Megvan, anyja intelligenciáját örökli a gyerek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az X kromoszóma hordozza az okosságot kódoló gént, amelynek megszűnhet az aktivitása, ha az apától érkezik. Más szóval az anya a genetikája határozza meg, hogy milyen okosak lesznek a gyermekei. Kutatások szerint az apának ebben nincs szerepe.

A nők nagyobb valószínűséggel továbbítják intelligenciáért felelős géneket a gyermeküknek, mert azokat az X-kromoszóma hordozza, amiből a nőknek kettő van, a férfiaknak viszont csak egy. A tudósok ráadásul úgy gondolják, hogy a fejlett kognitív képességekért felelős gének, amelyeket az apa örökségét hordozzák automatikusan kikapcsolódnak.

Új értelmet kapott az "anya csak egy van"  gondolat. A gondoskodó anyának hatalmas szerepe van az intelligencia kaialkulására

A jelenlegi vélekedés szerint a gének egy kategóriája, az úgynevezett kondicionált gének bizonyos esetekben csak akkor működnek, ha az anyától érkeznek, míg más esetekben csak akkor, ha az apától származnak. Márpedig az intelligenciát szabályozó kondicionált gének azok között vannak, amelyek csak az anya oldalán aktívak.

Laboratóriumi vizsgálatokban genetikailag módosított egerek, amelyeknek extra mennyiségű anyai génjük volt, nagyobb fejet és agyat fejlesztettek, miközben a testük más része nem lettek nagyobbak. Azok a példányok viszont, amelyeknek extra apai génjeik volt, kisebb agyat és nagyobb testet növesztettek.

Apás és anyás sejtek az agyban

A kutatóknak sikerült olyan sejteket azonosítaniuk az egerek agyának hat különböző területén, amelyekben csak anyai vagy apai gének voltak, s ezek az agyterületek különféle kognitív funkciókat szabályoztak az evési szokásoktól a memóriáig.

A mentális teljesítményben mutatkozó egyéni különbségek hosszú ideje állnak az érdeklődés középpontjában. A XX. században ugyanis nagy igény mutatkozott rá, hogy meghatározzák, a szellemi képességei szerint az egyes feladatok ellátására ki alkalmas, és ki nem. Részletek! 

Az apai gének az agy limbikus rendszerében halmozódtak fel elsősorban, s olyan funkciók szabályozásában vesznek részt, mint például a szex, az evés és az agresszió. De a kutatók nem találtak apai sejtek az agykéregben, ott, ahol a legfejlettebb kognitív funkciók - például az érvelés, a gondolkodás, a nyelv és a tervezés - foglalnak helyet.

A kutatások - például emberek nagy csoportjain végzett hosszútávú adatfelvételek és elemzések - azonban azt is világossá tették, hogy a genetika nem az egyetlen meghatározója intelligenciának, amit becslések szerint csak 40-60 százalékban befolyásol az öröklés, és hasonló mértékben befolyásol a környezett.


Azonban az anyák - a vizsgálatok szerint - rendkívül fontos szerepet játszanak az intelligenciának ebben a nem genetikai részében, néhány tanulmány kifejezetten arra utal, hogy anya és gyermeke közötti biztos kötelék szorosan kapcsolódik az intelligenciához.

Az anyai gondoskodás hatása az észre

A University of Washington kutatói megállapították, hogy e biztonságos érzelmi kötelék az anya és a gyermek között alapvető fontosságú az agysejtek növekedésében. Anyák és gyermekeik hét éven át tartó megfigyeléséből kiderült, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket érzelmileg támogattak és kielégítették a szellemi igényeiket, legalább 10 százalékkal nagyobb volt a hippokampuszuk azokhoz képest, akiktől az anyjuk érzelmileg távol állt. Márpedig a hippokampusz az agynak az a területe, amely a memóriáért, a tanulásért és a stressz kezeléséért felel.

Az apáknak azonban nem kell kétségbeesniük, mert egy sor képességet ők adnak át a gyermeküknek, például jelentős a befolyásuk az intuícióra és az érzelmekre, amelyek szintén fontos tényezők, hogy a gyermekek kiaknázhassák potenciális intelligenciájukat.

Forrás: Independent

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32747

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag