5 dolog, amit érdemes tudni a liposzomális C-vitaminról (x)

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A C-vitamin előnyeiről már sokat hallottunk. Szedjük is. De biztosan eljut oda, ahova kell, és a különböző felszívódási akadályok miatt nem a vécében "látjuk viszont"? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amiket a liposzomális C-vitaminról tudni érdemes.

Miért van rá szükség?

Mert a C-vitamint a szervezet csak korlátozottan tudja elraktározni. A bevételt követően a felszívódni nem képes mennyiség távozni kényszerül a vizelettel. A kutatások azt mutatják, hogy egy hagyományos, 200 mg-os tablettával a vér C-vitamin szintje csaknem teljesen telítődik, sőt már ekkora mennyiség bevétele esetén is észlelhető a vizeletben nem hasznosult C-vitamin. Ráadásul minél nagyobb C-vitamin dózishoz jut a szervezet egyszerre, annál kisebb mennyiséget képes hasznosítani belőle. 1000 mg hagyományos C-vitamin akár 80 százaléka kiürül anélkül, hogy a szervezet hasznosítani tudná. Ebből is látszik, hogy nagyobb dózisok szedése esetén csupán azt érjük el, hogy vizeletünk C-vitaminban különösen gazdag lesz.

Mint az anyatej?

A liposzómális C-vitaminötlete a természettől származik. Az anyatejben ugyanis a tápanyagokat egy természetes - ún. foszfolipid - réteg veszi körül, hogy a babák szervezete a lehető legjobban tudja azokat hasznosítani. A liposzómális C-vitaminban szintén ilyen természetes réteg öleli körbe a C-vitamin molekulákat, lehetővé téve a kiváló hasznosulást.

Hosszantartó vagy liposzómális?

A C-vitamin-felszívódási problémák kiküszöbölése céljából jelentek meg a piacon a nyújtott hatású készítmények, de a kutatások azt mutatják, hogy továbbra is csak korlátozottan alkalmasak a magasabb dózisok bevitelére, így a vérszintek tartós emelésére. A liposzomális C-vitamin viszont több szempontból is kedvezőbb lehetőséget biztosíthat. A liposzomális burok egyrészt védelmet nyújt a benne lévő aktív hatóanyagnak. Másrészt, a liposzóma tulajdonságoknak köszönhetően a megfelelő méretű részecskék képesek átjutni a felszívódást korlátozó rendszeren, és a "becsomagolt" C-vitamin tartalommal együtt bejutni a szervezetbe.

Akkor mindegy, csak liposzómális legyen?

Nem feltétlenül. A liposzomális C-vitaminok között is vannak ugyanis különbségek az összetételt, adalékanyagokat, illetve a liposzómák méretét illetően. Ha ez utóbbi például túl nagy, a várt hatás elmarad. Jelenleg egyetlen liposzomális C-vitamin kapszula létezik Magyarországon, melynek hatásosságát klinikai vizsgálat igazolja. A vizsgálat kimutatta, hogy átlagosan 4-szer magasabb C-vitaminszint emelkedést biztosít a piacvezető, hosszantartó C-vitamin készítményhez képest. Mit jelent ez? Azt, hogy az adott időszakokban nagyobb C-vitamin mennyiség áll a szervezet rendelkezésére, így jobban igazodik a szervezet megnövekedett igényeihez. Természetes módon biztosítja a nyújtott felszívódást is, és ami a legfontosabb, lehetővé teszi, hogy a C-vitamin könnyebben bejusson a sejtekbe. Hogy ez miért lényeges? Mert a C-vitaminnak ott a helye, hiszen nélkülözhetetlen sejten belüli funkciókat lát el immunrendszerünk védelme érdekében.

Akár kevesebb is elég?

Igen, hiszen a kiváló hasznosulásnak - a fentieken túl - ez az egyik előnye: csökkenthetők a dózisok, mert a hatóanyag eljut oda, ahol ténylegesen hatnia kell. További pozitívum, hogy a felszívódási hatékonyságnak köszönhetően kíméli az emésztőrendszert. Gyerekek is szedhetik, és már elérhető folyadék formában is.

További információ: http://www.novocplus.hu/

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag