Ekcéma

Ekcéma általános leírása

A legújabb vélemények szerint az ekcéma inkább betegségek csoportjaként írható le. Genetikai hátteret is tulajdonítanak neki, ha mindkét szülő ekcémás, a gyermekeik 4:1 arányban szintén öröklik a betegséget.
Az ekcéma nem fertőző betegség, tünetei allergiás jellegűek: a bőr kivörösödésével, viszketésével járnak. Azonban a panaszok nem kezelhetők antiallergén készítményekkel! Az égő, viszkető bőr szárazsága miatt kisebesedhet, fekélyesedhet is. Kezelésében egyaránt alkalmaznak helyi és szisztémásan ható készítményeket.

Ha vizsgálni kell...

Kérdések - válaszok

Férjemet tavaly agydaganattal műtötték, és már 13 hónapja kap kemoterápiát. Az utóbbi hónapokban olyan lett a bőre, mint...

Ha még nem tették meg, mindenképpen jelezzék a kezelőorvos felé, hogy milyen bőrtünetei vannak a férjének. Nem biztos, hogy erre a rázókeverék elegendő!

Fülemben vastag korpaszerű fehér lepedék keletkezik. Kissé viszket és a hajam is hullik. Mi okozza?

Elképzelhető, hogy ekcémás külső hallójáratgyulladása van, amire szteroid tartalmú fülcsepp kiváló, ám ez csak receptre kapható.

35 éves lányomnak terhessége alatt keletkezett ekcéma a kezén, az ujjai között. Sokféle gyógyszert kipróbált már, a gyóg...

A sok kézmosás is igénybe veszi a kezet. A gyulladás miatt érdemes gyulladáscsökkentő készítményt használni, ezért keressen fel bőrgyógyászt, mert ezek többnyire vénykötelesek.

Videók

Gyógyszerek

Cikkek ekcéma témában