Hogyan hozzuk helyre párkapcsolatunkat?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Állandó veszekedések? Halálos unalom? Már a szex sem megy? - bizony, ez előfordul. Teljesen természetes, hogy a párkapcsolatok mélypontra kerülnek bizonyos időközönként, és ez nagyon frusztráló lehet. De mit lehet tenni egy elhidegülő kapcsolatban?

Kutatások azt mutatják, hogy a párok hosszú távú elégedettsége és boldogsága csupán néhány kulcsfontosságú tényezőn múlik. Ezek a következők: pozitívan gondolkodni a másikról, gondolni a másikra akkor is, amikor nincs velünk, szeretettel cselekedni a másikért, megosztani az új élményeket, kihívásokat, és boldognak lenni a saját és a közös életben egyaránt. Ja, és persze a szexuális élet. Ezek az egyszerű dolgok azonban nem maradnak állandóak egy párkapcsolat során.
Teljesen természetes, hogy a párkapcsolatban élők az együtt töltött idejük során hol nagyobb, hol kisebb intimitást élnek meg. Egy-egy felhőtlenül szerelmes időszakot elhidegülés követ, de hogy ezek az időszakok mennyi ideig tartanak, az a pároktól, illetve a személyektől függ. A rossz időszakok csalhatatlan jelei az állandósuló veszekedések, az unalom és a szexuális érdeklődés hiánya. Mit lehet ekkor tenni?

3x3 jel, hogy lejtőn van a kapcsolat

Lehetséges, hogy csak akkor vesszük észre, mennyire eltávolodtunk egymástól, amikor bőrönddel a kezében ránk csukja az ajtót a kedves. Pedig figyelmeztető jelek mindig vannak.

Ahhoz, hogy újra minden a normális kerékvágásba kerüljön kapcsolatunkban, a következőket ajánlja a Greatist.

Az unalom ellen


 • Próbáljunk ki új, izgalmas tevékenységeket! A közös tevékenység fontos a jó kapcsolat fenntartásában, de ha mindig ugyanazokat a dolgokat csináljuk együtt, akkor az könnyen unalmassá válhat. Ha pedig unatkozunk, az nem tesz jót a kapcsolatnak. Éppen ezért legyünk bátrak, vállalkozó szelleműek, és próbáljunk ki együtt új dolgokat - ejtőernyőzzünk, menjünk kirándulni hétvégenként, hullámvasutazzunk vagy menjünk közös masszázsra. Ne féljünk, és ne szégyenkezzünk, legyünk játékosak és bevállalósak.
 • Csináljunk közös bakancslistát! Állítsunk össze egy olyan listát, amelyen azok a dolgok szerepelnek, amelyeket mindenképpen ki szeretnénk próbálni közösen a párunkkal. Majd válasszunk ki a listáról három elemet, amit az elkövetkező három hónapban meg is valósítunk.
 • Ki a képernyőkkel a hálószobából! Dobjuk ki a tévét, a számítógépet, a laptopot, a telefont és a tabletet a hálószobából. Itt inkább egymásra figyeljünk.
 • Randizzunk! Ha túl elfoglaltak vagyunk ahhoz, hogy egy héten legalább egyszer együtt vacsorázzunk, akkor szervezzünk más alkalmakat - például közös reggeliket vagy ebédeket, amikor tudunk egymással beszélni. Ilyenkor ne foglalkozzunk mással!


Az állandó veszekedéseken segít a kommunikáció

Az állandó veszekedéseken segít a kommunikáció

A veszekedések ellen


 • Beszéljünk az igényeinkről a másikkal! Ne fojtsuk el az igényeinket, hanem beszéljünk róluk őszintén. Ha magunkba fojtjuk őket, hosszú távon elégedetlenek leszünk a kapcsolatunkkal, és ez nagyon gyakran hűtlenséghez vezet. Így inkább osszuk meg a párunkkal mindazt, amire vágyunk.
 • Mondjuk el, mit szeretünk a másikban! Mindig fejezzük ki azokat a dolgokat, amiket értékelünk, szeretünk a másikban. A negatív dolgok, a kritikák úgyis előjönnek, amikor veszekszünk. Fordítsunk figyelmet arra, hogy a pozitívumokat is elmondjuk: ez növeli a partnerünk önbizalmát és komfortérzetét. Vegyük rá magunkat arra, hogy listázzuk mindazokat a tulajdonságokat, amiket szeretünk a partnerünkben!
 • Sportoljunk együtt! Nemcsak az edzéseken való részvételben leszünk így motiváltabbak, hanem a partnerünkkel való kommunikációnkat is javítja a közös sportolás.
 • Beszéljünk a problémáinkról kívülállókkal! A konfliktusainkban könnyen beleragadunk ugyanazokba a szerepekbe, és nem tudunk kilépni egy bizonyos ördögi körből. Mások eseteiből tanulva könnyebben túl tudunk jutni egy-egy ilyen berögzült konfliktuson.
 • Ha együtt élünk, osszuk el egyenlően a házimunkát! Ha nem egyenlően vesszük ki a részünket a házimunkából, az könnyen elégedetlenséghez vezethet, tehát érdemes elosztani egymás között a teendőket. Ráadásul egyes kutatások szerint azok a párok, akik együtt végzik a házimunkát, többet szexelnek...

A szexhiány ellen


 • Készítsünk "fantáziaperselyt"! Írjuk föl minden egyes szexuális fantáziánkat egy-egy papírdarabra, és tegyük bele egy kalapba, a párunk is tegyen ugyanígy. Majd húzzunk, és váltsuk valóra fantáziáinkat!
 • Illesszük a szexet a napirendünkbe! Felejtsük el, hogy a szex csak akkor lehet jó, ha spontán kezdeményezzük. Amikor az ember rettentően elfoglalt, akkor igenis szükség lehet arra, hogy a szexuális együttlétek is a határidőnaplóba kerüljenek... Ne engedjük elsikkadni ezt az egyéb teendőink mellett!
 • Szexteljünk! Azaz írjunk egymásnak szexuális tartalmú szöveges üzeneteket, ha éppen nem vagyunk egymás közelében.
 • Pörgessük fel a dolgokat! Hosszú, lassabb tempójú (és ritkább) együttlétek helyett inkább gyorsabb, rövidebb (és gyakoribb) meneteket rendszeresítsünk!
 • Ne feledkezzünk meg a nem szexuális célú érintésekről sem! Nemcsak a szex fontos, hanem az összebújás, a másik simogatása, ölelése.

Általánosságban


 • Ne szégyelljünk külső segítséget kérni! Ha már régóta tart a kapcsolatunk, megéri bele energiát és időt fektetni, akár egy terápia formájában is.
 • Ne feledjük, hogy nem minden kapcsolatot érdemes megmenteni! Van úgy, hogy egyszerűen nem illünk össze - az ilyesmit nem szabad elkendőzni, és nem szabad erőltetni azt, ami úgyis kudarcra van ítélve.
 • A változást mindig saját magunkon kezdjük! A kapcsolataink minősége és boldogsága nagyban a saját életminőségünk és boldogságunk függvénye. Ne a másiktól várjuk a változást, előbb változtassunk mi!


Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag