vagy beteges egészségmániaként is emlegetik. A tünetegyüttes görög elnevezése az orthorexia nervosa (ON), a helyes étkezés fixációjára utal, azaz az ortho - helyes, orexis - vágy, étvágy, és nervosa - megszállottság kifejezésekből kapcsolódik össze. Az ON általában az egészséges étkezés betartására irányuló ártatlan kísérletből fejlődik ki, mígnem átcsap egy kényszeres, beteges viselkedésbe.

Az orthorexia nervosa előfordulása

A táplálkozási zavarok (anorexia nervosa, bulimia nervosa) kialakulásában nagy szerepe van a média által sugallt "tökéletes külső" elérésének. A cél érdekében az érintettek (többnyire nők) diétába, fogyókúrába kezdenek. A táplálkozási zavarokkal ellentétben az orthorexiás nem az ételek mennyiségére, hanem azok minőségére figyel betegesen. Egy idő után azonban már nem a kívánt testsúly elérése a cél, hanem a diéta szigorú fenntartása. A beteg teljes életvitele az étkezés köré szerveződik, és mindennél fontosabb lesz a megfelelő minőségű és tisztaságú élelmiszer beszerzése, elkészítése.

Súlyos szorongással járhat, ha nem sikerül a megszokott élelmiszerekhez hozzájutni, ugyanakkor jelentős örömforrás a velük való foglalkozás. Az orthorexiások az erre fordított időt nem sajnálva kutatják a bioboltokban, piacokon található "tiszta" alapanyagokat, élelmiszereket, hogy a tökéletes táplálékhoz hozzájussanak. A mániás viselkedés odáig fokozódhat, hogy már az alapvető élelmiszereket is kizárják az életükből, egyre kevesebb ételt hajlandóak elfogyasztani, táplálkozásuk leginkább a böjthöz hasonlítható. Nem esznek húst, állati zsiradékot, tejtermékeket, cukrot, tojást, sót, fűszereket, mellőzik a koffeint, alkoholt, vezetékes vizet vagy bármi mást, amiről azt gondolják, hogy egészségtelen. Kerülik a félkész, fagyasztott ételeket a bennük található tartósítószerek, mesterséges adalékanyagok miatt. Arról, amit elfogyasztanak, naphosszat képesek fantáziálni, és hajlamosak minden más örömforrást kizárni. Biztosak benne, hogy a táplálkozásuk miatt teljesen védettek a különféle betegségekkel szemben. A valóság viszont az, hogy szervezetükben komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Az orthorexiás betegesen ragaszkodik a kalóriák számlálásához és az egészséges táplálkozáshoz

Az orthorexiás betegesen ragaszkodik a kalóriák számlálásához és az egészséges táplálkozáshoz

A pszichológusok szerint az orthorexiás zavar mögött a megnövekedett kontrollszükséglettel (például étkezési menetrend, kimért, meghatározott időben elfogyasztott étel) kapcsolatos lelki problémák húzódnak meg. A szorongás családi, munkahelyi vagy más közösségi problémák miatt alakulhat ki, amelyet a diétával ellensúlyoznak, s az étkezésük feletti kontrollal erősítik a megcsappant önbecsülésüket is. A diétában elért sikereik miatt jobbnak érzik magukat a többieknél. Ez a folyamat elvezethet a súlyos megszállottságig, ami már rontja az érintett emberi, társadalmi kapcsolatait, elmagányosítja és fizikailag is veszélyezteti. A "betegség" leginkább a képzett, jó egzisztenciális körülmények között élő családok (leginkább nők) körében fordul elő.

Az orthorexia nervosa tünetei

Az alábbi kérdéssor megválaszolásával kiderítheti, hogy az egészséges táplálkozás megszállottjává vált-e. Minél több "igen" választ ad, ez annál valószínűbb.
  • Szeretne-e enni időnként az evés élvezetéért, az élelmiszer-minősége miatti aggodalom nélkül?
  • Szokott-e arra gondolni, hogy jobb lenne kevesebb időt tölteni az élelmiszerekkel, és többet más dolgokkal?
  • Túl van a képességén, hogy megegyen valamit, amit valaki más nagy szeretettel készített - csak egyetlen ételt - és nem próbálja meg ellenőrizni, hogy mit is kapott a tányérjára?
  • Folyamatosan keresi a módját, hogyan szűrje ki az egészségtelen ételeket?
  • Szereti, élvezi, kiéli benne a kreativitását, hogy összeállítsa a következő tökéletes diétát?
  • Bűntudatot érez vagy undorodik magától, ha megszegi a diétát?
  • Úgy érzi, hogy kezében van az irányítás, ha ragaszkodik a "helyes" diétához?
  • A táplálkozás szilárd támaszt ad önnek, és csodálkozik azon, mások hogyan képesek elfogyasztani ellenőrizetlen ételeket?

Kezelés

Mivel a társadalom preferálja az egészséges étkezést, illetve a soványságot, gyakran nehéz feltárni az orthorexiát, és az érintettek is nehezen veszik észre magukon a mániás viselkedés kialakulásának jeleit. Az orthorexia hátterében sokféle ok húzódhat meg, ezért először a beteget kell megismerni, hogy a megszállottságát kiváltó tényezők azonosíthatók legyenek.

Az ON diagnosztizálásához nem feltétlenül kell orvos, de a gyógyításában szükség lehet a professzionális segítségre. Jó választás lehet az olyan szakember, akinek gyakorlata van az étkezési rendellenességek kezelésében, hiszen hozzásegítheti a beteget az orthorexia természetének megértéséhez.

Kezelése egy új életszemlélet elsajátításának támogatásával zajlik. A gyógyult továbbra is egészségesen étkezhet, de tisztában lesz az egészséges táplálkozás fogalmával, lényegével. Rá fog jönni, hogy az élelmiszer nem teszi jobb emberré, és irracionális a minőségi értrendre alapozni az önbecsülését. Ennek megfelelően az identitását sokkal szélesebb alapokon határozza meg a privát kapcsolataiból, a munkájából, az önmegvalósításából, a szórakozásból építkezve. Felismeri, hogy az élelmiszer fontos, de csak egy kis részlete az életnek.

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Orthorexia nervosa kezelésére! További kérdésem van Orthorexia nervosa témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Elek Ágnesegészségnevelő és egészségfejlesztő


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag