Bipoláris zavar: az agy is különbözik

Egy új kutatásból kiderült, hogy szerkezetileg jelentősen eltér egymástól az agyuk a bipoláris zavar kétféle típusában szenvedőknek.

A bipoláris zavarnak két fajtája van, amelyek tünetei nagyjából azonosak. De míg az I. típus súlyosabb, a II. típus enyhébb tünetekkel jár. Egy újabb kutatásból pedig az is kiderült, hogy a két típusban szenvedők agyának szerkezete jelentős mértékben eltér egymástól. Az I. típusban szenvedő betegek agyának térfogata kisebb,a II. típusban pedig az agy fehérállománya kisebb.
Az agyi képalkotási technikák fejlődésével az elmúlt évtizedekben a tudósok érdeklődése annak kutatása felé fordult, hogy a mentális betegségekben szenvedő egyének agya miben tér el fizikailag az egészségesekétől. A neurológusok azt kezdték kutatni, hogy a depressziósok agya milyen szerkezeti eltéréseket mutat , például az agytérfogat tekintetében. A kutatás fókuszában eddig a major depresszió, a skizofrénia és az autizmus álltak, most azonban kutatók a bipoláris zavart is megvizsgálták.

Jó tudni

A hangulati élet zavarainak számos olyan megnyilvánulása ismert, amelyek nem jellemezhetőek a klinikai súlyosságú tünetekkel, nem lehet őket az unipoláris, illetve a bipoláris depresszió kategóriájába szorítani, mégis, szenvedést okoznak az érintett személynek vagy környezetének. Ezek egyik formája az anhedónia, az öröm érzésének képtelensége.

A melbourne-i Monash Egyetem kutatói Jerome Maller vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy a bipoláris zavar két különböző típusában szenvedő betegek agyszerkezete eltér-e egymástól, illetve hogy ezek az eltérések hogyan viszonyulnak egy egészséges ember agyszerkezetéhez. A vizsgálatban 16 I. típusú és 15 II. típusú bipoláris beteg, illetve 31 egészséges személy agyáról készítettek MRI-felvételeket.

A felvételeken a vizsgálati személyek szürke- és fehérállományát, illetve a koponya- és gerincűri folyadékát ellenőrizték. Ezen kívül egy viszonylag új képalkotási eljárással, az úgynevezett diffúziós tenzor képalkotással (DTI) megmérték az agy fehérállományának az integritását, azaz az idegsejtek nyúlványainak, az axonoknak az agyterületeket egymással összekapcsoló funkcióját.
A bipoláris zavarban szenvedők agyszerkezete eltér egymástól

A bipoláris zavarban szenvedők agyszerkezete eltér egymástól


A korábbi vizsgálatokkal összhangban azt találták, hogy a bipoláris zavarban szenvedő betegek esetében az agy térfogata összességében kisebb (mind a szürke-, mind pedig a fehérállomány tekintetében), de a koponya- és gerincűri folyadék mennyisége nagyobb, mint az egészséges embereknél.

Az egyes személyek agytérfogatának ellenőrzése azonban azt mutatta, hogy a II. típusú bipoláris zavarban szenvedők agya lényegileg nem tér el az egészségesekétől, míg az I. típusban szenvedőknél a bazális ganglionok bizonyos területei (a nucleus caudatus) nagyobb térfogatúak - ezek a területek a döntéshozatalban és a jutalmazás feldolgozásában játszanak szerepet. A DTI-vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a bipoláris zavar minkét típusában jellemző, hogy a fehérállomány kevésbé összefüggő, mint a kontrollszemélyek esetében.

Ez az utóbbi eltérés azonban a II. típusban szenvedők esetében volt nagyobb - első sorban a frontális és a prefrontális kéregben. Ez pedig arra mutat, hogy a II. típusú bipoláris depresszió kognitív diszfunkciónak tekinthető.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag