A megbocsájtás is tanulható!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Hogyan oldható fel a sérelem, amit okoztunk? Ki tegye meg az első lépést? Jó, ha tudja, hogy a megbocsájtásnak is külön koreográfiája van, így kezdjen neki!

Könnyebben megbocsájtunk másoknak, ha a másik kész megtenni az első lépést, vagyis ha bocsánatot kér, kártérítést ajánl fel vagy elismeri, hogy ő volt a hibás - állapították meg amerikai pszichológusok. Michael McCullough professzor, a kutatás vezetője szerint ennek hátterében az állhat, hogy ezek a gesztusok szociálisan "értékesebbé" teszik az agresszort, és csökkentik azt a félelmet, hogy a másik újra megbánthat minket.

Felejtse el!

A megbocsájtás megkönnyíti a felejtést, ami megerősíti azt a népi bölcsességet, hogy a legjobb mindkettőt egyszerre gyakorolni. Na de hogyan? Itt elolvashatja!

- Ha az agresszor kimutatja a megbánását, és olyan gesztusokat tesz, melyek bizonyítják, hogy törődik a másikkal, azzal csökkentheti az áldozat haragját és felgyorsíthatja a megbocsájtás folyamatát - mondta a professzor. - Az emberek gyakran úgy gondolják, hogy az evolúció hatására önzőek, agresszívak és rosszindulatúak lettünk, mert ezek a tulajdonságok segíthetnek abban, hogy a legerősebb éljen túl, de valójában nagy szükségünk van másokra. A természet ezért olyan eszközöket adott a kezünkbe, melyek segítségével megjavíthatjuk azokat a kapcsolatainkat is, melyeken sérüléseket okoztak a konfliktusok.

Ki tegye meg az első lépést?

Ki tegye meg az első lépést?


A kutatáshoz kapcsolódó kísérletben összesen 356 fiatal férfi és nő vett részt, akikkel kérdőíveket töltettek ki, interjúkat készítettek, és egy rövid beszédet is kellett mondaniuk egy őket ért sérelemmel kapcsolatban. Végül 21 napon keresztül online követték őket, illetve azt a folyamatot, melynek során megbocsájtottak a másiknak.

Úgy találták, hogy a megbékélésre irányuló gesztusok és a megbocsájtás között nagyon erős a kapcsolat: minél erőteljesebb gesztusokat tett az agresszor, annál gyorsabban múlt el az áldozat haragja. A gesztusok hatására az áldozat véleménye is megváltozott, mind a kapcsolatról, mind az agresszorról.

A kutatás a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban jelent meg. A kutatók most további kísérletek kidolgozásán munkálkodnak, melyekkel azt próbálják megállapítani, lehetséges-e megerősíteni a kapcsolatokat ezeken a gesztusokon keresztül, illetve kialakítható-e a megbocsájtás egy olyan kulturális normája, mely az idegenekkel szemben elkövetett sérelmek hatásait is képes enyhíteni.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag